Serdar AKBIYIK

sakbiyik@stargazete.com

Sinemada Kirli Harryler ölmez

- Serdar AKBIYIK tüm yazıları

Bu hafta vizyona giren Adalet 2 - The Equalizer 2, Denzel Washington’un kariyerindeki ilk devam filmi. Washington intikamcı McCall karakteriyle yine çetelere, katillere ve CIA ajanlarına kan kusturuyor...

Clint Eastwood’un Kirli Harry karakteri sinemada bir külttür. Haydutları kendi kurallarına göre cezalandıran faşist bir kanun adamının hikayesi o dönemlerde çok tutulmuştu. Hollywood’un bu tür kanunsuz kanun adamlarının veya intikamcılarının gişesi çoktur. Clint Eastwood gibi Charles Bronson da faşist polis rolüyle ünlenmiştir. Ama bu 1970 - 80 döneminde yaşanan faşist polis akımı demin dediğimiz gibi kamuoyu tarafından çok da tartışılırdı. Yani toplumun bu tür filmlere karşı sağlıklı bir tepkisi de vardı. Yıllar geçtikçe çürüyen Batı medeniyeti ve ABD’nin dünyanın patronu benim, ben kime işaret edersem o kötüdür, benim yaptığım her uygulama da ne kadar acımasız olursa olsun haklıdır tavrı Amerikan kamuoyunu da zedelemiştir. Amerikan toplumu kendi iktidarları tarafından faşist dürtülere esir edilmiş ve acımasızlık, işkence belli şartlar altında kabul edilebilir bir kavram olarak insanlara sunulmuştur. Sinema ise ABD iktidarlarının ve şovenist kültürünün en önemli silahıdır. 2000’lerden itibaren Hollywood tarafından hedef alınan Müslüman coğrafyası, haksız savaşlarla, toplama kamplarıyla, soykırımla diz çöktürülmüş ve 2010’lardan sonra kötücül hedefleştirme inandırıcılığını kaybetmiştir Hollywood’ta. Putin sayesinde tekrar Amerikan filmlerinde Rus kötüleri görmeye başlamışızdır. Bütün silah kaçakçıları, kadın pazarlayanlar ve uyuşturucu baronları her filmde Rus oligarklar olarak karşımıza çıkar. Bu hafta vizyona giren Adalet 2 serisinin 2014’te çıkan ilk filminde de intikamcı McCall karakteri Rus mafyasıyla hesaplaşıyordu. Bu yıl seyrettiğim birkaç filmde ve birçok dizi de ise biz Türkler ile uğraşmaya başladığını görüyoruz Hollywood’un. Adalet 2- The Equalizer 2 başlangıç bölümü Türkiye’de geçmekte. Robert McCall’ı canlandıran Denzel Washington bir Türk treninde hacı kıyafeti giymiş ve “av”a çıkmıştır. Yemek bölümüne giden McCall görevliden sıcak su ister, görevli servislerinin kapandığını söyler. Bir masada oturan haydut kılıklı dört adamdan biri görevliye sıcak suyu bu garip Amerikalıya vermesini söyler. Görevli istemeyerek de olsa suyu verir. Sonra Türk olan, McCall ile sohbet etmeye başlar. Adam ABD’deki eşinden ayrılmış ve kızını da Türkiye’ye kaçırmıştır. McCall bu adamın sadece kadına acı çektirmek için çocuğu kaçırdığını iddia edip adamı ve üç arkadaşını öldürür, çocuğu alıp ABD’ye döner. 2014’teki ilk bölümün sonunda McCall kötülerle savaşmaya karar vermiş ve hayatını bu ideal üzerine kurmuştu. İkinci filmin başında McCall’un kötülerle savaş verdiğini göstermek üzere yapımcılar filmin haydutları olarak biz Türkler’i seçmiş. Üstelik ikiyüzlü bir tavır sergileyerek McCall’u dini bütün sahte bir “hacı” kimliğine sokmuşlar. Yani kafalarınca Türkler ile Müslümanlar arasında bir çizgi çekmişler. Filme gideceklere iyi seyirler dilerken, bundan sonra Hollywood Türkler için nasıl kötü karakterler yaratacak ona bakacağız.

FİLMİN KÜNYESİ 

Filmin orijinal adı: The Equalizer 2

Yönetmen: Antoine Fuqua

Senarist: Richard Wenk

Oynayanlar: Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Bill Pullman

Yapım: 2018, ABD, 121 Dak.

