16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

ABD, Kaim'e kurduğu üsle İran destekli milislerin gücünü kısıtlıyor

ABD, Irak-Suriye sınırında stratejik öneme sahip El Kaim bölgesine askeri bir üs kurdu. ABD bölgeye kurduğu üs ile İran destekli milislerin gücünü kısıtlarken, terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'li teröristlere de destek veriyor.

star.com.tr / M. Cihat AĞAÇ26 Eylül 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
ABD, Kaim'e kurduğu üsle İran destekli milislerin gücünü kısıtlıyor
Sputnik'e konuşan peşmerge kaynakları ABD'nin, Irak-Suriye sınırında stratejik öneme sahip El Kaim bölgesinde yeni bir üs kurduğunu söyledi. Peşmerge kaynakları ayrıca, ABD'nin bölgede askeri varlığını arttırdığını belirtti. 
 
Irak Suriye sınırında yer alması nedeniyle büyük bir stratejik öneme sahip olan El Kaim bölgesi Kasım 2017'de terör örgütü DEAŞ'ın elinden alınmıştı.
 
İran'ın kontrol alanını kısıtlıyor
 
ABD'nin Kaim'e kurduğu üs, aynı zamanda sınır boyunca güç kazanan İran destekli Haşdi Şabi milislerinin de güç alanını kısıtladı. Üs ile dolaylı yoldan İran'ın bölgedeki hakimiyetini sınırlayan ABD, aynı üs üzerinden terör örgütü PKK/YPG için paravan olarak kullandığı DSG'ye de desteğini sürdürüyor.
 
İran'ın bölgedeki etkisini fiziksel olarak genişletmek için çalışan Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Tugayı sözcüsü Cafer el-Hüseyni bir açıklamasında, Amerikan askerlerinin silah gücüyle kovulmasını savunmuş, ABD'nin başka dilden anlamadığını söylemişti.
 
El- Hüseyni Kaim'in ele geçirilmesiyle, ''İran'dan Beyrut'a doğru bir rota oluşturmayı başarıyoruz'' ifadelerini kullanmıştı.
 
Ancak ABD'nin Kaim'e kurduğu üs, el-Hüseyni'nin bahsettiği yolun üzerine kurulmuş gibi görünüyor.
 
 
PKK/YPG'nin paravanı DSG'ye destek veriyor
 
Terör örgütü DEAŞ'ı bahane ederek diğer bir terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'ye DSG üzerinden destek veren ABD, aynı bahaneyle, yeni üs üzerinden teröristlere verdiği desteğini sürdürmeyi de hedefliyor.
 
Bölgede bulunan bir DSG'li, ABD'nin kurduğu üssün DSG'nin DEAŞ'a karşı yürüttüğü operasyonlarda kullanıldığını söyledi.
 
Terör örgütünün paravanı DSG'ye maaş, eğitim, silah/araç ve para yardımında bulunan ABD, PKK/YPG'nin sivil halka yönelik insanlık dışı uygulamarını da dünya kamuoyundan gizliyor.