19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Çin'de 'Kara Ölüm'!

Çin'de 'bubonik veba' öldürdü.

stargazete.com23 Temmuz 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Çin'de 'Kara Ölüm'!
Hıyarcıklı veba da denilen Orta Çağ'da Avrupa nüfusunun üçte birinin kaybedilmesine neden olan 'Kara Ölüm' Çin'de yeniden canlandı.
 
30.000 kişilik kasaba, 'Kara Ölüm'ün belirtilerini taşıyan bir kişinin ölümü sonrasında karantinaya alındı. Yerel medya ajansının bildirdiğine göre, polis Gansu ilindeki Yemen kasabasını, bir hastanın ölümünün ardından bir- iki haftalığına mühürledi.
 
Merkezden  ve banliyölerden Yemen'e olan bütün hareketler yasaklandı ve kasabanın 10 yerinde kontrol noktaları konuldu.
 
Yerel medyanın haberine göre, kasabanın içindeki insanlar hala karantina altında ve ölen kişiyle temas kurduğu düşünülen 151 kişi gözlem altında bulunuyor.
 
Araştırmacılar, köylülerin ölen adamın tarlasını sürerken, bir dağ sıçanı öldürdüğünü ve köpeğe yerdirdiğini öğrendiklerini söyledi.
 
Hastalığa yakalanan kişi ateşlenme sonucu Yumen'de hastaneye kaldırılmış fakat geçtiğimiz çarşamba günü hayatını kaybetmişti. Polis, adamın çalıştığı tarlayı, evini, köyü ve kasabayı karantina almayı onayladı.
 
Veba'nın en yaygın çeşidi olarak biline bubonik veba, bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içinde etkisini gösteriyor. Yüksek ateş, üşüme duygusu, baş ağrısı, ishal ve bubo adı verilen, lenf bezi şişmeleri gibi belirtileri bulunan hastalıkta,  deri altında ve iç organlarda kanama başladığı zaman akan kanın birikmesi sonucu ciltte siyah lekeler oluşuyor.