24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Çanakkale'de tutuşan özgürlük ateşi

Çanakkale Zaferi’nin 104. yılı iki gün sonra “Bir Milletin Dirilişinden, Bir Vatanın Kurtuluşuna” temasıyla kutlanacak. Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı (ÇATAB) hayata geçirilecek projelerle dünyanın en iyi korunmuş savaş alanlarından biri olan bu bölgeyi ulusal ve uluslararası boyutta talep gören bir ‘anma turizmi’ destinasyonu haline getirmeyi hedefliyor. 

MERVE YILMAZ ORUÇ16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çanakkale'de tutuşan özgürlük ateşi

Ülkemizin bağımsızlık mücadelesinde en önemli kırılma noktalarından biri Çanakkale Zaferi. Mehmet Âkif’in şiiriyle hafızalarımıza kazınan Çanakkale Destanı, 15 Temmuz’dan sonra hepimiz için çok daha derin anlamlar ifade etmeye başladı. Çünkü o destanın nasıl yazıldığının bir örneğine şahit olduk hep birlikte. Bu yüzden artık yedi düvele meydan okunan ve olmaz denilenin başarıldığı o toprakları adımlarken kalbimiz başka türlü çarpıyor. 18 Mart’ta, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi törenlerinde bu eşi benzeri görülmemiş kurtuluş mücadelesinin 104. yılı kutlanacak. 

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı (ÇATAB) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek tören bu yıl Milli Mücadele’nin başlangıcının da 100. yılı olması vesilesiyle ‘Bir Duruştur Çanakkale’ temasıyla gerçekleşecek. 

Etkinlikler öncesinde düzenlenen basın lansmanında konuşan ÇATAB Başkanı İsmail Kaşdemir; “Bağımsızlığa giden yolda Çanakkale Müdafaası’nda oluşan ‘Çanakkale Ruhu’ ile Kurtuluş Mücadelesi’ndeki ‘Kuvâ-yi Milliye’ ruhunun birbirini tamamlaması ile oluşan savunma azmini ‘Bir Milletin Dirilişinden, Bir Vatanın Kurtuluşuna’ teması ile zengin bir içerik ve programla kamuoyuna aktarıyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da yer alacağı yüksek devlet protokolü ile yabancı temsilcilerin katılımıyla 18 Mart’ta gerçekleştirilecek Şehitler Abidesi Töreni kapsamında; SOLOTÜRK Akrobasi Gösterisi ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Program kapsamında Şehitler Abidesi’nde ÇATAB tarafından yaptırılan ahşap cami de ibadete açılacak. 

‘ANMA TURİZMİ’ DESTİNASYONU OLUŞTURACAĞIZ 

Millî birlik ve beraberliğimizin harcı olan Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı bölgeyi bir açık hava müzesine dönüştürmek amacıyla 2014 yılında kurulan ÇATAB, çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Başkan Kaşdemir, dünyanın en iyi korunmuş savaş alanlarından biri olan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda ulusal ve uluslararası boyutta talep gören bir ‘anma turizmi’ destinasyonu oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Kaşdemir, bu amaçla uluslararası turizm fuarlarına katıldıklarını kaydetti.

HEDEFİMİZ AÇIKHAVA MÜZESİ OLUŞTURMAK

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı’nın potansiyelini artırmak için yeni projeleri olduğunu söyleyen Kaşdemir; “Tespit edilmiş 25 şehitlik alanının ziyarete açılması için çalışmalarımız sürüyor. 2018’de açılışını yaptığımız Kilitbahir Kale Müzesi’nin ardından Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci 100 günlük eylem planı içerisine dahil edilen Seddülbahir Kalesi’nin restorasyonu da 2020’de tamamlanacak. Tarihi Yürüyüş Güzergâhları’nın ilk etabını da bu yıl açacağız. Tarihi alanın farklı noktalarında teatral canlandırmalarla ziyaretçilerimize 1915’i yeniden yaşatacağız. 

Çanakkale Boğazı su altı dalış turizmi için de marka değere sahip önemli batıkları barındırıyor. Bu kapsamda Çanakkale muharebelerinin sportif amaçlı dalış meraklılarınca ziyaret edilebilecek bir dalış noktası olmasını istiyoruz. Çanakkale Savaşları sırasında batırılan savaş gemisi H.M.S. Majestic’i Çanakkale Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın destekleri ile 4.7 milyon TL tutarındaki bir proje ile dalış turizmine açıyoruz.” şeklinde konuştu. 

