17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

İtalya'da yerel seçimde sağın zaferi, koalisyon hükümetini riske atabilir

İtalya'nın Abruzzo bölgesinde yapılan bölgesel parlamento seçimlerini büyük bir farkla sağ partilerin oluşturduğu ittifak kazanırken, bu sonuçların koalisyon hükümetinin ömrünü kısaltacağı yorumları yapıldı.

AA11 Şubat 2019 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
İtalya'da yerel seçimde sağın zaferi, koalisyon hükümetini riske  atabilir

Abruzzo'da dün yapılan bölgesel parlamento seçimlerinde, sağ partilerin ittifakı yüzde 48, merkez sol ittifakı yüzde 31 ve sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) yüzde 20 oy aldı.

Abruzzo'daki seçim sonuçları ülkedeki sağ partileri umutlandırırken, koalisyonun hükümetinin geleceğini riske attığı yorumları yapıldı.

İtalya'da geçen yıl haziran ayından bu yana iktidarda olan aşırı sağ görüşlü Lig partisi Abruzzo'daki seçimlerde en fazla oy alan parti olarak öne çıktı. Abruzzo'daki oyu yüzde 40'ten yüzde 20'ye düşen hükümetin diğer ortağı M5S ise büyük hezimet yaşadı.

İtalyan basını, Abruzzo'daki seçim sonucunun hükümetin geleceğini etkileyeceği yönündeki yorumları öne çıkardı.

İtalya'nın teknokrat Başbakanı Giuseppe Conte, basında çıkan yorumlara karşı "Abruzzo'daki seçim sonuçları oldukça açık ama bu, hükümette hiçbir şeyi değiştirmiyor. Çalışmaya devam edeceğiz, gündemimizde hiçbir değişiklik yok." dedi.

Lig partisinin lideri, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini de benzer bir şekilde "Hükümette hiçbir şey değişmiyor, hiçbir değişim yok, çalışmaya devam ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Öte yandan Abruzzo'daki seçimlerde en çok oy alan 2. siyasi parti olan Forza İtalya'nın lideri Silvio Berlusconi, "Abruzzo, seçmenler arasında merkez sağın çoğunluğunun doğal bir sonuç olduğunu bir kez daha gösterdi. İtalyan siyaseti ve merkez sağın geleceği için önemli bir anda Abruzzo'daki merkez sağın başarısı yeni bir sayfa açtı." değerlendirmesini yaptı.

Abruzzo bölgesinin yeni başkanı, merkez sağ ittifakının adayı ve aşırı sağ görüşlü "İtalya'nın Kardeşleri" partisinden senatör Marco Marsilio oldu.