Bedir ACAR

bacar@stargazete.com

İyi olan kötüyü kovsun diye…

- Bedir ACAR tüm yazıları

Uğur Öz                                                                                                                                             Eftelya Fettahoğlu

Televizyonların her daim gözde programları arasındadır yarışmalar... Bilgi yarışmaları, ‘Survivor’ tarzı yarışmalar, ses yarışmaları ve hatta Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmaları gibi...

Türkiye’de müzik dünyasının kurallarını uzun süre Unkapanı piyasası belirledi. Anadolu’dan sazını kapan Unkapanı’ndaki yapımcıların kapısını aşındırdı. 70’li ve 80’li yıllarda gazetelerin düzenlediği ses müsabakalarında dereceye girenler de bu yarıştaki yerini aldı. 

Piyasa koşulları değişip, Unkapanı’nın tahtı sarsıldıktan sonra, sesine güvenenler bu kez televizyonlarda yayınlanan ‘Popstar’ tarzı yarışmaların yolunu tuttu. Şimdiye kadar bu tür yarışmalardan belki de binlerce kişi gelip geçti ancak hemen hiçbiri kalıcı olamadı. İçlerinden bir Sezen Aksu, bir Nilüfer yahutZerrin Özer çıkmadı. 

TV’de şarkı yarışmalarının son gözdesi ‘Benimle Söyle’ adlı program oldu. Her biri farklı müzik disiplinlerinden gelen 100 kişilik jürinin önünden yaklaşık 90 yarışmacı geldi geçti. Önceleri yüz vermediğim, ilgisiz kaldığım programın son iki bölümünün tamamını izledim. Beni programa bağlayan, Eftelya Fettahoğlu adlı genç bir yarışmacının sesini duymam oldu. Alabildiğine geniş ses aralığı vardı. Etkilenmemek elde değildi. Aynı yarışmada‘muazzam’ diyebileceğim bir başka ses ise Anadolu’dan yarışmaya katılan Uğur Öz… Henüz 25 yaşında pırıl pırıl bir genç. Siverek’te bir ortaokulda müzik öğretmenliği yapıyor. Eftelya ise daha nevi şahsına münhasır biri. Renkli kıyafetleri kadar sesi de ahenkli. Bir müzik eğitimi yok ancak, eğitimini alması halinde büyük bir opera şarkıcısı veya caz müzisyeni de olabilir, türkülerimize can katacak bir isim de… 

Nitekim favorim olan bu iki yarışmacı türkülerle finale kadar geldiler ve tüm rakiplerini eleyerek birinciliği (Uğur) ve ikinciliği (Eftelya) elde ettiler. 

İki şey için sevindim. Birincisi, onca pop, rock, yabancı sözlü müzik söyleyen yarışmacının arasından ağırlıklı olarak türkü ve klasik müzik okuyan iki genç insanın sıyrılıp birinciliği elde etmeleri; ikincisi, duruşları ve tavırlarıyla mütevazılığın bir insana ne kadar yakıştığını göstermiş olmaları. 

Yarışmanın galibi Uğur Öz ile konuştum. Müziğe gönül vermiş biri. Konya Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı mezunu. Siverek’te müzik öğretmenliği yapıyor. Öğretmenliği bırakmayı düşünmüyor. Bu iyi. Umarım öğretmenlikle müzik çalışmalarını birlikte yürüteceği bir ortama kavuşur. 

Uzunca bir süredir türkülerin ve klasik müziğin piyasadan çekildiği ya da cılız aktığı bir dönemden geçiyoruz. Pazara hakim olan isimler, genellikle, seslerinden ziyade özel hayatlarıyla gündeme gelen, popülerlikleri sayesinde belediye konserlerinde, lüks otel konserlerinde para basan ‘tip’ler. Hayatlarının yarısını dedikodu ve şöhret budalalığıyla geçiren bu tiplerin magazinle besledikleri şöhretleri elinden alınsa, ortada ne ses kalır, ne görüntü… 

O yüzden Uğur ve Eftelya gibi muazzam yeteneklerin önünü açmak gerekiyor. İyi olan kötü olanı kovabilsin diye… Genç seslerin türkülerimizi yaşıtlarına sevdirmede önemli bir rol üstleneceğine inanıyorum.