11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Japonların manken robotu

Robot teknolojisiyle ünlü Japonya'da farklı amaçlarla birçok robot kullanılırken, ülkedeki eğlence dünyası için de insansı robot geliştiriliyor.

AA27 Ekim 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Japonların manken robotu
Japonya Ulusal Gelişmiş Sanayi Bilim ve Teknolojisi Enstitüsü'nden, eğlence dünyası için geliştirilen robotun araştırma ekibinde bulunan araştırmacılardan Shuuji Kajita, insansı robot Miim'in yapımından kullanımına ve gelişim sürecine kadar tüm detaylarını AA muhabirine anlattı.

Shuuji, insansı robot Miim'i eğlence maksatlı kullanım için geliştirdiklerini söyledi.

Miim'in ortalama bir kadın anatomisi ve fiziğine uygun şekilde geliştirildiğini belirten Shuuji robotun; boyu, bacak ve kol uzunlukları dahil ortalama bir Japon gencinin özelliklerine sahip olduğunu kaydetti.

Shuuji, insanımsı robot teknolojisinin günümüzde henüz prematüre olduğunu belirterek, bu eğlence robotunu da "kullanışlı olup olmadığını görmek için" yaptıklarını ifade etti.

Robotun "gerçek anlamda kullanışlı" olabilmesi için daha fazla araştırma ve geliştirme yapmalarının gerektiğinin altını çizen Shuuji, bunun uzun bir süre alacağını kaydetti.

Shuuji, şu ana kadar insansı robotların bazı alanlarda kullanılabildiğini kanıtladıklarını belirterek, insansı robotlarının moda showları için kullanıldığını ifade etti.

Miim'in gelinlik gösterileri ve podyumlardaki mankenlik işlevi için hali hazırda kullanıldığını söyleyen Shuuji, robotun aynı zamanda şarkı söyleme ve dans etme özelliğiyle de değerlendirildiğini aktardı.

YARDIM MAKSADIYLA DA KULLANILABİLİR

Bu robotun aynı zamanda insani hareket kabiliyetinin olduğunu anlatan Shuuji, Miim'in özürlü insanlara yardım maksadıyla da işlev görebileceğini vurguladı.

Shuuji, Miim'i ilk kez 2009'da harekete geçirdiklerini belirterek, son üç yıldır geliştirmeye devam ettiklerini, robotun halen bazı sorunları olduğunu dile getirdi.

Robotun halen satış ya da pazarlama amaçlı olmadığının altını çizen Shuuji, Miim'i araştırma ve geliştirme maksatlı kullandıklarını vurguladı.

Robotun yüz ve ellerindeki deri yapımında silikon ve kauçuk kullandıklarını söyleyen Shuuji, diğer bölümler için endüstriyel plastik; iskelet için de çelik ve benzeri metaller kullandıklarını aktardı.

Shuuji, robotun tüm hareketlerinin programlı olduğu ve yapay bir zekaya sahip olmadığı bilgisini verdi.

Eğlence maksatlı insansı robotlarda yapay zekaya ihtiyaç olmadığının altını çizen Shuuji, programlı hareketlerin ve tepkilerin yeterli olacağını kaydetti.

Shuuji, bu robotu yapay zekalı hale getirmeyi ya da bu maksatla geliştirmeyi düşünmediklerini sözlerine ekledi.

Teknik adı "Sibernetik İnsan HRP-4C" olan Miim, iki ayak üzerinde yürüme teknolojisi ve sesle komut almak üzere geliştirilmiş.

Ancak Miim, sesle komutun dışında önceden programlanan şekilde de hareket edip işlem yapıyor.