25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Taha Akyol'un Abdülhamid Han hazımsızlığı

Sultan Abdülhamid Han’ın hayatının anlatıldığı “Payitaht Abdülhamid” dizisi Hürriyet yazarı Taha Akyol’u rahatsız etti.

8 Mart 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

2011’deki yazısında Kanuni’nin haremden çıkmayan düşkün gibi gösterildiği ”Muhteşem Yüzyıl” dizisine karşı bütün yanlışlarına rağmen hoşgörülü yaklaşan Taha Akyol gerçek yüzünü Abdülhamid Han’ın anlatıldığı “Payitaht Abdülhamid” dizi ile ilgili yazdığı dünkü yazısında ortaya koydu. Dizide Sultan Abdulhamit Han'ın İngiliz şirket yetkilisine attığı tokat adeta Akyol'u rahatsız etti.

İşte Osmanlı tarihinin iki dönemine dair çekilmiş iki dizi ve aynı kişinin iki taban tabana zıt yaklaşımı.

10 Ocak 2011 tarihinde Taha Akyol’un yazısı

“Dizilerde ise reyting ve reklam gelirleri sebebiyle çekicilik, sürükleyicilik gibi faktörlere öncelik verilir, hatta kurgulanır, inşa edilir, uydurulur...

Edebi romanlardan üretilen diziler ve bunların ulaştığı müthiş reytingler...

En iyisi dizilerin böyle olduğunu bilmek, tarihi öğrenmek istiyorsak ciddi tarihçilerin eserlerini okumaktır.”

O dönem Milliyet yazarı olan Taha Akyol’un işlediği konu yeni yayınlanmaya başlayan Muhteşem Yüzyıl dizisindeki tarih anlatımı

“Muhteşem Yüzyıl dizisine gösterilen tepkilerle Can Dündar’ın Mustafa filmine gösterilen tepkiler bir birine çok benziyor: İdealize edileni perdede görememek!”

Taha Akyol’un yazıda verdiği mesaj net dizilerin reyting ve benzeri kaygıları vardır belgesellerdeki ve kitaplardaki tarih anlatımını onlardan beklememek gerekir. Bazı eklemeler bu gerekçelerle makul karşılanmalıdır.

Fakat Akyol'un 7 Mart 2017 tarihli yazısında yine bir tarihi diziyle ilgili yaklaşımı bu mesajlardan çok farklı bir yerlerde...

“Sultan Abdülhamid’in bir İngiliz şirket yetkilisini ‘Osmanlı tokadı’ ile dövdüğünü TV dizisinde ekrana getirmenin anlamı nedir? TRT’de yayınlanan “Payitaht İstanbul” dizisinden bahsediyorum. Tarihi gerçek olsa, elbette dizide yer verilir. Fakat böyle bir şey, hele Abdülhamid gibi bir hükümdarın asla yapmadığı bir davranıştır. Öyleyse niye ekranlara böyle getirilir? “Ulu Hakan” denilmiştir ya, “güçlü” olması lazım, herkese haddini bildirmesi lazım.”

Osmanlı’nın iki farklı döneminde yaşamış iki önemli padişahın anlatıldığı iki diziyle ilgili ortaya konulan bu iki farklı yaklaşım dikkat çekici haliyle bu kadar ikiliğin olduğu yerde soru işaretlerinin ortaya çıkması da doğal.

Acaba Kanıuni Sultan Süleyman’ın bir düşkün gibi gösterildiği diziye karşı sergilenen hoşgörü Payitaht Abdülhamid’den neden esirgendi?

Osmanlı’nın kudretli padişahı Kanuni’nin haremden çıkmayan bir kişilik gibi yansıtılması kimi, azametli ulu hakan tarafından İngiliz şirket yetkilisine attırılan tokat kimleri rencide etmiştir.

Abdülhamid Han’ın yüceltilmesi ona ulu hakan denilmesi ve onun güçlü gösteren senoryaların ekranlara taşınması acaba kimlerin fena halde canını sıktı