25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Online dekorasyon zamanı

‘Alışverişimizi internetten yaparken neden evimizin dekorasyonuna ilişkin online hizmet almıyoruz?’ İki girişimci kadın Türkiye’nin ilk online iç mimarlık platformunu kurarak uzmanlık alanlarını herkesin kullanabileceği bir hizmet sahasına dönüştürdü.

FATMA ERSOY28 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Online dekorasyon zamanı

Evimizle uğraşmayı, onu yenilemeyi seviyoruz. Ancak bunun için yeterli zamanımız olmuyor. Her zamanki gibi internetten dekorasyon fikirlerine kendimizi kaptırdığımızda da aklımız karışıyor. Tam bu noktada iki girişimci kadın Türkiye’nin ilk online iç mimarlık platformu evimitasarla.net’i kurarak zaman ve bütçe konularının yanı sıra iyi bir yaşam alanına sahip olmak isteyenlere hizmet veriyor. Aslında Amerika’da çok yaygın olan bu sistemi girişimci ruhla Türkiye’ye taşıyan Yüksek Mimar Banu Hatipoğlu ve Yüksek İnşaat Mühendisi Ebru Tamer, uzmanlık alanlarını online ortamda herkesin kullanabileceği bir hizmet sahasına dönüştürdü. Başarılı ikili ile doğru dekorasyon tüyolarını konuştuk.

Evimitasarla.net nasıl ortaya çıktı?

Ebru Tamer: Modern çağın insanı hizmete zahmetsizce ulaşmayı tercih ediyor. Hemen hepimiz artık bir ayakkabıyı ya da elbiseyi hiç denemeden online mağazalardan satın alıyoruz. evimitasarla.net de bu fikirden hareket ederek ortaya çıktı. “Profesyonel bir iç mimarlık müşteriyle hiç karşılaşmadan online hizmet verilebilir mi“ sorusuna cevap aradık ve geliştirdiğimiz bu modelle cevabını verdiğimizi düşünüyoruz. 

Banu Hatipoğlu: Hizmetimizi konutlardaki yaşam, çalışma ve uyuma alanlarıyla sınırladık. Şu anda salonunuzu dekore etmek istediğinizde izlemeniz gereken yol ya saatlerce mobilyacıları gezip size önerdikleri mobilyaları bir paket olarak almak ya da ayrı yerlerden tek tek mobilyaları seçerek bunların bir arada nasıl duracağını hayal etmeye çalışmak. Bunların dışında nasıl bir avize, hangi halı, perde, aksesuarlar seçilmeli, duvarların rengi ne olmalı konusunda yalnızsınız. Konu tek bir mekan olduğunda bir iç mimarlık ofisine de gitmeye çekinebilirsiniz. Zaten iç mimarlık ofisleri de genellikle tek bir mekan için hizmet vermek istemez. Bu noktada müşteriler bize ulaşırlarsa, profesyonel bir iç mimarlık ofisinden kişiye özel tasarım paketini uygun fiyata alma şansına sahip olurlar. Kendi belirledikleri bütçeye uygun ürünlerle oluşturulmuş listenin alışverişlerini kolaylıkla yaparlar.

Online bir platformda dekorasyon konusunda yardımda bulunmanın avantaj ve dezavantajları neler?

Banu Hatipoğlu: Bu tip bir hizmet yurdumuzda bir ilk olduğu için tanınmayışımız dezavantaj. Kişilerin sonuçtan memnuniyetsiz olma ihtimalini proje tasarlarken mail yoluyla iletişime geçerek en aza indirmeyi hedefliyoruz. Yine de olası memnuniyetsizlik için bir revizyon hakkı tanıyoruz. Aynı zamanda bir iç mimari başvuru platformu olduğumuz için “ücretsiz tavsiye” seçeneğimiz çok yoğun bir ilgi görüyor. 

İnsanlar en çok hangi konuda size başvuruyor?

Banu Hatipoğlu: Dekorasyon trendlerini takip edenler, evlerinde farklı tarzları, stilleri denemek isteyenlerden başvurular alıyoruz. Ağırlıklı olarak dijital teknolojiye aşina ve zamanı değerli genç ile orta yaşlı çalışanlardan talep geliyor. 

Enerji için sarı, dinginlik için mavi 

Evlerde kullanılan renklerin insanlar üzerinde duygusal etkisi olduğu söylenir. Peki projelerinizde hangi renkleri nerede kullanmaya çalışıyorsunuz? 

Ebru Tamer: Baskın ve dinamik bir renk olan kırmızı, insanları daha hızlı karar almaya itiyor. Sarı akıl, zeka, enerji, keyif ve özgürlüğün rengi. Aydınlık bir etkisi olduğundan az ışıklı, geniş ortamlarda kullanımı ideal. Turuncu dışa dönük, dinamik, çarpıcı, iç açıcı ve sosyal bir renk. Aydınlık ve geniş olan, neşe ve mutluluk vermesi istenen ortamlara uygun. Mavinin en yoğun etkisi rahatlatıcı ve sakinleştirici olması. Bu nedenle okullarda kullanılması öneriliyor. Yeşil doğanın rengi. Heyecan duygusunu azaltan etkisiyle mekanlarda huzur veriyor. Bunun için hastaneler ve ameliyathaneler için uygun. Kahverengi, toprağın ve ahşabın rengi. Zihinsel odaklanma sağlıyor, ruhsal dinginlik, istikrar ve kararlılık kazandırıyor. Özellikle salon ve oturma odalarında krem-bej tonları ile birlikte kullanılabilir. Açık tonları da çalışma odaları için tercih edilebilir.  

