23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Türkiye sayesinde ilk üst düzey temas! Lavrov ve Kuleba'dan çok önemli açıklamalar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısının ardından açıklamalarda bulundular. Kuleba, '24 saatlik bir ateşkes istedik ama herhangi bir ilerleme kaydedemedik. Öyle gözüküyor ki diğer karar alıcıların devreye girmesi gerekecek.' açıklamasında bulunurken, Lavrov, 'Putin, Zelenskiy'le görüşmekten çekinmemektedir. Gerektiğinde görüşebilir.' dedi.

10 Mart 2022 Perşembe 13:01 - Güncelleme:
Türkiye sayesinde ilk üst düzey temas! Lavrov ve Kuleba'dan çok önemli açıklamalar

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı yapıldı. Antalya'daki Regnum Carya Otel'de gerçekleşen toplantı, Rusya'nın operasyonları sonrası ilk üst düzey temas olması nedeniyle tüm dünyanın gözünü Antalya'ya çevirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, tarihi zirvenin ardından açıklamalarda bulundu.

İşte tüm dünyanın saniye saniye takip ettiği açıklamalar...

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV'IN AÇIKLAMALARI:

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istediklerini belirterek "Bugün şu anlaşıldı; müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur." dedi.

Lavrov, Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Antalya'daki Regnum Carya Otel'de düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısını değerlendirdi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın katılımıyla yapılan üçlü toplantının, Türk tarafının teklifiyle gerçekleştiğini hatırlatan Lavrov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesi sonucunda bu toplantı kararının alındığını ifade etti.

Rusya'nın her türlü temastan yana olduğunu belirten Lavrov, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik her girişimi destekleyeceklerini dile getirdi. Bu temaslar sonucunda bir katma değer elde etmek gerektiğini vurgulayan Lavrov, "Ayrıca herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istiyoruz. Bugün şu anlaşıldı; müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur." diye konuştu.

Ukrayna'da sivillerin gönüllü taburlar tarafından kullanıldığını söyleyen Lavrov, "Günlük olarak insani koridorların açılmasına yönelik önerimizin hala geçerli olduğunu teyit ettik. Güzergahlar, durumu kontrol edenler tarafından belirleniyor. En güvenli, en etkili güzergahların seçilmesini sivillerin tahliyesini amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Lavrov, Belarus'ta yapılan müzakerelerin ciddi sonuç vermesini beklediklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Ukrayna krizinin topluca bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Bütün tarafların çıkarlarının ve Avrupa ülkelerini görüşlerinin de dikkate alınarak çözüme kavuşturulmasını istiyoruz."

- UKRAYNA'YA SİLAH TEDARİKİ RUSYA'YA TEHDİT

AA muhabirinin Ukrayna'ya savaşın maliyetleri, Batı'dan Ukrayna ordusuna sağlanan silahlar karşısında Rusya'nın tepkisi ve Polonya'da konuşlanacak Patriot füzelerine karşı misilleme seçeneğiyle ilgili sorusuna Lavrov, "Bu değerlendirmeleri Savunma Bakanlığı ve Devlet Başkanımız (Vladimir Putin) yapıyor. O da her şeyin plana göre gittiğini söylüyor." cevabını verdi.

Bakan Lavrov, Ukrayna'ya yurt dışından silah tedarikini 'tehlikeli bir eylem" olarak nitelendirerek AB'nin bütün ilkelerini ihlal ederek ölümcül silahların Ukrayna'ya girmesini teşvik ettiğini dile getirdi. Avrupalıların buradan çıkan politikayı nasıl engelleyeceğini soran Lavrov, bu durumun Rusya'ya tehdit olduğunu, hatta ileride buradaki roketatarların sivil havacılığı da etkileyeceğini ve silahların Avrupa'ya yayılabileceğini savundu.

Diğer ülkelere saldırmayacaklarını söyleyen Lavrov, "Ukrayna'ya da saldırmadık. Öyle bir durum ortaya çıktı ki, burada Rusya'ya yönelik doğrudan bir tehdit oluşmaktadır. Uzun yıllardır ikaz ettik, teklif sunduk. Kimse bizi dinlemedi. Putin bu konuda çok ayrıntılı bir şekilde görüşlerini bildirdi." dedi.

Lavrov, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimlere planlı saldırılar yapıldığını belirterek Rusya sınırlarında askeri biyolojik silah üretimi çabaları olduğunu anlattı. Lavrov, Pentagon'un Ukrayna topraklarında onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddialarının kendilerini endişeye düşürdüğünü ve bu konudaki sorulara cevap istediklerini ifade etti.

