18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

ABD Venezuela’yı işgale hazırlanıyor

Maduro iktidarına yönelik darbe senaryosu tıkanan Trump yönetimi, Venezuela’yı işgal için düğmeye bastı. ABD Dışişleri, hareketini kısıtladığını düşündüğü Caracas’taki tüm diplomatik personelini geri çekti.

13 Mart 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
ABD Venezuela’yı işgale hazırlanıyor

Venezuela’da seçilmiş Başkan Nicolas Maduro’yu devirmek adına kendisini ‘geçici devlet başkanı’ ilan eden kukla muhalif Juan Guaido’yu tanıyan Trump yönetimi, darbe süreci tıkanınca işgal hazırlıklarına başladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela’daki Amerikan büyükelçiliğinde görevli tüm personelini bu hafta geri çekeceklerini duyurdu.  

‘BİZİ KISITLIYORDU’ 

Bakanlıkta düzenlediği basın brifinginde konuşan Pompeo, “ABD, Venezuela’daki büyükelçiliğinde bulunan tüm personelini bu hafta geri çekecek. Bu karar, Venezuela’daki kötüleşen durumu ve ABD büyükelçiliğindeki diplomatik personelin varlığının ABD politikasında bir kısıtlama haline geldiği sonucunu yansıtıyor” dedi. Amerikan Dışişleri, ocak ayında Venezuela’daki ABD Büyükelçiliğinde görevli ikinci derece personeline ülkeyi terk etmesi talimatı vermiş fakat birinci derece personelin görevlerine devam edeceğini kaydetmişti. 

EMPERYALİST KÜBA 

Öte yandan Pompeo, Maduro’ya destek veren Rusya ve Küba’yı da hedef aldı. Havana hükümetinin Maduro hükümetine askeri ve siyasi açıdan büyük destek verdiğini, bunun karşılığında ucuz Venezuela petrolü aldığını savunan ABD’li Bakan, Küba’yı ‘gerçek emperyalist güç’ olarak tanımladı. Maduro’nun etrafındaki koruma ve danışmanlarının bile Küba hükümetine bağlı olduğunu ileri süren Pompeo, “Küba ve Maduro ortaklığı cehennemde yapılmış bir eşleşmedir” diye konuştu. 

AB SAVAŞ İSTEMİYOR 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Venezuela’daki siyasi krize barışçıl ve demokratik yollarla çözüm bulunmasıgerektiğini belirterek, “Ülke içindenya da dışından hiçbir askeri müdahale bizim için kabul edilemez” ifadesini kullandı.

Elektrik kesintisi su krizine dönüştü

Venezuela’da perşembe günü akşam saatlerinde başlayan ve hala birçok yerde devam eden elektrik kesintisi, ülkede kaos yaşanmasına neden oldu. Uzun zamandır elektrik verilememesi su sağlayan şebekeleri de etkiledi. Bazı kentlerde evlerin suyu kesilirken, susuz kalan halk, şebekeleri patlatarak evlerine kova ve bidonlarla su taşımaya başladı. Taşrada su ihtiyacı ormanlardan karşılanırken, Venezuela’daki tüm iş yerleri ve okullar da hükümetin emriyle bir gün daha kapatıldı.

KREMLİN’DEN DEV YARDIM

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Moskova yönetimini de Maduro hükümetine verdiği destekten dolayı eleştirdi. Kremlin’in Venezuela’ya 17 milyar dolar yardım yaptığını belirten Pompeo, Rusya’nın Caracas için Küba ile ‘cankurtaran halatı’ görevi gördüğünü ifade etti.  

Maduro: Sabotajcıları yakaladık

Venezuela’da geçen perşembe günü akşam saatlerinde başlayan ve hala birçok yerde devam eden elektrik kesintisine ilişkin açıklamalarda bulunan Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Simon Bolivar Hidroelektrik Santrali’ne yönelik yeni bir sabotaj hazırlığı yapan iki kişiyi yakaladık” dedi. 

HESAP SORACAĞIZ

Sabotaj girişiminin Guri ismiyle bilinen Simon Bolivar Hidroelektrik Santrali’nin iletişim sistemine yönelik olduğunu belirten Maduro, “Adaletten, halkımıza yaptıkları bu devasa zarar nedeniyle bunların beyin takımlarından hesap sormalarını rica ediyorum” diye konuştu. “ABD’nin emperyalist hükümetinin, Venezuela’ya yönelik tüm girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı” diyen Maduro, ülkesinin maruz kaldığı saldırının altında ‘savaş stratejisi’ olduğunu savundu.