24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Avustralya Hamas'ı terör örgütleri listesine alacağını açıkladı

Avustralya İçişleri Bakanı Karen Andrews, Filistin'de Gazze'yi yöneten İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) terör örgütleri listesine alacaklarını açıkladı. Hamas, Avustralya'nın 'siyasi kanadını da terör listesine almasını' kınadı

AA17 Şubat 2022 Perşembe 07:41 - Güncelleme:
Avustralya Hamas'ı terör örgütleri listesine alacağını açıkladı

İçişleri Bakanlığının resmi sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Avustralya'nın terör örgütleri listesini yenilediğini duyuran Bakan Andrews, Hamas ile birlikte Suriye'deki Heyet Tahrir el-Şam, Hurras el-Din ve Amerika Bileşik Devletleri merkezli Nasyonal Sosyalist Düzen gruplarının terör örgütleri listesinde yer alacaklarını duyurdu.

Avustralya hükümetinin Avustralyalıları terörizmden ve şiddet içeren aşırılıklardan korumaya odaklandığını vurgulayan Andrews "Hamas'ın ve bugün listelenen şiddet yanlısı aşırılıkçı grupların görüşleri son derece rahatsız edici ve Avustralya'da onların nefret dolu ideolojilerine yer yok.' dedi.

Daha önce Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nı terör örgütü ilan eden Avustralya, yeni kararıyla Hamas'ın siyasi kanadını da yasaklamış oldu.

Avustralya yasalarına göre terör faaliyetlerinden suçlu bulunanlar, 25 yıla kadar hapis cezasına çarptırtılabiliyor.

HAMAS, AVUSTRALYA'NIN "SİYASİ KANADINI DA TERÖR LİSTESİNE ALMASINI" KINADI

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avustralya'nın söz konusu kararının "Filistin topraklarında mevcut olan her şeyi hedef alan işgalci İsrail'in tarafını tutmak" anlamına geldiğini söyledi.

Hamas'ın Filistin için çalışan bir "ulusal kurtuluş hareketi" olduğunu aktaran Kasım, "Gerçek terör, işgalci İsrail'in Kudüs'te, Batı Şeria'da ve Gazze'de sivil Filistinlilerin haklarına yönelik uygulamalarıdır." ifadelerini kullandı.

Sözcü Kasım ayrıca, Avustralya hükümetine bu kararını derhal geri alması çağrısında bulundu.

- İSRAİL AVUSTRALYA'NIN KARARINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Avustralya'nın Hamas'ı bir bütün olarak (siyasi kanadını da) terör örgütü ilan etme kararını memnuniyetle karşılıyorum." ifadelerine yer verdi.

Bennett ayrıca, Avustralya'nın söz konusu adımından dolayı Avustralya Başbakanı Scott Morrison'a teşekkür etti.