19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Anne sütü mücevhere dönüşüyor

Bebeğini emzirmek, ilk saçlarından bir parça kesip saklamak, göbek bağını bir kutuda muhafaza etmek gibi birçok gelenek anne ve çocuk arasındaki bağın belki de en özel halidir. Yılları durduramamak, annelerin korkulu rüyası olacak ki Ayşe Abuşoğlu’nu harekete geçirmiş. Çocuğuna emzirdiği sütü, ilk saçını süt mücevherine dönüştürmüş. 29 yaşındaki Abuşoğlu, KOSGEB desteği ile bir atölyede, her anneye özel tasarımlar yaparak, hem kendine iş edinmiş hem de başkalarının özel anlarını ömür boyu saklayacakları mücevherler ortaya çıkmış.

MELEK AYDIN 9 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Anne sütü mücevhere dönüşüyor

- Yurt dışında trendi olan süt mücevher serüvenine nasıl başladınız?

Oğlum dünyaya geldikten sonra yaşamın ezber döngüsü dışına çıkıp düşünmek için fırsat buldum. Anadolu’da bebeklerin ilk kesilen saçlarının saklandığı geleneğini düşününce, süt mücevheri fikri zihnimde şekillenmeye başladı. Araştırmalarım neticesinde Türkiye’de bu tarz takı yapan kimse olmadığını öğrendim. Bir yıla yakın süre araştırmadan sonra anne sütünü taşlaştırarak muhafazasını sağladım. Ürünün formülü tamamdı ama bir de bu ürünü taşıyacak takıları temin etmem gerekti. İlk iş seyahatimi de İstanbul Kapalı Çarşı’da kuyumcu atölyelerini gezmek üzere gerçekleştirince küçük esnaflık serüveni fiilen başlamış oldu.

- Kariyerinizi sonlandırıp yeni mesleğe nasıl geçtiniz? 

Bankacılık ve devlet memurluğundaki toplam sekiz yıllık mesleğimi sonlandırarak, girişimci olmaya karar verdim. KOSGEB girişimcilik kursuna katıldım. İş fikrimin KOSGEB tarafından onaylanması ile hibe almaya hak kazandım ve Tyana Tasarım markasını faaliyete geçirdim. Herkesin sahip olduğu imkânlar dâhilinde çok şey yapabileceğini gösterme misyonunu yüklendim. Sloganım›; Sınırlarını zorla ve ezber boz...

- Peki isim neden anne mücevheri?

Bir anne için sahip olabileceği en değerli mücevherin bu olacağını düşündüğüm için adına süt mücevheri dedim. 

- Anne sütü haricinde başka nelerden mücevherler yapıyorsunuz?

Anne sütü olmadan sadece saç ile takı tasarımları da gerçekleştirmeye başladım. Mesela, karı koca eşlerin ikisinin saçı ile anneanne, kızı ve torununun saçları ile üç nesil bir kolyede bir çalışma, evcil hayvanlarının tüyleri ile vefat etmiş annesinin saç telleri ve yıkandığı sabunun bir parçası ile tasarladığım mücevherler var. 

- Peki ya değerli madenler? 

Gümüş, altın, çelik ve muhtelif değerli madenlerden tasarımlar yapıyorum. Yüzük, bileklik, kol düğmesi gibi takıların kasalarını kuyumcu ustalarıyla tasarlıyoruz. 

ANNELER KENDİ KOLYELERİNİ KENDİLERİ TASARLIYOR

- Müşteri profilinizi nasıl tanımlarsınız?

Siparişlerin büyük çoğunluğu doğrudan emziren anneler olmakla birlikte, sürpriz yapmak için annenin buzlukta sakladığı sütünü gizlice alıp gönderen eşler ve anneannelerde olabiliyor.

- Anne sütünün bozulmamasını nasıl sağlıyorsunuz?   

Bazı kimyasallar ve işlemlerden sonra sütü taşlaştırıyorum. Süreç uzun ve meşakkatli ama değiyor doğrusu.

- Bir takı ne kadar zamanda hazırlanır?

Ortalama dört-beş hafta sürebiliyor. 

-Müşterileriniz size nasıl ulaşıyor? 

Şu an mevcutta sosyal paylaşım kanallarından benimle irtibata geçiyorlar. Ardından anneler kendi anne sütlerini bebeklerinin saçlarını ve kendi istedikleri saç tasarımlarının şeklini çizip kargo ile gönderiyorlar. Sonrası heyecanlı bekleyiş.

Anne sütü ve bebeğin saçıyla hazırlanan parçaların fiyatı kullanılan değerli madene göre 200 ila bin lira arasında değişiyor.