17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Arıcılığın kalbine bal ormanı 

Sanayinin yanı sıra tarım ve hayvancılık alanındaki faaliyetlerle de ön plana çıkan Kahramankazan’a 15 Temmuz Şehitleri Bal Ormanı kuruldu. 

8 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Arıcılığın kalbine bal ormanı 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Kahramankazan’ın Yassıören Köyü Sinap Tepe Mevkii’ne 15 Temmuz Şehitleri Bal ormanı kuruldu. Binlerce kovanın bulunduğu ormanla, atıl durumda bulunan bitki örtüsü değerlendirildi. Ormana ayrıca bal üretiminde etkili olan ağaç ve çiçekler dikilirken, arı evleri de inşa edildi. Arıcılık sektörünün merkezi olarak nitelendirilen Kahramankazan’da kurulan Bal Ormanı yalnızca Ankara değil Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak. 

12 İŞLETME VAR  

Kahramankazan, ana arı üretimi yapan 15 işletmeden 12’sini ilçe sınırlarında bulunduruyor.  Türkiye’de ana arı üretiminin yüzde 65’i de yine Kahramankazan’da yapılıyor. İlçe 1978’de Türkiye Kalkınma Vakfı tarafından kurulan ve o  dönemde dünyadaki emsalleriyle boy ölçüşen arıcılık entegre tesislerine ev sahipliği yapıyor. Kahramankazan bu anlamda arıcılık sektöründe Türkiye’de değil dünyada bir marka olma özelliğini sürdürüyor. Kahramankazan, 15 Temmuz Şehitleri Bal Ormanı ile artık bal üretimi konusunda da dünya ile yarışır konuma yükselmek için kolları sıvadı. Türkiye’deki arıcılık sektörüyle uğraşan üreticilerin bir araya gelerek oluşturduğu Arıcılık Ürünleri ve Malzeme Sanayicileri Derneği’nin merkezi de Kahramankazan’da bulunuyor. Bölgede bal üretimi konusunda şartları sağlayan girişimcilere destek de verilecek. Kahramankazan sınırlarında bulunan bal üreticileri sayısının da bu sayede artması bekleniyor. 

EKOMOMİYE KATKI 

Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, “İlçemizin Türkiye’de arıcılığın merkezi konumunda olması yolunda önemli adımlar atıldı. Şuanda ilçemizde çok sayıda işletme bulunuyor. Bunlar istihdama olduğu kadar ekonomiye de büyük katkı sunmakta. Üretilen ballar ve bu alandaki gıdalar yurt dışına ihraç ediliyor” dedi. Ertürk, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilçemizde kurduğu Bal Ormanı’nın daha da gelişerek büyümesini istiyoruz. Buradan faydalanacak ve ekonomimize katkı sağlayacak tüm girişimcilere kolaylıklar diliyorum. Bal ormanının ismi de 15 Temmuz’da gösterdiği destansı direnişle tarihe altın harflerle geçen ve bu mücadele sırasında 9 şehit, 92 gazi veren ilçemizin şehitlerine ithaf edildi. Bu da bizi gururlandırıyor. Bu yatırımdan dolayı yalnızca aziz milletimizin değil, tüm İslam aleminin ve mazlum milletlerin de umudu olan Başkan’ımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçenlere Kahramankazan halkı adına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.