Yiğit BULUT

yigitbulut@stargazete.com

Türkiye-Rusya denklemi

Bir alt başlık daha atalım; AB-Rus Gazı Denklemi! 

Sevgili dostlar, geçen hafta açıklanan AB ülkeleri “gaz bağımlılığı” verilerine bakabildiniz mi? 

Bakmadıysanız çok kısa detaylar ile “yorumlarımı da” ekleyerek sizlere aktarayım; 

1- AB ülkelerinden bazıları % 100’e yaklaşan RUS GAZI BAĞIMLILIĞI ile karşı karşıyalar. Almanya başta olmak üzere Avrupa'da tam bir "gaz bağımlısı" olma paniği var! Bu panik bazı Avrupa ülkelerini de Rusya ile "doğrudan gizli" bağlantılar kurmaya itiyor... 

2- Avrupa, bir taraftan kurumsal olarak Rus şirketi Gazprom'u "tekelcilik" ile suçlarken, İngiliz, Alman, İtayan ve Hollanda şirketleri, "Gazprom" ile sürekli "AB standartları" dışında anlaşmalar imzalıyorlar. AB İÇİN GAZPROM HEM BİR “TEKELCİ” AMA AYNI ZAMANDA VAZGEÇEMEDİKLERİ BİR TEKELCİ! 

3- Bugüne kadar 18 AB ülkesinde Gazprom "doğrudan yerli ortaklar" ile "şirketler" kurmuş durumda! Şimdi sıkı durun; Gazprom en çok "anlaşmayı" hangi ülkede imzalamış? Cevap çok ilginç: ALMANYA! EVET, ALMANYA İLE YAPILAN ANLAŞMALAR REKORA KOŞUYOR! 

4- Türkiye’ye kurulan bütün oyunlar Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bozuldu ve en önemlisi son 10 yılda Türkiye, NABUCO Projesinde kendine AB tarafından kurulan tuzağa düşmeyerek AB’nin oyununu bozdu. Rusların AB üzerindeki “gaz arzı” bu noktadan sonra daha da arttı. TÜRKİYE’Yİ SADECE BİR GEÇİŞ OLARAK KULLANMAK İSTEYEN AB KISACASI HAVA ALDI! 

5- NÜKLEER ENERJİYİ CİDDİ ANLAMDA KULLANAN FRANSA GİBİ ÜLKELERDE BİLE GAZ BAĞIMLILIĞI ARTIYOR. Gaza %50 üstünde bağımlılık "genel katsayısına" sahip bir Avrupa gerçeği var! Büyüyen "ekonomi" ve "değişen nüfus" yapısı ile "bağımlılık katsayıları" her gün daha da artıyor. 

6- Türkiye AB’NİN “GAZ” gerçeğinin çok dışında ve "bulunduğu yer" itibarıyla "kendi gaz sorununu" çok daha kolay çözebilecek potansiyeli var! RUSYA İLE GELİŞEN YENİ DENKLEM ENERJİ DENKLEMİMİZİ DE KÖKÜNDEN DEĞİŞTİRİYOR. 

Sevgili dostlar, yıllar önce yazdığım cümleyi aynen tekrarlıyorum;  Olaya "kendi gerçeklerimiz" ve Rusya-Orta Asya "denklemi" ile bakalım ve bir daha soralım; Türkiye ne yapmalı? Yapılacak çok açık; Avrupa tarafından değil olaya "Rusya" ve "Orta Asya" tarafından bakacağız! Dünyanın "neresinde durduğumuzu" bilerek bakacağız!

Sonuç: TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİSİ DÜNYA DENKLEMİNDE YENİ KAYMALARA YOL AÇACAK. AVRUPA BİZE ÇAKTIRMAMAYA ÇALIŞSA BİLE; TÜRKİYE’SİZ GELECEĞİ HER ALANDA YOK! AB’yi “gaz bağımlılığı” sendromu sarmış durumda! Bu korku AB’yi yönetiyor ve Türkiye-Rusya çizgisinde kalmak zorunda olan bir AB gerçeği var. Önümüzdeki süreçte Türkiye-Rusya denklemi ve işbirliği daha da değerli hale gelecek! AB’ye karşı Elimiz çok güçlü değerini bilelim! AB, BİZE POZ YAPACAK DURUMDA DEĞİL, BÜTÜN POZLARI YAKTI!