Ersoy DEDE

ersoydede@stargazete.com

HDP'nin PKK'yla bağı yok saçmalığı

- Ersoy DEDE tüm yazıları

HDP Genel Başkanı Mithat Sancar demiş ki; “PKK ile HDP’nin bir irtibatı yok. Olmayan bir şey nasıl kesilir?”.. Elbette bu saçma sapan laf, sadece diğer HDP’lilerin söz ve davranışlarıyla tak diye çürütülebileceği gibi doğrudan Sancar’ın eski beyanatlarıyla bile tarihin çöp sepetine atılabilir. Ama bu kolaycılık olur. Bence böyle bir karşı tezle yanıt vermek yerine asgari müşterekte nasıl buluşulabileceğimize bakalım.

***

Mithat Sancar da kuşkusuz aptal değil. Elbette başına geçtiği partide talimatların Kandil’den geldiğini zaman zaman Kandil ile İmralı’nın parti yönetimi konusunda açmaza düştüğünü terör örgütünün Avrupa kanadının partiden kadro ve politik pozisyon talep ettiğini biliyor. Buna rağmen neden çıkıp; “bizim bir bağımız yok ki mesafe koyalım” diyebiliyor?.

***

En iyimser tahminle HDP’nin bir şans daha istediği ihtimali geliyor akıllara.. Bu doğru mu, bilmiyorum.. Sahiden bir kalın çizgi çekip yeniden ‘Türkiye Partisi’ iddiasıyla normalleşme adımı atabilir mi? Bana çok kolay görünmüyor. Bu bagajla zor. Ama bunu istiyor olabilirler.. Gelin o halde mevcut şartlara bakalım.. Devlet bu partiyi toptan yok edecek güce sahip mi? Sahip.. Ama yapmıyor. Hatta toplumun geniş bir kesiminin tepkisini çekmek pahasına yapmıyor. Parti içinde kimin terörle doğrudan ilişkisi tespit edilirse onun üzerine gidiyor. Hâlâ Gazi Meclis’te varlığını sürdürüyor HDP hâlâ seçimlere giriyor ve siyaset üretiyor. Yani devlet düz ovada siyaset kapısını kapatmıyor HDP’ye..

***

Fakat gelin/görün ki, bu partiyi yönetenler terör örgütüne sırt çevirmeyi başaramadı. Özellikle Diyarbakır Annelerinin onurlu direnişi ile çok ciddi taban kaybetmiş olmasına rağmen aslanlar gibi rest çekip, ‘ben taleplerimi konuşarak getireceğim gündeme, benim için ateş etme’ diyemedi. Lanetleyemedi hiç bir terör saldırısını. Şehit verdiğimiz bir vatan evladının arkasından ağlayamadı, üzülemedi..

***

Şimdi HDP’yi yönetenler, “bizim bir bağımız bağlantımız yok” derken eğer “bundan sonra bir bağlantımız olmayacak” taahhüdünde bulunuyorsa, bu millet bu avansı da verir onlara. Ama ilk önce samimiyet isteriz. Mithat Sancar’ın çıkıp o beyanatını güncellemesini bekleriz mesela.. “yok bizim bağlantımız” diyeceğine geçmişte yaşananlar için bir özeleştiri vermesini bekleriz. Neden HDP İl binası önünde bekliyor anneler? Çünkü diyorlar ki ‘bizim çocuklarımız dağa buradan gitti’.. Sancar bir açılım yapma hevesindeyse anneler hâlâ orada oturuyor. Git ve beş dakika dinle onları.. Çare olamasan da paylaş acılarını. Bizden önce Diyarbakır Annelerine söz ver.. Yoksa tövbe kapıları hep açık..