Çanakkale Savaşları tarihini gelecek nesillere aktarabilmek için ulusal ve uluslararası araştırmacılara yönelik kütüphanecilik hizmetlerinin verilebileceği Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Müzesi’ni 2020’de açacaklarını müjdeleyen Kaşdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu projenin ilk adımı olarak, 2016 yılı içinde Uğural Vanthoft’un arşivini Başkanlığımız kütüphanesine kazandırdık. Ayrıca Londra Kraliyet Savaş Müzesi, Avustralya ve Yeni Zelanda Ulusal Savaş Müzeleri ile de arşivlerinin paylaşılması yönünde görüşüyoruz. Teknoloji tabanlı bir alan yönetim modeli olan Alan Yönetim Sistemi’ni de tamamlayarak kaliteli bir ziyaret sunmayı planlıyoruz. Bu sayede ziyaretçilerimiz internet üzerinden randevu alıp, alanda gezerken cep telefonları ile tarihsel bilgilere ulaşabilecek. Akıllı Şehircilik uygulamalarını, Tarihi Alanda Akıllı Alan Yönetim Sistemi ile uygulayacağız. Bu yeni projelerle, dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olmayı hedefliyoruz.”

KİLİTBAHİR KALE MÜZESİ 

Havadan görünümü yonca yaprağına benzetilen kalenin ismi, “Denizin Kilidi” anlamında Kilid-ül Bahir. Fatih Sultan Mehmet döneminde boğazı kontrol altına almak için yapılıyor. Kale bugün; İç Kale, Sarı Kule, Geç Dönem Avlusu ve Piri Reis olmak üzere dört bölümden oluşan bir müze konumunda. ÇATAB tarafından müze haline getirilen Kilitbahir Kalesi, Türkiye’nin yaşayan ilk kale müzesi olarak geçen sene ziyarete açıldı. Kalenin surları üzerinde balmumundan yeniçeri askerleri dikkat çekiyor. Askerlerin bulunduğu noktadan belli aralıklarla yükselen “Yektir Allah” nidası ise tüyleri diken diken ediyor. İç kalede bir de engelsiz müze bulunuyor.

ÇANAKKALE SAVAŞLARI TARİH MÜZESİ 

Anadolu Hamidiye Tabyası’nda bulunan Çanakkale Savaşları Müzesi ve Gelibolu Minia, tarihe tanıklık etmek isteyenler için eşsiz bir alan. Tabyada on adet bonet (cephanelik) bulunuyor. Her odasında savaşın başka bir yüzü ile karşılaşıyorsunuz. Bonetlerde; savaşa katılan askerlerin fotoğrafları, komutanların kullandığı silahlar, askerlerin günlük yaşamı ile ilgili vitrinler, mektuplar, barış antlaşmalarının metinleri yer alıyor. Çanakkale Boğazı’nın minyatürü de yine tabya içinde yer alıyor. 

TROYA MÜZESİ  

Yapımına 2014’te başlanan Troya Müzesi eylül ayında ziyarete açıldı. Müze ziyareti rampadan inerken başlıyor. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları fotoğraflarla anlatılıyor. Müzede, Troya ve Troas kentlerinden elde edilen taşınır taşınmaz kültür varlıkları sergileniyor. Müzenin en dikkat çeken eserleri ise Polyksena Lahdi, Mutwatalli ile Alaksandu arasındaki anlaşma metni olan tablet ve İmparator Hadrian heykeli. 

MEHMETÇİK FENERİ    

Tarihi yarımadanın en uç noktasındaki Mehmetçik Feneri, savaş sırasında savunma amaçlı Osmanlı askerleri tarafından yıkılsa da Fransızlar tarafından yeniden inşa edilmiş. Burada 103 gemi bozguna uğratılmış. Bu gemiler arasında başarılı savaşları ile nam salan Majestic Gemisi de bulunuyor. Gemi, fenerden 600 metre ileride 27 Mayıs günü sabah 6.30 sularında Almanlar tarafından batırılıyor. Bugün gemiye ilgi büyük. Özellikle yurt dışından gemiye dalış yapmak isteyen birçok kişi var. Fener, Deniz Müzesi olarak restore edilecek ve bölge dalış turizmine açılacak. Şubat ayında başlayan çalışmaların iki yıl içerisinde bitmesi planlanıyor. Müzede dalış yapamayanlar için Majestic Gemisi’nin görüntüleri sinevizyondan gösterilecek. 

SEDDÜLBAHİR MÜZESİ 

Çanakkale Boğazı’nın girişini savunmak üzere 1659 yılında inşa ettirilmiş. IV. Mehmet’in annesi, Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılan kale banisi kadın olan tek Osmanlı yapısı. Çanakkale Savaşları’nda ilk şehitlerimizi burada verdik. Seddü’l Bahir Kalesi, yüzlerce yıllık savaş ve yıkımlara direnmiş ve her bir taşında nice insanlık hikayesi biriktirmiş bir yapı. Kuzeydoğu duvarının önündeki Bab-ı Sağir yanına İlk Şehitler Kabristanı inşa edildi. Seddü’l -Bahir Kalesi’nde ÇATAB tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının önümüzdeki yıl bitirilmesi planlanıyor. Restorasyon çalışmalarında 1700 tarihli bir gravürden yararlanılıyor.