19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Avustralya Savunma Bakanı Pyne: Hindistan'a daha yakın olmak için iyi nedenlerimiz var

Avustralya Savunma Bakanı Christopher Pyne, Hindistan ile daha güçlü askeri bağlar kurmak istediklerini belirterek, 'Hindistan'a daha yakın olmak için iyi nedenlerimiz var.' dedi.

AA10 Eylül 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Avustralya Savunma Bakanı Pyne: Hindistan'a daha yakın olmak için iyi nedenlerimiz var

Christopher Pyne, Avustralya Yayın Kurumu’na (ABC) Avustralya ile Hindistan arasındaki savunma ilişkileri hakkında açıklamada bulundu. İki ülke arasındaki askeri iş birliğinin daha da güçlendirilmesini istediklerini söyleyen Pyne, "Hindistan ile birlikte, çok daha fazla şey yapabileceğimizi düşünüyorum. Ortak birçok şeyimiz var ve Hint Okyanusu bizim batı sınırlarımız." dedi.

Avustralya’nın Japonya ve Endonezya gibi bölgesel komşuları ile askeri bağlantılarının güçlü olduğunu ancak Hindistan ile olan savunma bağlarına yeterince ilgi gösterilmediğini vurgulayan Pyne, "Hindistan ilişkilerine yeterince dikkat ettiğimizi düşünmüyorum. Bunu kesinlikle yapmamız gerekir." ifadelerini kullandı.

İş birliği Çin’i provoke etmeden yapılacak

Çin’i provoke etmeden Hindistan ile askeri iş birliğinin güçlendirilebileceğinden emin olduğunu aktaran Pyne, "Asya'da herhangi bir ülke ile daha yakın bir ilişki içinde olmamız, bir başka ülkeyi kışkırttığımız anlamına gelmez. Askeri ve insani açılardan bakıldığında, Hindistan'a daha yakın olmak için iyi nedenlerimiz var." dedi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, geçen yıl dönemin Başbakanı Malcolm Turnbull’un Çin’in ülke siyasetini bağışlarla etkilediği yönündeki açıklamaları üzerine gerilmişti. Çin’in suçlamalara tepki göstermesi üzerine Turnbull, Avustralya Güvenlik İstihbarat Biriminden (ASIO) ülke siyasetine açıkça dış müdahale olduğu yönünde bilgi edindiğini söylemişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Turnbull'un konuyla ilgili yaptığı daha önceki açıklamaların "iki ülke arasındaki atmosferi zehirlediği" değerlendirmesinde bulunmuştu.