20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Genç yaşta Eski Bando oldular

İsimleri Eski Bando ama yaşları 25! Türk müzik grupları arasına katılan Eski Bando, ilk albümlerini çıkardı. Albümün adı Renkli Şeyler ama şarkıların bazıları dirsek masada, el yanakta, efkar içinde dinleniyor!

İnci Döndaş15 Mart 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Genç yaşta Eski Bando oldular

Türk müzik grupları arasına albüm çıkaran bir grup daha katıldı: Eski Bando. İsimlerine bakıp da grubun yaşını başını almış kişilerden oluştuğu kanısına sakın kapılmayın çünkü, altı kişiden oluşan grubun yaş ortalaması 25. Vokalde Eda Baba, vokal ve gitarda Güney Marlen, kemanda Üner Demir, bas gitarda Şansal Aktaş, trompette Volkan Coşar ve davulda Cihan Kahvecioğlu’dan oluşan Eski Bando’yu müzikle yakından ilgilenenler tanıyabilir zira grup, son iki yıldır pek çok farklı şehirde düzenlenen festivallerde 250’ye yakın konser verdi. 2012’de 17. Roxy Müzik Günleri’nde finallere kalan, aynı yıl Radyo Boğaziçi’nin düzenlediği 14. Battle of the Bands’te birincilik ödülü alarak dikkatleri üzerine çeken grup, ilk albümlerini yeni çıkardı: Renkli Şeyler.

20 YIL SONRA  OTURUR

Albümdeki 10 şarkının söz ve müziği grubun kurucusu, vokali ve gitaristi Güney Marlen’e ait. Endüstri mühendisliği mezunu Marlen, üniversitedeyken yaptığı, ÖSS’de doğru tercihin önemini anlattığı hareketli parça Doğru Tercih Marşı, YouTube’ta çok tıklananlar arasına girmişti. Mühendislik sonrası şimdi de Yıldız Teknik Üniversitesi’nde müzik okuyan Marlen, Eski Bando’yu grubun vokalisti Eda Baba ile kurdu. Marlen ve Eda Baba, 2008’de bir arkadaşları aracılığıyla tanıştı, birlikte çalışmaya başladıktan sonra Eski Bando adlı grup ortaya çıktı. Günümüzde eski 45’likler olarak da adlandırılan, ağırlıklı olarak 60’lı ve 70’li yılların Türkçe sözlü hafif Batı müziği parçalarını kendi tarzında yorumladıkları için bu ismi aldılar. Eski kelimesi, geçmişteki parçaları söyledikleri, bando ise birden fazla enstrümanı tanımladığından bu ismi seçtiler. “20 yıl sonra iyice yerine oturacak” diyor 25 yaşındaki Eda Baba. İstanbul Üniversitesi Radyo, Televizyon Yayıncılık Bölümü’nü bitiren Baba, halen Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sinema Bölümü’nde okuyor. Güney Marlen’in şarkılarını söylemek Eda Baba için ‘tarz’ olarak çok farklı değil. Tıpkı eski 45’liklerin verdiği hissi yaşattığını söylüyor. 

BİRAZ EFKAR, BİRAZ SİTEM

Grubun albümündeki parçalar hareketli de olsa biraz ‘efkarlı’ ve ‘sitemli’. . Albüm şarkılarındaki enerji ve duygu yüklü ifade şekli, kimi zaman dans etmenin işten bile olmadığı kimi zaman ise ‘dirsek masada, el yanakta efkarı’nın yaşandığı yeni bir alan yaratıyor. Belli bir tarzı yok, çünkü grup üyeleri sadece bir tarzın kendilerini kısıtlayacağını düşünüyorlar. Güney Marlen “Özgün bir        sound’umuz var, henüz onu isimlendiremedik. Melez bir tür denebilir, çünkü birkaç tarzdan etkileniyoruz” diyor. Albümdeki şarkılar biraz pop, caz ve rock. Bu grup üyelerinin dinlediği müzik türlerinden kaynaklanıyor. Caz davul bölümü mezunu Cihan Kahvecioğlu caz dinliyor. Devlet Opera ve Balesi’nde çalışan Volkan Coşar klasik müzik seviyor. Eda Baba Fransız müziklerine hayran. Grubun bas gitaristi 23 yaşındaki Şansal Aktaş pop müzik dinleyicisi. Aktaş, Eski Bando’ya grubun kemancısı Üner Demir aracılığıyla katılmış. Güzel sanatlar lisesi mezunu Şansal Aktaş, grup içindeki arkadaşlık ortamının müziğe olumlu yansıdığını söylüyor: “Birbirimizin nazını çekiyoruz. Aramızda hiçbir sorun yok.”

Türkiye’de pek çok grup var. Güney Marlen, bu kadar grup varken kendilerinin albüm çıkarmalarının bir şans değil emeğin sonucu olduğuna inanıyor. Albümü görmek için çok uğraştıklarını, seslerini duyurmak için zor şartlar altında organize edilen konserlerde çaldıklarını söylüyor. Müzikten kazandıkları her şeyi müziğe yatırdıklarını anlatıyor.