19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Lavrov: Olumlu cevap yok, atılacak adımlara Putin karar verecek

ABD ve NATO'nun ülkesinin güvenlik garantileri konulu anlaşma teklifine yazılı cevap vermesiyle ilgili konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Temel konularda ABD'den olumlu cevap yok. ABD'nin önerileriyle ilgili atılacak adımlara Putin karar verecek.' dedi.

star.com.tr27 Ocak 2022 Perşembe 12:47 - Güncelleme:
Lavrov: Olumlu cevap yok, atılacak adımlara Putin karar verecek

ABD ve NATO Rusya'nın güvenlik tekliflerine yazılı cevap verdiklerini bildirdi.

Yazılı cevabın detayları kamuoyuyla paylaşılmazken, Rusya kanadından açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, cevaplara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Ana konularda ABD'den pozitif cevap yok." diyen Lavrov, "ABD'nin güvenlik garantileri konusundaki yanıtının içeriği, ciddi tartışmalara izin veriyor, ancak ikincil konularda. Moskova şu an Washington'un yanıtını incelemeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Lavrov, "ABD ve NATO'nun Rusya'nın güvenlik garantileri teklifine verdiği cevapla ilgili atılacak adımlara Putin karar verecek." diye konuştu.

Lavrov, "ABD verdiği cevapta en önemli soruya NATO'nun Doğu'ya genişlemesi sorusuna cevap vermedi." dedi.

- RUSYA'NIN GÜVENLİK GARANTİLERİ TEKLİFLERİ

Rusya, ABD ve NATO'ya aralık ayında ilettiği güvenlik garantileri konulu anlaşma tekliflerinde, NATO'nun genişlemesinden vazgeçilmesine dair taahhüt istemişti.

ABD'nin eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmaması, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri iş birliği yapmaması talepleri de taslak anlaşma metinlerinde yer alıyor.

Rusya'nın teklifinde, nükleer silahların ülkelerin kendi toprakları dışında konuşlandırılmaması ve ulusal topraklar dışında konuşlandırılan bu tür silahların geri çekilmesine yönelik maddeler de bulunuyor.

star.com.tr