Banu Hatipoğlu: Siyah güç, resmiyet ve gizem demek. Işığı emdiğinden dolayı algıyı dağıtan unsurların etkisini en aza indiriyor ve konsantrasyonu artırıyor. Film izlemek için özel dizayn edilmiş odalarda ana renk olarak kullanılabilir. Bunun dışında mekanlarda tek başına kullanılmasını önermiyoruz. Fakat diğer renklerle dengeleyici olarak kullanıldığında mekana zarafet katıyor, parlak renklerle çok iyi kontrast oluşturuyor. Beyaz ise saflık, temizlik, iyilik, aydınlık gibi kavramlarla özdeş. Özellikle hastaneler için çok kullanışlı. Işığı yansıtıcı karanlık ortamlarda ışığın daha verimli kullanılmasını sağlıyor. Bu nedenle az ışık alan mekanlarda, dar ve uzun koridorlarda tercih ediliyor. Gri, siyah ve beyazın karışımından oluşan, kavram olarak da bu birleşimi simgelercesine uzlaştırıcı ve denge unsuru bir renk. Canlı renklerle kullanıldığında bu renklerin enerjisini azaltarak daha dingin hale getiriyor. Açık gri tonları serinlik ve dinginlik aranan mekanlar için ideal. 

Gördüğünüzü değil, kendi tarzınızı evinize taşıyın

İç dekorasyonda en sık yapılan yanlışlar neler? Başarılı dekorasyon nasıl olmalı? 

Ebru Tamer: İşe başlamadan önce masa başı planlama, projelendirme, 3D görüntüler alarak canlandırma evreleri projenin uygulaması kadar kıymetli ve uzun süreli bir aşamadır. Bu da projede oluşabilecek yanlışları azaltır. İç dekorasyonda kişilerin kendi tarzlarını keşfetmesi çok önemli. Sosyal görsel mecralarda görüp beğendikleri fotoğraf karelerini olduğu gibi alıp evde uygulamak, genellikle evin bütünüyle uyumsuz, kopyala-yapıştır mekanların oluşmasına neden olur. 

Dünyada şu anda minimalist tasarımlar popüler. Ülkemizde nasıl bakılıyor minimalizme? 

Banu Hatipoğlu: Ülkemizde çok çeşitli kültürlerden etkilenme söz konusu. Globalleşen dünyada kullanılan renkler ve stiller birbirlerine çok benzese de yerel farklılıklar gözleniyor. Dekorasyonda dünya trendlerini takip edenler minimalizmi ve İskandinav stilini ülkemizde de yükseltiyor. Ayrıca luxury moder denilen ihtişamı da içine katan modernizmin de çok yaygın olduğunu belirtmeliyiz. 

Almayın, eski mobilyaları yenileyin

Mix and match (karıştır ve eşleştir/yakıştır) stilini dekorasyona nasıl uyarlayabiliriz? 

Ebru Tamer: Mix and match tanımının ana fikri çerçevesinde şekillenen bu eklektik stilde parçaların bir bütün oluşturması önemli. Bunun için de bir mobilya takımından bahsetmek mümkün değil. Gözden çıkardığınız fakat tekrardan kaplatıp kullanabileceğiniz rahat ve geniş bir koltukla birlikte anneanne ve babaannelerinizden kalan masa, dresuar, sandık ve sehpalar sizi boho chic stile yaklaştıracaktır. Bu stilde aksesuar olmazsa olmazlardan. Yeni ve pahalı parçalar almaktan bahsetmiyoruz. Yine aile büyüklerinden edinebileceğiniz veya zamanında size hediye edilmiş ancak çok da ilginizi çekmemiş objeleri gün yüzüne çıkarmanın belki de tam zamanı.

Küçük evleri büyük göstermenin yolları

Küçük evleri daha ferah ve büyük göstermenin püf noktaları nelerdir?

Banu Hatipoğlu: Dar alanlarda kapıların üstlerindeki boşlukta yapılacak küçük raf eklemeleri mekan küçükse psikolojik olarak kullanıcıyı rahatsız etmiyor. Ancak çok büyük yararlar sağlıyor. Aynı şekilde kullanılmayan duvar alanlarına da işlev katılabilir. Tablolar, çerçeveler ve birbirinden renkli duvar objeleriyle bu alanlara yüksek bir estetik kazandırmak çok kolay.

Ebru Tamer: Mekanları hafif ama maskeleyici paravanlarla bölerek mahremiyet alanlarını genişletebilir, mekanlarda farklı fonksiyonları iç içe geçirebilirsiniz. Bu paravanlar cam ya da ahşap malzemelerle kurgulanabilir. Temizlik malzemelerinin depolanması da en büyük sorunlardan biri. Küçük bir aralığa sürgülü bir sistemle tüm malzemeler yerleştirilebilir.