Söz konusu laboratuvarlarda üretilen biyolojik silahların henüz kullanılıp kullanılmadığına yönelik bilgi sahibi olmadıklarını anlatan Lavrov, "Buralarda barışçıl deneyler yapılmadığı, daha ziyade biyolojik silahlar yaratmayı amaçlayan deneyler yürütüldüğüne yönelik hiç şüphe yok." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'ya gönüllü askerlerin toplandığını belirterek "Ukrayna'ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları da teşvik edenler bundan sorumlu olacaktır." diye konuştu.

Ukrayna'nın Mariupol şehrindeki doğumevinin Ukraynalı radikal birlikler tarafından üs haline getirildiği ve hastanenin zaten önceden boşaltıldığına dair Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne bir süre önce bilgi verdiklerini hatırlatan Lavrov, çeşitli kitle iletişim araçları ile toplumsal kamuoyu algısı yaratılmaya çalışıldığını ve bunun da duygusal olarak kullanıldığını savundu.

Lavrov, Batı'nın yıllardır Ukrayna'yı Rusya karşıtı hale getirmeye çalıştığını, Ukrayna'nın NATO üyesi olması ve oraya askeri üslerle birlikte nükleer silahlar konuşlandırılmasının gündeme geldiğini ifade etti. Ayrıca Ukrayna'da askeri biyolojik laboratuvarların ortaya çıktığına dikkati çeken Lavrov, bütün bunların Rusya'nın güvenliğine tehdit olduğunu yineledi.

Ukrayna'nın askerden arındırılmasını istediklerini vurgulayan Lavrov, "Bu NATO'yla veya NATO'suz olmalı. Çünkü NATO da olmasa da oraya bizim topraklarımıza namluyu çevirecek sistemler kurulabilir. Rusya, güvenlik sorununu başından beri diplomasi yoluyla çözmek istiyordu." ifadelerini kullandı.

-"UKRAYNA'NIN TARAFSIZ OLMASINI İSTİYORUZ"

Lavrov, Rusya'nın güvenliğinin tehdit edilmediğini söylemelerine rağmen Ukrayna'ya füze yerleştirmeye karar verildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Bu yüzden biz Ukrayna'daki tutumuzu aklamak ve anlatmak zorunda değiliz. Biz Ukrayna'nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. NATO'nun genişlemesine karşı çıkarak hiçbir şekilde Ukrayna'nın güvenliğini sağlamasına karşı çıkmıyoruz. Bununla ilgili bizim bir sorumuz yok. (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy'in konuşmasına bakılırsa yavaş yavaş böyle bir yol çizmeye başlıyor. Bu bizim iyimser olmamızı sağlıyor."

-"YAPTIRIMLARI ÇÖZECEĞİZ, BATI'YA BAĞIMLI OLMAYACAĞIZ"

Rusya'da meydana gelen ekonomik sorunların kendi iç sorunları olduğunu ve kendilerinin halledeceğini vurgulayan Lavrov şunları söyledi:

"Halkımız birtakım güçlüklerle karşı karşıya kalıyor. Bu krizden sağlıklı bir şekilde çıkmayı umuyoruz. Herkesin de bilinçli bir şekilde krizden çıkmasını diliyoruz. Bizim en ufak bir illüzyonumuz yok. Batı'nın her zaman herkesi sattığını ve kendi değerlerini de sattığını görüyoruz. Özel mülkiyet hakkının birden bire iki parmak arasında hızlıca ezildiği nerede görülmüş. Yaptırımlar konusunu öyle bir çözeceğiz ki Batılılara asla bağımlı olmayacağız. Öyle tedbirler alacağız ki benzer duruma bir daha düşmeyeceğiz."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşme ihtimaline ilişkin de Sergey Lavrov, "Putin temaslardan asla kaçınmaz. Sadece bu temasların laf olsun diye gerçekleşmesini istemiyoruz. Bazı anlaşmaların yapılması gerekir. Bunu Kuleba ile görüştük ve kendisine, eğer bir sonuç elde edilecekse bizim her zaman görüşmeye hazır olduğumuzu hatırlattım." dedi.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA'NIN AÇIKLAMALARI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Mariupol kentinden sivillerin çıkışı için yardım rica ediyoruz. İnsani koridorun oluşturulması gerekiyor Mariupol'e insani yardım temin etmek için. Ne yazık ki (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov) Bakan Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını, yazışacağını belirtti." dedi.

Kuleba, Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında Antalya'daki Regnum Carya Otelde düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısını değerlendirdi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NA TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM

"(Mevlüt) Çavuşoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Bu teması kolaylaştırmayı başardı." diyen Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı ilk günden bu yana Rusya ile Ukrayna Dışişleri Bakanlığı seviyesinde ilk temasının gerçekleştirildiğini belirtti.

Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın Mariupol kentininin havadan sürekli bombardıman altında olduğunu, görüşmeye insani amaçla geldiğini ifade ederek "Mariupol kentinden sivillerin çıkışı için yardım rica ediyoruz. İnsani koridorun oluşturulması gerekiyor Mariupol'e insani yardım temin etmek için. Ne yazık ki Bakan Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını, yazışacağını belirtti. 24 saatlik bir ateşkes istedik ama herhangi bir ilerleme kaydedemedik. Öyle gözüküyor ki diğer karar alıcıların devreye girmesi gerekecek." diye konuştu.

Sahadaki insani konular için çabaları sürdürmeye karar verdiklerini aktaran Kuleba, "Ben yine böyle (Antalya'daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım." ifadelerini kulandı.

Lavrov'un Rusya'daki karar vericilerle istişare etmesini ve insani koridorun çalışmasını umut ettiklerini dile getiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız." değerlendirmesini yaptı.

Kuleba, bugün ihtiyaç duydukları tek şeyin "ciddi ve yapıcı bir görüşme" olduğunun altını çizerek "Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım." dedi.

Bakan Kuleba, şunları kaydetti:

"Ben burada bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak, çözüm bulma amacıyla geldim ama kendisi (Lavrov) sadece dinlemek amacıyla gelmiş."

Söz konusu toplantının hem zor hem de kolay yanı olduğuna işaret eden Bakan Kuleba, "Neden kolaydı? Çünkü (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Bakan Lavrov Ukrayna ile ilgili kendi geleneksel anlatılarını sürdürdü. Zordu. Çünkü ben elimden geleni yaptım. En azından diplomatik bir çözüm bulmaya çalıştım çünkü hem işgal altında olan kentlerde hem de savaşın sürdüğü cephelerde insani bir trajedi yaşanıyor. Bu insani trajediyi sonlandırmak için diplomatik yolları arama konusunda en iyisini yaptım." ifadesini kullandı.

Kuleba, bugün ihtiyaç duydukları tek şeyin ciddi ve yapıcı bir görüşme olduğunu kaydederek, barış için, vatandaşlarının hayatlarını kurtarmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Rusya tarafından kayda değer bir görüşme ve çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden görüşebileceğini dile getiren Kuleba, "Ukrayna'daki savaşın, Ukraynalıların, Ukraynalı sivillerin yaşadığı acının bitmesiyle ilgili sürecin devamı için çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

Kuleba, Rusya'nın, Mariupol, Sumi ve Poltava'dan insani bir koridora izin vereceğini umduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Ateşkesin aslında (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in, Ukrayna ile ilgili dile getirdiği taleplerin yerine getirilip getirilmemesiyle alakalı olduğunu anladım. Ukrayna pes etmedi, pes etmiyor ve pes etmeyecek. Biz diplomasiye açığız, diplomatik çözümler arıyoruz ama (diplomatik çözümler) olmadığı sürece biz cesur şekilde kendimizi feda ederek, vatanımızı, toprağımızı, insanlarımızı Rus saldırganlığından koruyacağız. Umarım ki bugün gerçekleştirilen formatın devamı olur."

Rusya'nın Ukrayna'nın teslim olmaması durumunda ateşkes ilan edecek gibi görünmediğini vurgulayan Kuleba, "Burada dengeli diplomatik çözümleri görmek istiyoruz ama teslim olmayacağız." dedi.

Kuleba, Rusya'dan insani konularda herhangi bir somut talep iletilip iletilmediğiyle ilgili soruya ilişkin, "Çok basit bir öneride bulundum ve şöyle dedim: Hepimizin muhtemelen akıllı telefonu vardır, ben şu an kendi yetkililerimi arayabilirim, kendi başkanımı, genelkurmay başkanımı arayabilirim ve size yüzde yüz garanti verebilirim. Bir Ukraynalı Dışişleri Bakanı olarak, herkes insani koridorlarla ilgili, insani koridorların gerçekten de amacına ulaşacağıyla ilgili söz verecektir derim. Aynısını siz yapabilir misiniz? Siz arayabilir misiniz? diye sordum fakat kendisi yanıt vermedi." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'da iktidar partisinin, Türkiye ve ABD'nin garantör ülke olması konusundaki önerisinin toplantıda konuşulmadığını kaydeden Kuleba, "Bizim tutarlı, istikrarlı politikalarımız arasında en nihayetinde NATO'ya tam üye olabilmek ve NATO sözleşmesinin getirdiği güvenliği ve emniyeti alabilmek bulunuyor. Bunlar tek bir hamlede olacak şeyler değil, şu anda geleceğe yönelik çalışmalar sürecek. Rusya'nın Ukrayna'ya olan saldırısı konusunda NATO, kolektif olarak bu saldırıyı durdurma noktasında hazır değil, sivilleri Rusya'nın hava saldırılarından koruma konusunda hazır değil." değerlendirmesinde bulundu.