Medaim YANIK

myanik@stargazete.com

Kötüler ve iyiler

- Medaim YANIK tüm yazıları

İnsan teki çeşit çeşit. İnsanlar inanılmaz kötülükler yapabilme kapasitesine de sahip, büyük iyilikler yapabilme kapasitesine de. İnsanları mutlak/saf kötü ve saf iyi diye ayırmak aslında pek mümkün değil. Herkes bir düzeyde içinde kötülükten veya iyilikten bir parça taşır. İnsan teki pür şeytan veya melek değildir. Ama insanların bir kısmı bariz kötü olup şeytana yakın bir pozisyonda olabilirken, insanların bir kısmı bariz iyi olup meleğe yakın bir pozisyonda yer alabilir. İnsanların çoğunluk orta yerde iyilik ve kötülüğün karışımı olup, zaman zaman iyi tarafa zaman zaman da kötü tarafa kayabilir. 

 

Bu yazı kötüler üzerine olacak. İnsan tekinin belirli bir kısmı iflah olmaz şekilde kötülük üretme kapasitesine sahip olup, bu kötülükleri sürekli olarak yaparlar. Bazı kişiler normal zamanlarda açık kötülük göstermezken özel zamanlarda kötülük yaparlar. Örneğin normal zamanlarda tecavüz eğilimi olmayan erkeklerin bir kısmı savaş zamanlarında tecavüzcü olabilir. Ama bazı kişiler normal zamanlarda da kötülük üretiyorlar. Bu kişilerden dolayı da yeryüzünde her zaman kötülük olacak, kan dökülecek, tecavüz olacak. 

  

Sahtekârlar

İnsanların bir kısmı başkalarını kandırmaya ve onların mallarını almaya hiçbir vicdan belirtisi duymaksızın eğilimliler. Bu kişiler sahtekarlığı sorun bile görmüyorlar. Kolayca zihinlerinde meşru hale getirebiliyorlar. Sahtekarlıkla elde ettikleri mal ve para ile zevk peşindeler. Bu kişiler adli sistemle durdurulmadıkları sürece yollarından vaz geçme eğiliminde değiller. Bu sebeple de yeryüzünde her zaman sahtekarlık olacak. 

  

Zalimler

İnsanların bir kısmı başkasının haklarına tecavüz etmekten, onları ezmekten, kendi çıkarları için başkalarını zorlamaktan, şiddete başvurarak başkalarını kontrol etmekten çekinmezler. Hatta bu hallerini alışkanlık haline getirip, hiçbir vicdani pişmanlık duymazlar. Bu kişiler var oldukça yeryüzünde zülüm hep var olacaktır. 

  

Hırsızlar

İnsanların bir kısmı başkalarının malını çalma konusunda vicdan azabı yaşamadan çalabiliyorlar. Bu kişiler için hırsızlık alışkanlık hatta meslek haline gelmiştir. Hırsızlıkları Robinhood tarzında değil, aksine soygunculuk ve haramilik şeklinde. Yasal yolla veya başkaları tarafından durdurulmadıkça hırsızlık yapmaya devam etme eğilimindeler. Bu insan tipi her zaman var olacağı için yeryüzünde hep hırsızlık olacaktır. 

  

Çocuk tacizcileri

İnsanların büyük kısmı çocuk bedenine cinsel olarak bakmayı tiksindirici bulsa dahi küçük de olsa bir grup insan çocuklara karşı cinsel arzu duyar. Bu kişiler çocukların zayıflığı ve kolay av olmasının imkanını da kullanarak çocuklara cinsel tacizlerde bulunurlar. Dünyanın tüm toplumlarında olan bu kişiler çocuk tacizlerinin baskın formunun sebebidirler. Bu kişiler durdurulmadıkça çocukları taciz etmeye devam edeceklerdir. 

 

Cinsel saldırganlar

Erkeklerin bir kısmı kendisine cinsel birliktelik için onay vermeyen kadınlara karşı, normalde cinsel sorunları olmadığı halde, cinsel sertleşme yaşayamazken; erkeklerin bir kısmı açıkça tecavüz eğilimine sahiptir. Bu kişiler fırsat bulduğunda, karşıdakilerinin rızasının aksine, şiddet kullanarak cinsel saldırıda bulunurlar.  

Sonuç olarak: gerçekten de insan teki çeşit çeşit. Bir kısmı başkalarını korumak için canlarını verirken, iyilik etmek için mallarını dağıtırken, başkalarına hizmet etmek için sürekli bir çaba içindeyken, dürüst ve güvenilir olmak için gayret ederken, başkasına zarar vermemek için hassasiyetlere sahipken; insanların bir kısmı da açıkça sahtekâr, zalim, hırsız ve tacizcidir. Bu sebeple de yeryüzünde hem iyilik hem de kötülük artıp azalmakla beraber kalıcıdır.