Avukat Nuşirevan Elçi (Şırnak Baro Başkanı)
“Çözüm sürecin en büyük handikabı tarafların birbirine güvenmemesi. Yapılanların kamuoyuna paylaşılmaması için insanlar bu sürece çok katılmadı düşüncesindeyim. Zayıflık vardı. Geri çekilmenin durdurulması sürecin bitmesi anlamında değerlendirmemek gerekiyor. Sancılı bir süreç olacak. Hatalar tekrar edilmemesi gerekir. Artık çatışmalı bir süreci kimse kaldıramaz. Kamuoyu çatışmalı sürece hazır değil. Süreci 50 yıl geri götürür. Sıkıntılar giderilmeli. Bu süreç sadece paketlerle sınırlı olmamalı. Kürt sorunun çözümü için en önemli konu ise yeni anayasanın bir an önce bitirilmesi gerekir. Herkesi içine alabilecek bir anayasa vazgeçilmezdir. Daha cesur adımlar atılmalı. Sürece şu an daha fazla destek verilmeli. Yurdunu seven insanların desteğini almak gerekir.”
Avukat Tahir Elçi (Diyarbakır Baro Başkanı) “Bizde bir süredir gelişmeleri kaygıyla ve üzüntü ile izliyoruz. Sürecin bir krizi girdiği çıkmaza girdiği işaretleri bir süredir görülüyordu. O nedenle bir süredir bu kötü gidişe ilişkin kamuoyunun dikkati sürekli çekmiştik. 21 Mart Nevruz'unda Öcalan'ın ortaya koyduğu çerçeve önemli bir çerçeveydi. Silahların tamamen devreye dışı bırakılacağı bir barışçıl çözümün zemini oluşturmuştu. Herkesin dikkatli ve gerektiği zamanda adım atması gerekiyor. Elbette hiç bir koşul altında yeniden silahların tekrar konuşulmaması gerekir. Sürecin tümüyle tehlikeye girmediği anlaşılıyor. Bu da bizim açımızdın sevindirici. Bu kriz nedeniyle herkes daha sorumlulukla hareket etmesi gerekir. Toplumun beklentileri var. Yeni anayasa çalışması bir an önce bitirilmesi gerekir. Bu fırsat değerlendirilmeli. Toplumda süreci yakından takip ediyor. Türkiye yoluna devam etmeli. Barışçıl yolda gitmeliyiz”
Ali Can Ebedinoğlu (Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Başkanı)
“Herkes dillendirdi bizde dillendirdik. Hassas ve sancılı bir süreç. Savaşın en kolay olduğu bilindiği gibi barış bu kolay olmadığı da bir gerçektir. Onun için son yaşanan çekilmenin durdurulmasıyla ilgili gelişmeler süreci tıkamamalı. Bu süreç herkes adına devam etmeli. Çok önemli bir şans ve tarihtir. Tıkanıklar olabilir ama taleplerin beklentilerin hızlı bir şekilde yerine getirilmemesi olabilir ama karşılıklı büyük bir metanetle kırmadan karşılıklı çözüleceğine inanıyorum. Süreçte kimse umutsuzluğa kapılmamalı.”
Alaattin Korkutata (DİGİAD Başkanı)
“30 yıldır bir sıkıntının ardından başlatılan bir süreç var. Hemen meselelerin halledilmesi mümkün değil. İşi aceleye getirip provoke etmenin kimseye yararı olmaz. Biraz daha sabırlı hareket edilebilir. Çözüm süreci başladığı günden itibaren iş camiasında huzur ve güven ortamı oluştu. Ölümlerin ve cenazelerin olmaması ortamı düzelti. Çatışmasızlık ortamının olması bölgede çok büyük rahatlama getirmişti. Adı üstünde bu bir süreç. Sorunların hemen çözümü beklemek olmaz. Zaten Başbakan Sayın Erdoğan bir yol haritası olduğunu ifade ediyor. Bir kısım değişikliklerinde anayasa ile yapılacağı mümkün. Çatışmalı ortama zemin hazırlamak kimseye fayda getirmez.”