19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İbn Selman için çember daralıyor: Kral harekete geçti

Kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda kaybolmasının ardından okların kendisine döndüğü Suudi Veliaht Prens İbn Selman'ın, olayın uluslararası bir krize dönüşmesi sonrası babası Kral Selman'dan müdahil olmasını talep ettiği ortaya çıktı.

STAR.COM.TR19 Ekim 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İbn Selman için çember daralıyor: Kral harekete geçti
Reuters'da yer alan habere göre Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamasının ardından, Veliaht Prens İbn Selman olayın beklenmedik bir şekilde uluslararası bir krize dönüşmesini kaldıramayarak babasının devreye girmesini istedi.
 
Muhammed bin Selman'ın yardımcılarının yanlış yönlendirmesiyle başlangıçta krizin boyutlarından habersiz olan Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud, Kaşıkçı olayının bütün Arap ve uluslararası medyada boy göstermeye başlamasından sonra çevresindeki danışmanlarına neler olup bittiğini sormaya başladı. Reuters'a konuşan isimsiz bir kaynağa göre, olayın kontrolden çıkması sonrası Muhammed bin Selman "yüzleşmeleri gereken bir problemin varlığını" Kral Selman'a anlatmak zorunda kaldı.
 
Kraliyet divanına aşina kaynakların aktardığına göre, on yıllardır Suudi Arabistan'ın en yakın müttefiki olan ABD'den gelen tepkiler, Kral Selman'ın Kaşıkçı olayına müdahale etmesine katkıda bulundu.
 
Bütün bunların ardından Kral Selman en güvendiği yardımcısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da arası iyi olan Mekke Valisi Halid el-Faysal'ı İstanbul'a gönderme kararı aldı. 
 
Prens Faysal'ın ziyareti sırasında, Türkiye ve Suudi Arabistan, Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasını araştırmak için ortak bir çalışma grubu kurmayı kararlaştırdı. Daha sonra Kral Selman, Kaşıkçı hakkında iç soruşturma emri verdi ve olaya tam anlamıyla müdahil oldu.
 
Ajansa konuşan beş kaynağa göre, İbn Selman'ın geri planda kalıp Kral Selman'ın Kaşıkçı olayına doğrudan müdahalesi, Prens İbn Selman'ın ülkeyi idare etmeye uygunluğu konusunda Kraliyet Divanı üyelerinin bazıları arasında giderek artan rahatsızlığı da yansıtıyor.