19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Birleşik Krallık Hazinesi anlaşmasız Brexit gümrük planı istedi

Birleşik Krallık Hazine Komitesi Başkanı Nicky Morgan, Maliye Bakanı Phillip Hammond´dan Birleşik Krallık´ın Avrupa Birliği´nden anlaşmasız ayrılması durumunda (anlaşmasız Brexit) yönetimin uygulayacağı gümrük vergisi politikasına ilişkin ayrıntılı bilgi vermesini istedi.

DHA7 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Birleşik Krallık Hazinesi anlaşmasız Brexit gümrük planı istedi
Morgan, Hammond´ın medyada yer alan bazı haberlerin yönetimin ithalata yönelik ek gümrük vergilerini yüzde 90 düşüreceğine ilişkin savları doğrulamasını isterken, şu uyarıyı yaptı:
 
"Söz konusu indirim, ticaret politikaları kapsamında Birleşik Krallık tarihinde görülen en büyük liberalleşmeye işaret eder. Eğer durum buysa, bu indirim ekonomiyi oluşturan farklı sektörler ve farklı bölgeler üzerinde önemli etkilere sahip olur."
 
Morgan, parlamentoda gerçekleşecek olan Brexit oylaması öncesinde yönetime ticaret politikaları hakkında detaylı bilgi verme çağrısı yaparken, detaylarının paylaşılması durumunda oy kullanacak bakanların söz konusu ticaret politikalarından etkilenebileceğini belirtti.
 
Medyada daha önce yer alan haberlerde Parlamento Üyesi Greg Clark, anlaşmasız Brexit´in kesinleşmesi durumunda Londra´nın buna göre bir ticaret politikası hazırlayacağını belirtirken, Ticaret Sekreteri Liam Fox da gelecek hafta parlamentoda yapılacak oylama öncesinde bakanların yönetimin ticaret politikaları hakkında bilgilendirileceğini söylemişti.
 
"ANLAŞMASIZ BREXİT BİRLEŞİK KRALLIK İÇİN EN BÜYÜK RİSK" 
 
Birleşik Krallık Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe, Birleşik Krallık´ın Avrupa Birliği´nden anlaşmasız ayrılmasının Birleşik Krallık finans sektörü için en büyük riski oluşturacağı uyarısını yaptı.
 
Londra´da katıldığı bir etkinlikte konulan Cunliffe, anlaşmasız Brexit´in Birleşik Krallık varlık fiyatlarında büyük bir düşüşe sebep olabileceğini ve bu durumun da bankaların büyük kayıplar görmesine yol açabileceğini söyledi.
 
Söz konusu uyarıya rağmen Cunliffe, Birleşik Krallık´ın AB´den anlaşma olmadan ayrılmayacağını düşündüğünü söyledi. BoE Başkanı Mark Carney Salı günü yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık´ın AB´den ayrılma anlaşması üzerinde bazı ilerlemeler olduğunu belirtmişti.