12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Görmez: Merkel'in açıklamalarını önemli buluyorum

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: “Sünnet uygulamasını insanı yaralamak şeklinde tanımlamak dini, tarihi, kültürü göz ardı etmek demektir…”

Abdulkadir Ozkan/STAR5 Ekim 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Görmez: Merkel'in açıklamalarını önemli buluyorum
Resmi temaslar kapsamında Almanya’nın başkenti Berlin’e giden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Almanya Protestan Kilisesi Temsilcisi Dr. Bernhard Felmberg ile biraraya geldi. Berlin Büyükelçiliğinde gerçekleşen kabulde son günlerde Almanya’daki sünnet ve ırkçılık tartışmalarına değinen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Sembollerle, simgelerle bütünleşmiş dini uygulamaları ortadan kaldırmak mümkün değildir. Sünnet uygulamasını insanı yaralamak şeklinde tanımlamak dini, tarihi, kültürü göz ardı etmek demektir.” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Almanya Protestan Kilisesi Temsilcisi Dr. Bernhard Felmberg’i kabulünde yaptığı konuşmada bugünkü seküler dünyanın bazı dini uygulamaları anlayamamasının o dini uygulamaların yanlış ve hikmetsiz olduğu anlamına gelmeyeceğini belirterek şunları söyledi;
“Sembollerle, simgelerle bütünleşmiş dini uygulamaları ortadan kaldırmak mümkün değildir. Sünnet uygulamasını insanı yaralamak şeklinde tanımlamak dini, tarihi, kültürü göz ardı etmek demektir.”

Almanya Başbakanı Merkel’in Müslümanların varlığına ilişkin açıklamalarını da önemsediğini ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şöyle konuştu;
“Güvenlik ve göçmen politikalarıyla çok kültürlülük yönetilemez…”

“Şansölye Merkel’in ‘İslam Almanya’nın bir parçasıdır’ açıklamasını çok önemli buluyorum. Ancak burada yaşayan Müslümanların kendisini bu toplumun bir parçası olarak kabul edebilmesi için önlerindeki tüm engellerin kaldırılması gerekiyor. Sadece güvenlik ve göçmen politikalarıyla çok kültürlülüğü yönetmek mümkün değildir. Bu nedenle Hz. İsa’nın dağdaki vaazında kullandığı, Hz. Muhammed’in veda hutbesinde kullandığı yeni bir barış diline ihtiyacımız var.”

“Radikal akımları tüm Müslümanlara mal etmek kabul edilemez…”

“Göçün 50. Yılında Almanya’nın hala din derslerini tartışıyor olması geri kaldığınız anlamına geliyor. Tüm dinlerin tarihinde aşırı yorumlar olabilir. Ancak bu aşırılıkları tüm dine ve topluma mal etmek çok büyük tehlikeleri de beraberinde getirir. Almanya’da İslamist ile Müslüman arasında ince nüanslar olduğunu biliyoruz. İçişleri Bakanlığının afişleri bu ayrımın pek de farkında olmadıklarını gösteriyor.”

Felmberg ise Almanya’da devam eden sünnet tartışmalarını mantık dışı diye nitelendirirken şunları söyledi;
“Biz Hıristiyanlar sünnet uygulamasının devam etmesini samimiyetle ve içtenlikle savunuyoruz. Tartışmanın temelinde belli dini inançlara yönelik çekincelerin olduğunu düşünüyoruz.”