VİZYONDAKİLER

İnanılmaz Aile 2

Filmde Helen, süper kahramanların imajını yeniden yaratabilmek için yapılan bir kampanyaya öncülük etmesi için çağrılırken Bob da Violet, Flash ve süper güçleri ailesi tarafından yeni yeni keşfedilen bebek Jack ile birlikte onların normal ev hayatını yönetmektedir. Film bu defa zeki ve tehlikeli bir kötü adamla tanıştırıyor bizleri. Helen, insanları uzaktan bile oynatabilen bu kötü karakterle mücadele ediyor.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Incredibles 2

Yönetmen: Brad Bird

Senarist: Brad Bird

Seslendirenler: Craig T. Nelson, 

Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner

Yapım: 2018, ABD, 118 Dak.

Yüz

Jacek müziğe, sevgilisine ve köpeğine tutkuyla aşıktır. Ailesi ve arkadaşları, O’nu “eğlenceli bir çılgın” olarak görmektedir. Jacek, dünyanın en büyük yapıları arasında olması planlanan bir İsa heykeli inşaatında çalışmaktadır. Bir gün yaşadığı iş kazası yüzünden gözler Jacek’e çevrilir.

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: Twarz – Mug

Yönetmen: Malgorzata Szumowska

Senarist: Michal Englert

Oynayanlar: Mateusz Kosciukiewicz, Agnieszka Podsiadlik, Malgorzata Gorol, Roman Gancarczyk

Yapım: 2018, Polonya, 91 Dak.

Facia Üçlü

Sosyal medyada samimiyetleri ile takipçilerini kahkahaya boğan Facia Üçlü ekibi beyazperdede. Tesadüfler sonucu hayatları kesişen üçlü Emre’ye dedesinden kalan tarlaları almak için köyün yolunu tutar. Esas plan tarlaların üzerine konmakken Emre muhtarın kızına aşık olunca işler değişir. Üçlü kızın gönlünü kazanmak için, bir araba yarışına katılır. Köydeki araba yarışının kazananı üçlünün planını tekrar alt üst edecektir.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Ramazan Özer

Senarist: Gurbet Gurur Cantürk

Oynayanlar: Sefa Kındır, Mami Emen, Emre Gül, Deniz Oral

Yapım: 2018, Türkiye

Edepsiz Kuklalar

Film, insanlar ve kuklaların birlikte yaşadığı bir dünyada geçiyor. Ancak bu dünyada kuklalar ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor. 1980’li yılların çocuk programı The Happytime Gang’in oyuncu kuklaları bir bir ölü bulunmaya başladığı zaman alkolik ve gözden düşmüş bir LAPD dedektifi dedektifliğe soyunuyor ve bu ölümlerin peşine düşüyor...

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: The Happytime Murders

Yönetmen: Brian Henson

Senarist: Todd Berger

Oynayanlar: Melissa McCarthy, Maya Rudolph, Elizabeth Banks

Yapım: 2018, ABD, 91 Dak.

İki İyi Çocuk

Zihinsel yetersizlik yaşayan Ercan, çocukken babasını trafik kazasında kaybetmiş ve derin acılar yaşamıştır. Çıkış yolunu da kendini polis ilan etmekte bulmuştur. Antakya’da annesiyle birlikte yaşayan Ercan’ın dünyasına tüm şehir saygı duymakta, O’na sevgi göstermektedir. 

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Mehmet Demir Yılmaz

Senarist: Mehmet Demir Yılmaz

Oynayanlar: Sarp Levendoğlu, Kazım Karakadıoğlu, Sevcan Yaşar, Murat Serezli

Yapım: 2018, Türkiye

Acayip Güzelim

Renee Barrett kendine güveni düşük bir kadındır. Yetersizlik hisleriyle baş etmeye çalışan genç kadın bir kaza geçirir ve başına sert bir darbe alır. Aldığı bu darbe sonucu özgüveni kontrolsüz bir şekilde yükselir ve çok güzel olduğu inancına sahip olur. 

FİLMİN KÜNYESİ

Filmin orijinal adı: I Feel Pretty

Yönetmen: Abby Kohn, Marc Silverstein

Senarist: Abby Kohn, Marc Silverstein

Oynayanlar: Amy Schumer, Michelle Williams, Rory Scovel

Yapım: 2018, Çin, ABD, 110 Dak.