Yahya BOSTAN

yahya.bostan@yandex.com

Pençe Operasyonu’nun anlamı

- Yahya BOSTAN tüm yazıları

Haritayı önünüze alın ve işaretleyin. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu saldırıları, verilen amansız mücadeleyi daha net göreceksiniz. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin hakları çalınmaya çalışılıyor. Buna üç denizde verilen Mavi Vatan yanıtı var. 

İdlib’de rejimin sivilleri hedef alan saldırıları sürüyor. Amaç sadece İdlib’deki muhalif yapıyı zayıflatmak değil, aynı zamanda Türk askerinin çatışmasızlık bölgesinden çekilmesini sağlamak. Malum, Şam rejimi oradaki Türk askeri varlığını amaçlarına ulaşmanın önünde bir engel olarak görüyor. Milli Savunma Bakanı Akar geçtiğimiz günlerde bu girişimlere yanıt verdi. “Mehmetçik bulunduğu yerden bir adım geri atmayacak” dedi. 

Afrin’in güneydoğusunda bulunan, Rusların kontrolündeki Tel Rıfat Türkiye için güvenlik riski oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde Mehmetçiğe o bölgeden terörist saldırı oldu. Gerekli karşılık hızlı bir şekilde verildi. 

Münbiç ve Fırat’ın doğusu ise malum. 

Türkiye’ye son saldırı dalgası yerel seçimler biter bitmez Irak’ın kuzeyinden geldi. Şehitler verdik. Saldırının kaynağı sınır ötesindeki teröristlerdi. 

Bu saldırıların kaynaklandığı risk merkezleri uzun bir süredir aynı. Ankara geçtiğimiz yılbaşında sadece Suriye’nin kuzeyini hedef alan değil, daha kapsamlı bir terörle mücadele stratejisi oluşturdu. Herkes Suriye’nin kuzeyine odaklanmışken operasyon kapsamına Kuzey Irak’ı da dahil etti. Terör örgütünün varlık gösterdiği tüm alanlara, Kandil’den Sincar’a, Fırat’ın doğusundan Münbiç’e kadar planlama yapıldı. Son safhada Kandil’i hedef alan bu operasyon için ucu açık denildi, aşama aşama, belki de yıllarca sürebileceği belirtildi. 

Bu kapsamda ilk operasyon geçtiğimiz yıl yapıldı. Kandil-Sincar hattını kesmeye yönelik bu operasyonda önemli bir ilerleme kaydedildi ve karadan 25-30 kilometre derinliğe inilerek sınır ötesinde geçici üsler kuruldu. Aynı zamanda TSK, MİT ortak operasyonlarıyla terör örgütünün elebaşları hedef alındı. Birçok terörist etkisiz hale getirildi. Bu operasyonlarda 170-180 kilometre derinliğe inilerek Mahmur’un kuzeyi, Karacak Dağı vuruldu. Sincar’da nokta operasyonlar gerçekleştirildi. 

Şimdi bu operasyonlar silsilesinde yeni bir aşamaya geçildiği anlaşılıyor. Önceki gün Pençe operasyonu kapsamında yeni bir akım daha başlatıldı. Hakurk ve Kandil bölgesindeki hedefler komandoların sızma yapmasını sağlamak için önce topçu atışları, daha sonra hava bombardımanı ile vuruldu, daha sonra kara operasyonu başladı. 

Kara operasyonunda adım adım ilerleniyor. Operasyonun ilk aşaması saha temizliği üzerine yürüyor. Şu an mağara, barınak, sığınak imha ediliyor. Yapılan saha temizliğinin ardından bölge kontrol ediliyor ve bir sonraki operasyon bölgesine intikal sağlanıyor. İlerleme kaydedilirken yer yer teröristlerle sıcak temas sağlanıyor. Temizlenen yerlerde TSK’nın Irak’ın kuzeyindeki diğer bölgelerde olduğu gibi üslenme yapacağı, yani geçici üsler kuracağı söylenebilir. 

Bu operasyonun birkaç amacı var. Bir. Uzun vadeli strateji kapsamında Kandil’in kuşatılmasına devam etmek. İki. Örgütü Kandil’e doğru itmek. Teröristlerin hareket alanını daraltmak. Üç. Kuzey Irak’ta Türkiye sınırı boyunca terörist sızmalarını engelleyecek güvenli bölgenin eksik parçalarını oluşturmak. 

Peki, Mehmetçik Kandil’e ne zaman ayak basacak? Saha kontrolü tamamen sağlandıktan sonra hedef Kandil olacak.