24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Bölge ekonomisinde alarm zilleri çalıyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, 30 yıllık çatışma sürecinde 2013 yılına kadar bölgede büyük tahribat yaşandığını, Çözüm Süreci ile bölgede huzur ve güven ortamının yeniden sağlandığını söyledi. Ebedinoğlu, sermayenin batıya gittiğini ifade ederek, araç yakmalarla birlikte batıdan gelen nakliye fiyatlarının ikiye katlandığını söyledi.

ŞEYHMUS ÇAKAN17 Ağustos 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bölge ekonomisinde alarm zilleri çalıyor

Bölgede yaşanan çatışma sürecini Star’a değerlendiren (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, sağlanan güven ve huzurla yatırımların arttığına dikkat çekerek, "Son iki haftadır bölge yine 1990 yıllardaki kaos ve matem havasına büründü. Bir esnafın böyle bir ortamda işyeri açması söz konusu değil. Terör, esnafı tedirgin ediyor, sermayeyi batı illerine kaçırıyor" dedi. Ebedinoğlu, terör saldırılarının devam etmesi halinde yatırımda ve imalatta kayıpların artacağına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde 4 bine yakın kişi çalışıyor. Küçük işletmeler ilde 100 bine yakın istihdam sağlıyor. Bu olayların devam etmesi, iş yerlerinin kapanmasını, dolayısıyla işsizliği, yolsuzluğu, hırsızlığı, sosyal problemleri artırır. Bu sorun çatışmayla çözülmez. Silahlar susmazsa bölge 1990'lı yıllardan daha kötü olacak. Çünkü yanı başımızda Suriye, Orta Doğu yanıyor. Oradaki ateş buraya sıçrayabilir. Bu sorunu bir an önce çözmek gerekiyor.   

Ekonomi bir türlü düzelmedi, genç nüfusun büyük bir bölümü batı illerinde ve turizm bölgelerine çalışmaya gidiyor. Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte turizmde büyük bir hareketlilik başlamıştı. Açılan iş yeri sayısı ikiye katlandı. 6-7 Ekim olaylarından sonra iniş yaşandı. Yatırım yapan bir çok yatırımcı yatırımını iptal etti. Yol kesme ve araç yakılması bayka bir sorunu beraberinde getirdi. Temel ihtiyaçlardın tümü batıdan geliyor. Nakliye fiyatları ikiye katlandı. Buda bütün esnafa yansıdığı gibi vatandaşın cebine de yansıyor. Nakliyeciler gelmek istemiyor.”

HAVA KARARMADAN İNSANLAR EVLERİNE KAPANIYOR

Çözüm süreciyle birlikte Tekstil kent kurmayı düşündüklerini dile getiren Ebedinoğlu, “Ama şimdi kimse uğraşamıyor. Sonuç ne olur bilinmiyor. Mülkiyetini satan insan batıya gitti. Elinde nakit olan yatırıma dönüştürmüyor. Bu işin silah ve şiddetle çözülemeyeceğini herkes biliyor. Buna rağmen birçok gencin canına mal oluyor.  İnsanların evlerinden çıkmıyor. Kimsenin yüzü gülmüyor. Saat 18’den sonra dükkânlar kapanıyor. Herkes evine çekiliyor. Batıya göç eden onlarca aile var. Kontrolsüz bir gençlik var. B:ir an önce çözüm bulunmalı” diye konuştu.