13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

Esad’ın gitmesi an meselesi

Suriye’de rejim ile muhalifler arasında süren çatışmalar her geçen gün daha ciddi boyutlara ulaşırken, ülkenin önde gelen Nusayri lideri Makhous, “Rejiminin meşruluğu bitti. Esad ailesinin gitmesi an meselesi’ dedi.

1 Kasım 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Esad’ın gitmesi an meselesi

SURİYE’NİN ÖNDE GELEN MUHALİF NUSAYRİ LİDERİNDEN SİYASİ ÖNGÖRÜ:

Suriyeli  muhalif Nusayrilerin liderlerden Prof. Munzir Makhous, Suriye lideri Beşar Esad’ın ailesinin devrilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.  “Suriye’de Geçiş Dönemini Yönetmek; Fırsatlar ve Gelecek Vizyonu” isimli toplantı için İstanbul’a gelen Makhous, “Suriye halkını etnik ve dini gruplara ayıran Esad rejimi, halkı aşağılayarak kötü bir dönem yaşanmasına neden oldu. Basit bir nedenle başlayan isyan dalgası, Suriye halkının korku duvarlarını yıkarak devam etti’’ dedi. Makhous, “Nusayrisi ve Sünnisi ile özgürlük için kol kola giren insanlara terörist muamelesi yapmak günahtır. Ben gösterilerde halkımın portresini görüyorum. Kol kola girmiş onlarca genç devrim için şarkı söylüyor, bu insanları aşırı diye nitelemek doğru değil’’ ifadelerini kullandı.

Devrim sonunda tamamlanacak

Esad yönetiminin barışçıl gösterilerle sokaklara çıkan halkı acımasızca katlettiğini vurgulayan Makhous, Suriye halkının yaşadıklarının kendisini çok üzdüğünü ancak şu anda halkın devrimin bedelini ödediğini, devrimi tamamlamak için de bütün bedelleri ödeyeceğini belirtti. Suriye askerlerinin muhaliflerin safına geçtiğine dikkati çeken Makhous,”Kendi halkını öldürmek istemeyen gençler, Suriye askerleri tarafından kaçarken sırtlarından vuruluyor. Dolayısıyla ölen askerlerin bazıları Özgür Suriye Ordusu ile çatışırken ölmedi’’ şeklinde konuştu. ‘’Suriye’nin asıl meşru askerleri kendi halkını korumak için silaha sarılan muhaliflerdir’’ diyen Makhous,sözlerini şöyle sürdürdü:  ‘’Esed’in askerleri halkını katlederek toplu mezarlara gömüyor.

‘Rejimin ordusu meşru değil’

Bazen de yakaladıkları muhalifleri öldürdükten sonra helikopterlere doldurarak denize atıyorlar. Bu şekilde ölenleri kimse bilmiyor. Şu anda verilen ölü sayılarına inanmak zor, çünkü binlerce insan kayıp. Dolayısıyla halkını öldüren ordu meşru ordu olamaz. Öte yandan Şam’da suikasta uğrayan Pilot Tümgeneral Abdullah Mahmud el-Halidi’nin hayatını kaybettiği açıklandı. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ise olayla ilgili bir açıklama yapmazken Şam İl Emniyet Müdürlüğü suikasttan ‘silahlı gruplar’ın sorumlu olduğunu iddia etti.Abdurrahman el-Şerif- Suriye’nin Halep kentinde Esed güçleri ve ÖSO  arasında yaşanan çatışmalarda İranlı keskin nişancıların görev aldığı iddia edildi. Ayrıca Ümmet Kalkanı Tugay Komutanı Ebu Hemmam ise ‘’Esad  güçleri arasında İranlı keskin nişancılar bulunuyor. Biz bu kişilerden bazılarını yakaladığımızda üzerlerinden İran paraları çıktı’’ dedi.Hemmam Esad rejimine verdiği desteği geri çekmesi için Tahran yönetimine mektup gönderdi.

RUSYA: MUHALEFET MÜZAKERECİ BELİRLESİN

RUSYA, Suriye muhalefetine ‘’bir müzakereci belirlemesi’’ çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa’da yaptığı açıklamada, şu an Suriye muhalefeti adına konuşabilecek bir kişinin olmadığını savunarak, diyalog ortamının sağlanması için muhalefetin bir müzakereci belirmesi çağrısında bulundu. Uluslararası oyuncuların Suriye’deki tarafları diyaloğa teşvik etmesi gerektiğini belirten Lavrov, “Eğer hepimiz için öncelikli amaç Suriye’deki şiddetin durmasını sağlamaksa tüm ülkeler Suriye’de etkileyebildikleri gruplara tek bir şey söylemeli; ‘Düşmanlığı aynı anda durdurun.’ Ama temel amaç Esad’ı devirmekse Suriye’de kan akmaya devam edecek’’ dedi. Lavrov, Suriye’deki tüm muhalif gruplarla çalıştıklarını, Suriyelilerin kendi kaderlerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini dile getirdi.

ÇİN’DEN SURİYE BARIŞI İÇİN ÖNERİ PAKETİ

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el Brahimi, Suriye sorununun çözülmesi için Çin’in aktif bir rol oynayabileceğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçı ile görüşen Brahimi, Çin’in krizdeki rolünün önemli olduğunu ifade ederek, daha fazla diplomatik çaba istedi. Çinli Bakan ise Suriye meselesinin siyasi çözümü için Pekin yönetiminin dört maddelik öneri paketini açıkladı. Bakan Cieçı Brahimi ile görüşmesinde taraflara ateşkes, şiddetin durması ve siyasi değişimin erken tarihte başlaması yönünde çağrıda bulundu. “Suriye’deki durum kritik bir aşamada ve bu durum Suriye halkı ile Ortadoğu’nun barış ve istikrarı için önemli” diyen Cieçı, “Siyasi çözüm Suriye için tek pragmatik seçenektir. Brahimi ve Kofi Annan’ın diplomatik arabuluculuk faaliyetlerini hep destekledik. Uluslararası toplumda, diplomatik katkıda bulunmalı” dedi.

FT: Suriyeli muhalifler ve Kürtler çatışıyor, ülke hızla bölünüyor

inancial Times, Suriye’nin en büyük kenti Halep’te Arap isyancılarla Kürtlerin çatışmaya başladığını ve 19 aylık iç savaşta yeni bir cephe açıldığını yazdı. Gazete “Şimdiye kadar aralarında adı konulmamış bir barış mutabakatı bulunan iki grubun çatışması, Suriye toplumundaki bölünmüşlüğü ve silahlı muhalefetin halkı Esad yönetimine karşı birleştirme konusunda ne kadar zorlandığını gösteriyor.” dedi. Gazeteye göre Hüseyin Cummo adlı bir Kürt siyasi eylemci, “Halep’in kuzeyindeki geniş bir alana yayılan çatışmaların kontrolden çıkma tehlikesi var. Çatışmalar, Suriye devrimini mahvedebilir. Herkes çok korkuyor ve sonuç felaket olabilir.” diyor. Haberde özetle şöyle deniyor: “Rejime muhalif olmalarına karşın Suriye’nin 2 milyonluk Kürt nüfusu iç savaşın dışında kaldı ve Türkiye’ye çok yakın buldukları Arap isyancılara güvenmedi. PKK’nın Suriye Demokratik Birlik Partisi PYD ile yakın ilişkisi var. Beşar Esad’ın birçok Arap muhalifi, PYD’nin Suriye rejimiyle işbirliği yaptığına inanıyor.