18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

ASKi’den ‘tasarruf’ uyarısı 

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Cumali Kınacı, kişi başına düşen günlük su tüketiminin arttığına dikkati çekerek, Başkentlileri tasarruflu kullanım konusunda uyardı.

8 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
ASKi’den ‘tasarruf’ uyarısı 

Kınacı, “Ankara’da toplam günlük su tüketiminin 1 milyon metreküp, kişi başına günlük su tüketiminin 200 litre mertebesinde olması gerekirken, bayram dönüşünde bu değerler 1 milyon 550 bin 826 metreküpe, kişi başına günlük su tüketimi de 310 litreye kadar çıktı. Suyu tasarruflu kullanalım, kaçak su kullanımını önleyelim” dedi. 

ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN 

Evlerde suyun yüzde 35’inin banyolarda, yüzde 30’unun tuvaletlerde, yüzde 20’sinin çamaşır ve bulaşık yıkamada, yüzde 10’unun yemek pişirme ve içme suyunda, yüzde 5’inin ise temizlikte kullanıldığına dikkati çeken Kınacı, suyu tasarruflu kullanmanın püf noktaları ile önemli tavsiyeleri de şu şekilde sıraladı: 

“Bir duşta ortalama 50 litre su tüketilirken, küveti doldurarak yapılan banyoda 150 litre su tüketiliyor. Evdeki bozuk musluklar tamir edilirse, bir musluktan yılda 1 ton, tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12 ton, duş süresi 1 dakika azaltılırsa, yılda kişi başına 18 ton, bulaşıklar elde değil de makinede yıkanırsa yılda ortalama 40 ton su tasarruf sağlanıyor. 4 kişilik bir ailede sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkamak sayesinde yılda ortalama 18 ton su tasarrufu elde edilebiliyor” 

BAHÇE SULAMA ARAÇ YIKAMA  

Tasarruf konusunda dikkat edilmesi gereken noktaların başında bahçe sulama ve araç yıkama da var. Genel Müdür Kınacı, özellikle bahçe sulamak için buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerinin tercih edilmesi konusunda da uyarıda bulundu. Kınacı, araçların hortum yerine bir kovaya su doldurarak fırça yardımıyla yıkamalarının su tasarrufuna katkı sağlayacağını da hatırlattı.