14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Kadına şiddeti tiyatroyla anlattılar

Ortadoğu Okul Öncesi Eğitimi Geliştirme Derneği’nin kadına yönelik uygulanan fiziksel ve psikolojik şiddete dikkat çekmek amacıyla hazırladığı tiyatro oyunu, Midyat’ta sahnelendi.

Süleyman İş20 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kadına şiddeti tiyatroyla anlattılar
Oyunu izleyen birçok kadın gözyaşlarını tutamazken oyuncuların başarılı sahne performansları büyük beğeni topladı. Yaklaşık 45 dakika süren oyunu Midyat Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Küçükyumuk, Midyat Genç İşadamları Derneği Başkanı Zeki Çiçek ve Eğitim-Sen Midyat Temsilcisi İbrahim Halil Efetürk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda tiyatro sever izledi.

Midyat’ta faaliyet gösteren Ortadoğu Okul Öncesi Eğitimi Geliştirme Derneği (Ortadoğu Gelişim), son dönemde ülke genelinde kadına yönelik şiddette yaşanan artışa dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalık oluşturmak için tiyatro oyunu sahneledi. Ortadoğu Gelişim Derneği’nin AB destekli, “Hayatın Aktif Kısmında Kadınlara Yer Açın” adlı projesi kapsamında hazırladığı “Suçlu Hep Kadındır” adlı tiyatro oyununun özel gösterimi Midyat’ta, Kocatepe İlköğretim Okulu Kültür Salonu’nda akşam 7’de perde açtı.

Süleyman Güven’in yazdığı, Barış Işık’ın oyunlaştırdığı ve yönettiği tiyatro oyunu toplumun kanayan yaralarından biri olan kadına şiddete vurgu yaptı. Yaşanmış kadına şiddet vakalarının anlatıldığı tiyatro oyunu projeye dışarıdan destek veren 8 gönüllü kadın tarafından sahneye konuldu.

Oyunla ilgili açıklamalarda bulunan Ortadoğu Okul Öncesi Eğitimi Geliştirme Derneği Başkanı Tülay Oral, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla uyguladıkları AB destekli, “Hayatın Aktif Kısmında Kadınlara Yer Açın” projesi kapsamında sahneledikleri tiyatro oyununda amaçlarının kadına yönelik şiddet konusunda toplumda bir farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

Kadına şiddetin en önemli toplumsal problemlerden biri olduğunu kaydeden Oral, “Kadına şiddetin önlenmesine tiyatro oyunuyla katkıda bulunmak, çözümün bir parçası olmak istedik. Kadına yönelik şiddet, artık, toplumsal yaşamdaki şiddet ve nefret kültürünün hangi boyutlara ulaştığının en önemli verisi haline geldi. Hemen her gün kadınlar şiddet görüyor, öldürülüyor veya evden kaçmaya zorlanıyor. Bu sözlü veya fiziksel şiddet de olabiliyor. Bununla beraber, kadına yönelik şiddet “eşitlik ilkesini” de tartışmaya açan en büyük sorun. Bu koşullar içerisinde, bu yaşananlara sanatsal duyarlılıkla yaklaşmamak imkânsız. Bu nedenle oyunumuzun iç dinamikleri kadına yönelik şiddet eleştirisini barındırdı.” dedi.

Oyun sonunda tüm oyuncuları tebrik eden Midyat Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Küçükyumuk da, “Oyunu çok beğendim. Çok güzel oynadınız, hepinizi tebrik ediyorum” diye konuştu.

ACILAR BİR NEBZE OLSUN DİNSİN

Şiddetin temelinin aileden geldiğini ve sorunu tespit etmekten öteye geçerek çözümün bir parçası olmak istediklerini vurgulayan oyuncu Saliha Tura ise, şunları ifade etti:

“Kendi adıma öncelikle birey olarak, sonra de kadın olarak bizim bu konuya el atmamız gerektiğini düşündüm ve bende kadına yönelik şiddeti eleştiren bu oyunda oynamak istedim. Aslında bu bir oyun değil. Biz kendi yaşadıklarımızı, kendi acılarımızı bu şekilde göstermek istedik. Amacımız neydi. İnsanların bir parça vicdanlarına dokunmaktı. Bunlar hepsi gerçek. Etrafımızda yaşananlar, burnumuzun dibinde, Midyat’ta bile yaşanan şeyler. Diliyorum bunlar son olsun. Diliyorum birileri bir parça ders alsın. Diliyorum insafa gelsinler. Yaşanan acılar bir parça dinsin.”

Tiyatronun sonunda, sergiledikleri başarılı performansları nedeniyle seyirciler, oyunculara karanfil verdi ve onları uzun süre ayakta alkışladı.