25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Esir kurtarma krizini Ertuğrul Apakan yönetti

Ukrayna’da ayrılıkçılar tarafından esir alınan iki ayrı gözlemci heyetine ilişkin oluşturulan kriz masasını AGİT Misyonu Başkanı Ertuğrul Apakan yönetti. Girişimlerin ardından 2 AGİT gözlemcisi kurtarıldı.

28 Nisan 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Esir kurtarma krizini Ertuğrul Apakan yönetti

Ukrayna’nın doğusunda pek çok kentte kontrolü elinde bulunduran Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından esir alınan gözlemcilerin serbest bırakılmasıyla ilgili süreci AGİT Ukrayna misyonu başkanı emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan yürüttü. Pazar sabahı saat 11.30 sularında irtibat kesilen iki AGİT gözlemcisinin Rus yanlısı ayrılıkçıların elinde olduğu saptanınca, temas trafiği yoğunlaştı ve akşam saatlerinde iki gözlemci özgürlüğüne kavuştu. Günboyu Kiev’de oluşturulan kriz merkezinde çalışmalarını sürdüren Apakan, esirlerin serbest bırakılması için adeta zamanla yarıştı.

Esir heyet karmaşası

 Ukrayna’nın doğusundaki Slavyansk kentini kontrolünde tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından alıkonulan bir başka esir grubu ise Venedik belgesi çerçevesinde gözlem yapan aaskeri uzmanlardan oluşuyordu. Çoğunluğu Alman olan ikinci grupta, Polonyalı, Çek, isveçli ve Danimarkalı uzmanlar bulunuyordu. İkinci grup da kamuoyuna yanlış bir bilgi sonucu AGİT heyeti olarak yansıdı.

İki AGİT uzmanı serbest

İki AGİT uzmanının serbest bırakıldığı saatlerde diğer grupla ilgili çalışmalar da devam ediyordu. AGİT, Ukrayna’nın on ayrı kentinde 10’ar kişilik uzmanlar heyeti ile çalışmalarını sürdürüyor. 10 gün önce başlayan misyon çerçevesinde ülkede 120 AGİT gözlemcisi bulunuyor ve bu grubun başkanlığını Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan sürdürüyor. Askeri gözlemcilerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmek üzere de AGİT heyeti Slavyansk’a ulaştı. AGİT heyeti, önceki gün Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından ajan şüphesi ve kontrollerinde bulunan bölgeye kendilerinden izin almadan girdikleri iddiası ile alıkonulan yabancı askeri gözlemciler heyetinin serbest bırakılmasına  ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından işgal  edilen Slavyansk Belediye Meclisi binasına geldi. Müzakere heyeti, söz  konusu yabancı subayların serbest bırakılmasına ilişkin Rus yanlısı  ayrılıkçıların lideri Vyaçeslav Ponamaryev ve diğer ayrılıkçı liderlerle  görüşmeye başladı.

Değiş tokuş teklifi

Ponamaryev, “Kiev  yandaşlarımızı tutukladı. Bundan dolayı değiş-tokuşa hazırız” ifadesini kullanmıştı. Rus ayrılıkçılar ellerindeki esirlerin bir kısmını kameraların karşısına çıkardı.