25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Gerede suyu ile tasarruf

ASKİ Genel Müdürü Kınacı, Kızılırmak’tan yıllık enerji maliyetimiz 2017 yılında 208 milyon liraydı. Bu yıl 300 milyonu bulacak. Biz Gerede’den suyu götürmeye başlayacak olursak, bu maliyetten kurtulacağız” dedi.

22 Eylül 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Gerede suyu ile tasarruf

Gerede’de Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi’ni inceleyen ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı, ‘’Bu projeyle elektrik tüketmeyeceğiz, elektrik üreteceğiz. Kızılırmak’tan yıllık enerji maliyetimiz 2017 yılında 208 milyon liraydı. Bu yıl 300 milyonu bulacak. Biz Gerede’den suyu götürmeye başlayacak olursak, bu maliyetten kurtulmuş olacağız” dedi. Prof. Dr. Kınacı, Genel Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Özgür Özdemir, Mahir Özcan ve beraberindeki heyet, Ankara İçme suyu 2. Merhale Gerede Sistemi Projesi kapsamında Gerede Tüneli ve Regülatörü Havzası Atıksu Toplama Havzası’nın bulunduğu Ümitköy’de incelemelerde bulundu.        

İHTİYACI KARŞILAYACAK 

Kınacı, Ankara’nın içme suyu planlamasından da bahsederek, şunları kaydetti: “Buradan verilen su ile mevcut barajlardan alınan suyun, Ankara’nın su ihtiyacını 2050’ye kadar karşılayacağı düşünülüyor. Burada şunu belirtmek lazım, Çamlıdere Barajı büyük bir baraj ancak doluluk oranı şu ana kadar yüzde 50’nin üzerine pek çıkmadı. Çok yağışlı havalarda, karın çok yağdığı, yağışın çok fazla olduğu yıllarda buradan verilecek sular Çamlıdere Barajı’nda birikecek. Özellikle kış aylarında yağacak kar ve bahar aylarındaki yağışların etkisiyle Çamlıdere Barajı’na büyük ölçüde su gideceğini düşünüyoruz. Sadece buradan bir yılda verilecek su uzun bir ihtiyacı karşılayacak demektir.” 

ELEKTRİĞİMİZİ BİZ KENDİMİZ ÜRETECEĞİZ 

Kınacı, Kızılırmak’tan su almak için pompaların kullanıldığını dile getirerek, ‘’Kızılırmak’tan yıllık enerji maliyetimiz 2017 yılında 208 milyon liraydı. Bu yıl 300 milyonu bulacak. Biz Gerede’den suyu götürmeye başlayacak olursak, bu maliyetten kurtulmuş olacağız. Aynı zamanda 101 metre yüksekliğindeki bir düşüden hidroelektrik enerji üretimine geçmiş olacağız. Yani elektrik tüketmeyeceğiz, elektrik üreteceğiz bu proje sayesinde. Şu anda onun proje çalışmaları da tamamlanmak üzere. 2019 yılında da onun inşaatını yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.