Ersoy DEDE

ersoydede@stargazete.com

Pelosi haklı, orası Türkiye değil

- Ersoy DEDE tüm yazıları

ABD Başkanı Trump’ın, eğer seçimleri kaybederse sorunsuz bir şekilde koltuğu terk etmeyeceği anlamına gelen açıklamaları çok konuşuldu. Gerçi sonra bir düzeltme yaptılar ama kayıtlara geçti bir kere. İşin aslı Trump’ın sözlerinin yorumlanacak bir tarafı yok. Ne gerçekçi ne de akılcı. Israr etmemiş olması da bunu kanıtlıyor zaten. Ancak şüphesiz iç muhalefete, arayıp da bulamayacağı bir malzemeyi altın tepside verdi Trump. Artık her gün çıkacak bu sözleri karşısına.

***

Bu ABD’nin kendi sorunu . Adaylardan biri hem de mevcut Başkan, seçim sonuçlarını tanımayacağını ilan edebiliyorsa, ABD’nin tam demokratik olmakla ilgili temel bir sorunu var demektir.. Kendi sorunları, kendileri çözerler. Kimseyi, özellikle de bizi ilgilendirmez.. Bu, o ülkeyi demokrasi gibi gören sığ zihniyetin meseleyi anlayabilmesi bakımından turnusol vazifesi görür sadece..

***

Oscar ödüllü Yeşil Rehber’i (Green Book) izleyin.. Bazı kişilerin bazı eyaletlerde hangi tuvaletlere gidebileceklerinin hangi hamamlarda yıkanabileceklerinin yazıldığı o kitabı görün. Çok değil sadece 50 yıl öncesinden söz ediyoruz. Herkesin herkesle aynı otobüse binemediği ülke... ABD.. Daha yeni şeyler mi istiyorsunuz?.. George Floyd’un nasıl öldürüldüğüne bakın o zaman. Kaç zenci cinayeti işlendi son zamanlarda? Kaç üniformalı adam kuş avlar gibi sokaklarda zencileri öldürüp öldürüp yoluna devam etti? 10 mu? 100 mü?

***

Demokratlar da Cumhuriyetçilere ihaleyi bırakıp kenara çekilmesin. Göreve gelir gelmez avans olarak Nobel Barış ödülü alan (çamaşır suyunda beyazlatılmış) zenci demokrat Başkan Obama dönemi, ABD’nin tekil zenci cinayetlerinin en fazla olduğu dönem..

***

Şimdi Demokrat temsilciler meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Trump’a bakıp; “.. hey bayım siz burayı Türkiye mi zannettiniz?..” demiş ya.. Çok haklı. Orası ABD .. Türkiye değil.. Zira demokrasi tarihimiz boyunca bu ülkede iktidar, hiç güç kullanılarak elde tutulmamış ya da el değiştirmemiştir.. ABD, ara ara Türkiye’de bunu denese de, yine son sözü millet söylemiştir.. Pelosi haklı.. Orası Türkiye değil..