20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Urfa’nın vazgeçilmezi “İSOT” ve “İSOT REÇELİ”

Şanlıurfa’nın vazgeçilmezi yeni mahsul isot tezgahlarda yerini aldı. İsot’un başkenti olan Şanlıurfa turistlerin isot merkezi haline geldi.

Gülizar Gülebak - ŞANLIURFA14 Ekim 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Urfa’nın vazgeçilmezi “İSOT” ve “İSOT REÇELİ”

İl dışına kilolarca isot  ve isot reçeli sattıklarını  söyleyen iş yeri sahipleri yoğun ilgi gördüklerini ve fiyatların geçen yıla göre bir değişiklik yaşamadığını söyledi.

Tezgahları renklendiren isot ve isot reçeline birde kurutulmuş isotlar katılıyor. Fotoğrafçıların gözdesi olan renkli tezgahlar acı kokusu ile acı severlerinde gözdesi oluyor.

Eyyübiye ilçesinde yer alan Haşimiye meydanında kurutmalık satan İhsan Koçak, hasat sonrası elde edilen ürünlerin geçen yıla göre fiyatlarının değişmediğini belirterek şunları söyledi:

“Şanlıurfa’mızın isot reçeli yöre halkımızın vazgeçilmezidir dışardan gelen birçok kişi salça diye adlandırıyor ama asıl adı isot reçelidir.  En kaliteli isot ve isot reçelleri Şanlıurfa da üretiliyor. Yıllardır ürettiğimiz reçeller  hem yöre halkının hem de yerli turistlerin yoğun ilgisini görüyor.”

İsot yapımının zor aşamalardan geçtiğine değinen Koçak, “Güneydoğunun kadınları ev ekonomisine katkı sağlamak için çok cüzi fiyata isot’un acısına katlanıyor hava sıcaklarıyla birlikte birde acıyı çeken kadınlarımız ailesi için her şeyi yapıyor. Zorlu aşamalardan geçen isotlar sonra bizim tezgahımızda yerini alıyor” dedi.
En iyi isot’un nasıl elde edildiğini anlatan Koçak, yapım aşamasında biberlerin içindeki tohumların iyi temizlenerek elde edildiğini belirtti.

En iyi şekilde temizlenen isotların yağlanma aşamasının da önemli olduğuna değinen Koçak, “En son aşamada isotlar yağlanır bu yağlanma az yapılmalı aşırı yağlanırsa o isot kaliteli olmaz az ve zeytin yağıyla yağlanmalı ayrıca tuz oranı da düşük tutulmalı isot alıcıları da alırken bu konulara dikkat etmeli” ifadelerini kullandı.
Vatandaşların İsot reçeli alırken reçelin tamamıyla biberden yapılmasına dikkat etmelerini söyleyen Koçak, “İsot reçeli alırken özellikle reçelin biberden yapılmasına dikkat edin içerisinde hiçbir katkı maddesi yer almamalı domates salçası içinde bu geçerli domates salçası tamamıyla domates suyuyla yapılmalı lütfen alırken tadına bakarak salçanızı seçin” dedi.