19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Libya halkı Türk bayraklarıyla kutladı! Şehitler Meydanı'ndan Türkiye'ye mesaj

Libya'da 42 yıllık Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinin üzerinden 9 yıl geçti. Libya halkının 'devrim' olarak adlandırdığı gün geniş katılımla kutlandı. Kutlamalarda Türkiye'ye teşekkür mesajları vardı.

AA17 Şubat 2020 Pazartesi 22:07 - Güncelleme:
Libya halkı Türk bayraklarıyla kutladı! Şehitler Meydanı'ndan Türkiye'ye mesaj

Genç-yaşlı, kadın-erkek on binlerce Libyalı, sabah saatlerinden itibaren meydana akın etti.

Trablus'ta kutlamaların adresi Şehitler Meydanı'nda Libya bayrağından sonra en fazla, Türk bayrağı görüldü.

Şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu ve Libya milli marşının okunmasıyla başlayan törende halka hitap eden Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, "devrimin kazanımlarını koruyacaklarını ve saldırganlara karşı sonuna kadar direnmeyi sürdüreceklerini" söyledi.

Akşam saatlerinde de Birleşmiş Milletler nezdinde meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, meydana giderek, kalabalığı selamladı.

- ŞEHİTLER MEYDANI’NDAN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

AA muhabirine konuşan Halid Abdullah Mesut, "büyük Libya halkının 17 Şubat’ta özgürlüğüne kavuştuğunu, takip, dinleme ve siyasi fişlemelerden kurtulduğunu" belirtti.

Libya halkına 42 sene boyunca "Kaddafi büyük lider", "Kaddafi büyük öğretmen", "Kaddafi büyük sporcu" gibi inançları dayattıklarını ifade eden Mesut, halkın 9 yıldır özgür ve onurlu yaşadığını vurguladı.

Mesut, "Libya halkına destek veren Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Hafter milislerine destek veren ülkeleri ise şiddetle kınıyoruz." dedi.

Cahid en-Neıymi de Libya için hayatını feda eden şehitleri anmak ve 17 Şubat Devrimi’nin yıl dönümünü kutlamak için meydana geldiklerini ifade etti.

11 yaşındaki Mira Kaddafi de "Libyalılar olarak halk devrimini bu meydanda coşkuyla kutluyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Allah, Libya halkını korusun." diye konuştu.

TRT Haber'in haberine göre, Türkiye'den geldiğini öğrenen herkes Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini dile getirdi.

"Türkiye'nin verdiği destek sayesinde bu bayramı huzurlu şekilde kutluyoruz. Türkiye'ye ve lideri Erdoğan’a çok teşekkür ediyoruz. Tüm dünya durumumuzu seyretti, sadece Türkiye her türlü desteği verdi."

"Türkiye halkına çok teşekkür ediyoruz siyasi ve ekonomik desteği için. Özellikle sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın desteklerine minnettarız."

"Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Müslümanların lideri olarak görüyorum. Bizim için dost ve iyi bir müttefik. Kendisi olmasa Trablus düşecekti. Çok uygun bir zamanda geldi."

Meydanlara inenler, "Özgür Libya" diye bağırdı, darbeci Hafter'e karşı sloganlar attı.

Ülkede 17 Şubat 2011'den bu yana istikrarın sağlanamadığı bir süreç yaşanıyor. Türkiye'nin öncülüğünde Libya'da ateşkes çağrısı sürüyor. Ancak darbeci Hafter siyasi çözüme yanaşmıyor ve saldırılarını sürdürüyor.