Yakup KÖSE

ykose@stargazete.com

Ümit Özdağ'ın dokunulmazlığı kaldırılacak mı?

- Yakup KÖSE tüm yazıları

28 Şubat darbesiyle hesaplaşma birkaç subayı yargılamakla bitmiyor. Darbenin sebep olduğu tüm menfilikleri, hukuksuzlukları, haksızlıkları ortadan kaldırdıktan sonra ancak “28 Şubat bitti” diyebiliriz.

Maalesef 28 Şubat’la hesaplaşma sadece başörtülü kızların üniversiteye girebilmeleriyle eşitlendi. Evet başörtülü kız üniversiteye girdi ama babası hakkında 28 Şubat cuntasının hazırladığı fiş hâlâ devlet arşivinde ve istihbarat birimlerinin yeri geldiğinde kullanacağı bir bilgi notu değerinde. Yani 28 Şubat cuntasının fişleri devlet katında cârî; bu mu 28 Şubat’la hesaplaşma!

Evet başörtülü kız üniversiteye girdi ama, 28 Şubat döneminde Beyazıt meydanında katıldığı başörtüsü eylemi sonrası gözaltına alınıp tutuklanan ağabeyini hâlâ ayda bir cezaevinde ziyaret ediyor; bu mu 28 Şubat’la hesaplaşma!

Cezaevinden çıkanı da iş bulamıyor çünkü kendisinden istenen sabıka belgesinde 28 Şubat brifingli yargısının kestiği cezalar hâlâ duruyor. Devlette iş bulması zaten mümkün değil, güvenlik soruşturmasında önüne 28 Şubat cuntasının hakkında hazırladığı fiş konuluyor.

28 Şubat cuntasının hazırladığı fişler geri döndürülemeyecek şekilde silinmediğinden yeniden yargılanıp beraat etmek de kâr etmiyor. Bir yerlerde karşınıza 28 Şubat cuntasının size biçtiği kimlik çıkıyor. Siz her ne kadar, “Yeniden yargılanıp beraat ettim, bir suçum olmadığı ortaya çıktı” deseniz bile 28 Şubat artıkları iftiraya devam ediyor.

28 Şubat artıklarının iftiralarını rahatlıkla dillendiremeyecekleri bir döneme girdiğimizi müjdeleyen bir haber aldım. Kaynaklarımdan aldığım bilgiye göre Adalet Bakanlığı, Türkiye’de sistematik ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının öncülerinden ve yaydığı yalan haberlerle Türkiye’ye sığınan mazlumlara yönelik saldırıları yönlendiren İP İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ hakkında yasama dokunulmazlığının kaldırılması için savcılık fezlekesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderecekmiş.

Vesilesi ise, Özdağ’ın ırkçı ve iç savaş çıkarıcı tutumuyla alâkalı ikâz edici yazılarıma 28 Şubatçı ağzıyla mukabelede bulunması. Yeniden yargılanıp beraat ettiğim 28 Şubat iftiralarıyla bana saldıran Özdağ hakkında avukatım Hamza Uçan suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurumuzu değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Özdağ hakkında soruşturmayı tamamlayıp yargılanmanın gerçekleşmesi için fezlekeyi Adalet Bakanlığı’na göndermiş. Adalet Bakanlığı da savcının talebini yerinde bulup Özdağ’ın yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle dosyayı TBMM’ye yollama kararı almış.

Şâyet haber doğruysa Adalet Bakanlığı’nın mezkûr kararı 28 Şubat’ın izlerini silmek, bir daha 28 Şubat iftiralarının dillendirilmemesine yönelik çok mühim bir hamle. İnşaallah bu hamlenin devamı 28 Şubat fişlerini devlet hafızasından tamamen silmekle taçlanır. Şimdi sıra, “28 Şubat darbedir” raporunu hazırlayan TBMM’de.