ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nin 4 Kasım 1979'da işgali nedeniyle ilan edilen 'Zorbalıkla Mücadele ve Öğrenci Günü' dolayısıyla Tahran'da da gösteri yapıldı.
İran'da 'casus yuvası' olarak adlandırılan eski ABD Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce öğrenci, ABD, İsrail ve İngiltere aleyhinde slogan attı.
Vatandaşların da destek verdiği gösteride 'ABD'ye ölüm', 'İsrail'e ölüm' yazılı döviz ve pankartlar taşındı, bu ülkelerin bayrakları yakıldı.
ABD Başkanı Barack Obama'nın karikatür ve kuklasının da taşındığı gösteride yapılan konuşmalarda, Washington yönetiminden yabancı ülkelerdeki üslerini kapatması ve askeri varlığına son vermesi istendi.
Öğrencici birliklerince okunan bildiride, İran halkının hala ABD'yi 'büyük şeytan' ve 'düşman' olarak gördüğü belirtildi.
Bildiride, ABD ile diplomatik ilişkinin ancak bu ülkenin İran'a karşı izlediği düşmanca politikalarından vazgeçmesiyle mümkün olacağı kaydedildi.
Gönüllü Güvenlik Güçleri (Besic) Komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Negdi de buradaki yaptığı konuşmada, ABD'nin İran ve diğer bazı ülkelere karşı politikalarını eleştirdi.
Tuğgeneral Negdi, Washington yönetiminden bölgedeki askeri varlığını geri çekmesini de istedi.
Gösteride Müslümanları birliğe davet eden içerikli döviz ve pankartların yanı sıra Myanmar'da Müslümanlara yönelik şiddete dikkati çeken dövizler de taşındı.
İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Ayetullah Humeyni ile dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in fotoğraflarının da taşındığı gösteride, Kur'an-ı Kerim ve milli marş okundu.
Öğrenciler ve vatandaşlar, gösterinin ardından Cuma namazının kılınacağı Tahran Üniversitesi bahçesine doğru hareket etti.
ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nin işgali dolayısıyla İran genelinde her yıl bu ülkeyi protesto gösterileri düzenleniyor.
Öğrenciler, Büyükelçilikteki 52 Amerikalı'yı 4 Kasım 1979-21 Ocak 1981 tarihleri arasında 444 gün süreyle rehin tutmuş, bu olaydan sonra iki ülke arasındaki diplomatik ilişki kesilmişti.