26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

''Türkiye'de huzur var''

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin düzenlediği hava bombardımanından ve çatışmalardan kaçan Suriyeli siviller, Türkiye’ye sığınarak hayatlarını garinta altına alıyor.

GÜLİZAR GÜLEBAK2 Temmuz 2015 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
''Türkiye'de huzur var''

Suriye’nin Telabyad kentinde Deaş terör örgütünün baskısı ve zulmünden kaçan sivil halk Türkiye’ye sığınarak savaşın korkusunu yenmeye çalışıyor. Deaş militanlarından YPG ve ÖSO güçlerinin yönetimine geçen Telabyad kentinde, sessizlik hakimken çatışmalar tekrar kendini göstermeye başladı. Akçakale Sınır kapısındaki yetkililer, burada bekleyen Suriyelilerin gidişini onayladı ancak Telabyad'ın kontrolünü elinde bulunduran PYD güçleri geçişleri 25 Haziran'dan bu yana engelliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin evlerini bombalaması sonucu ağır yaralanan Ali El-Muhammet(13) ailesiyle, IŞİD’in zulmünden ve çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığındı.

“TÜRKİYE’YE GELENE KADAR ACILAR İÇİNDE KIVRANDIM”

Henüz 13 yaşında olan Ali Muhammet evlerinin bombalanmasıyla kaçtığını toz dumanları içinde ailesini bulmaya çalışırken taşların üzerine düşmesiyle yere yıkıldığını söyledi. Tüm çabalarına rağmen taşın altından çıkamayarak korku içinde bağrıştığını belirten Muhammet, babasının ona doğru geldiğini görmesiyle korkusunu yendiğini Türkiye’ye gelene kadar acılar içinde kıvrandığını vurguladı.

TÜRKİYE SURİYELİLERİN UMUT KAPISI OLDU

Babasının kucağında Türkiye’yi gördüğünü ve Türkiye’yi umut kapısı olarak nitelendirdiğini vurgulayan Muhammet, Türkiye’de tedavi olduğunu ve ayağına platin takıldığını kaydetti. Ayağındaki platin kafesinin çıkmasıyla parktaki arkadaşlarıyla oyun oynayacağını ayağa kalkarak doya doya koşacağına değinen Muhammet, “Ayağımdaki bu kafesin biran önce çıkmasını istiyorum. Arkadaşlarım oyun oynarken babam beni parkta gölgeye uzandırıyor. Güneş gelince yerimi sürekli değiştiriyor” sözlerini kullandı.

Akçakale sınır kapısının açıldığını fakat PYD’nin geri dönüşlere izin vermediği belirten Muhammet, şunları söyledi:

“Biz bu kapıdan ülkemize gidebiliyoruz ama PYD bizi geri döndürüyor. Biz gitmekte istemiyoruz artık bizim orada bir evimiz yok bombaladılar evsiz kaldık. Türkiye’de de evimiz yok ama huzur var. Ben dönmeye korkuyorum.”  

AFAD VE GÖÇ İDARESİ SIĞINMACILARI EN İYİ ŞARTLARDA AĞIRLIYOR

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Akçakale Sınır Kapısı'nda oluşturulan kayıt merkezinden kontrollü şekilde alınan Suriyelilerin bir kısmı akrabalarının yanına, yakını olmayanlar ise Mardin ve Gaziantep'teki kamplara yönlendirildi. Sığınmacıların barınmaları için AFAD ekipleri gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürdü.

Olayların başladığı ilk günden itibaren bölgeye gelen Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü çalışanları da basın mensuplarının işlerini kolaylaştırmak için tüm olayların takipçisi oldu.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleri ise geçişlerin başladığı 3 Haziran'dan itibaren sığınmacıların kayıt işlemleri için yoğun bir çaba harcadı. Kepezli ve Zenginova mahallelerinden Türkiye'ye geçiş yapan Suriyelileri minibüslerle Akçakale Sınır Kapısı'ndaki kayıt merkezine ulaştıran ekipler, sığınmacılara geçici kimlik verdi. Daha sonra 30 kişiden oluşan göç uzmanı ve personeli Türkiye'ye sığınan tüm Suriyelilerin biyometrik kayıtlarını yaptı.

Türkiye'de en iyi şartlarda ağırlanan sığınmacılara, başta Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Göç İdaresi genel müdürlüğü ekipleri ve Türk Kızılay’ı olmak üzere birçok kamu kuruluşu desteklerini artırarak sürdürüyor. Türkiye’ye geçişlerde AFAD ve Göç İdaresi genel müdürlüğü ekiplerinin yoğun açılmaları ve koordineleriyle kayıt altına alınan sığınmacılar ülkelerine dönecekleri günü bekliyor.