SREBRENITSALILAR: KATLİAMA GÖZ YUMANIN YARGI DOKUNULMAZLIĞI OLAMAZ
SREBRENITSA’DA 1995’te işlenen soykırımın kurban yakınlarından oluşan 100 kişilik grup, Hollanda Yüksek Mahkemesi’nin BM’nin yargı dokunmazlığı olduğu yönündeki kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşımak üzere Strasbourg’a gitti. Yolculuğu organize eden Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Strasbourg’a hareket etmeden önce, Strasbourg yoluna çıkan 2 otobüste, soykırım kurbanlarının yakınları, Srebrenitsalı öğrenciler ve diğer kentlerden gelen savaş mağdurları derneklerinin temsilcilerinden oluşan yaklaşık 100 kişinin yer aldığını söyledi. Subaşiç, “Yarın (bugün) Strasbourg’da olacağız. Burada yerel yönetim ve İslam Birliği’nin temsilcileri ile görüşeceğiz. Yolculuğumuza destek olan Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Bosna Hersek Federasyonu Başbakanı Nermin Nikşiç ile Türkiye’ye teşekkür ediyorum” dedi.
Her ayın 11’i bize o günü hatırlatır
Hollanda Yüksek Mahkemesi’nin BM’nin yargı dokunmazlığı olduğuna kararına karşı davayı 11 Ekim’de açacaklarını ifade eden Subaşiç, “Her ayın 11’i bize Temmuz’un 11’ini hatırlatır. Bu tarihte sevdiklerimiz katledildi” diye konuştu. Subaşiç, “Nefes aldığımız sürece adaletin peşinde olacağız. Bu davanın da kurbanların aleyhine sonuçlanması durumunda, tarihte soykırım yaşayan masum çocukların annelerinin adalet istediği, kayıtlı kalacaktır” dedi.
‘Soykırım değil münferit bir olay’
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, 8 bin Boşnak’ın katledildiği Srebrenitsa’da yaşananların soykırım olmadığını iddia etti. İtalyan Corriere Sera gazetesine konuşan Nikoliç, Bosna’daki savaş sırasında 8 bin kişinin katledilmesinin “münferit” bir olay olduğunu ileri sürerek, “Srebrenitsa’da yaşananlar asla soykırım değildir. Sırplardan bazı kişilerin gerçekleştirdiği, tamamen münferit bir suçtur. Parlamentomuz bunu zaten güçlü bir şekilde kınarken, bundan ‘soykırım’ diye söz etmemiştir” diye konuştu. Nikoliç, hiçbir Sırp’tan da bunu soykırım olarak tanımladığını duymadığını aktararak, “Hatta kendimin bile” dedi. Nikoliç, 2007 yılında da “Bosna Kasabı” olarak adlandırılan, dönemin Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karadziç ile yine onların askeri lideri Ratko Mladiç’in suçlu olmadığını savunmuştu.