19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Cenevre'de tehlikeli restleşme! ''Ya diplomasi yolunu seçersiniz ya da çatışmayı''

Rusya'nın NATO'nun doğuya ilerlemesine karşı olduğunu ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Kiev'in Minsk anlaşmasına uymaya zorlamanın zamanı geldiğini belirtti. Rusya'nın Ukrayna sınırındaki birliklerini çekerek gerginliği düşürmesini isteyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise 'Ukrayna'ya olası bir saldırının hemen yanıt bulacağını ifade ettik' dedi.

AA21 Ocak 2022 Cuma 13:43 - Güncelleme:
Cenevre'de tehlikeli restleşme! ''Ya diplomasi yolunu seçersiniz ya da çatışmayı''

Pek çok tarihi görüşmenin yapıldığı Cenevre'de göl kenarındaki President Wilson Hotel'deki görüşmenin ardından önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi.

Blinken, ABD ve Avrupa'daki müttefiklerinin pozisyonunun, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünden yana olacağını belirterek, "Hedefimiz, Rusya'nın Ukrayna'daki gerilimi düşürmek üzere diplomatik veya diğer gerekli adımları atıp atmayacağını belirlemek ve farklılıklarımızı diyalog yoluyla çözüme kavuşturmaktır." diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 16 Haziran 2021'de yine Cenevre'de bir araya geldiğini anımsatan Blinken, "Birkaç kez telefonda veya video konferans yoluyla konuştular. Eğer bir sonuca varırsak ve Rus tarafı da sorunları çözmenin en iyi yolunun müzakereleri sürdürmek olduğuna karar verirse, biz görüşmeleri sürdürmeye kesinlikle hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

- "RUSYA'NIN BİZİM ENDİŞELERİMİZİ ANLAMASINI İSTİYORUZ"

Blinken, "Rusya'nın önünde iki yol bulunuyor, ya diplomasi yolunu seçer ya da çatışmayı tercih edebilir. Rusya'nın endişelerine karşılık vermeye hazırız ve biz de Rusya'nın bizim endişelerimizi anlamasını istiyoruz." dedi.

Konuşmasında sık sık Rusya'nın Ukrayna'yı işgali halinde müttefikleriyle birlikte sert yanıt vereceklerini tekrarlayan Blinken, "Eğer herhangi bir Rus kuvveti Ukrayna sınırını geçerse, bu bir işgaldir. Ortaklarımızla ve müttefiklerimizle buna hızlı, şiddetli ve müşterek bir yanıt verilecektir." ifadesini kullandı.

- "UKRAYNA'YA SALDIRMA NİYETİMİZ YOK"

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıp saldırmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Lavrov, "Ukrayna'ya saldırma niyetinde olduğumuzu iddia ediyorsunuz. Bunun böyle olmadığını defalarca söyledik." diye konuştu.

Ukrayna halkını resmen hiçbir zaman tehdit etmediklerini ifade eden Lavrov, "Batılı meslektaşlarımızın şu andaki histerisi, Ukrayna'nın Donbas'ta güç kullanmasını kışkırtma yönünde değilse de en azından Kiev rejiminin Minsk anlaşmalarını sabote etmeye yönelik çizgisini gizleme yönündedir." değerlendirmesini yaptı.

Lavrov, ABD'ye Ukrayna'yı Minsk anlaşmalarını uygulama konusunda etkileme çağrısında bulundu.