25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Karadan göç

İnsanlık tarihinin utanç defterinde yeni bir sayfa açıldı. Almanya’nın mülteci kabul edeceği söylentisiyle yollara dökülen çaresiz Suriyeliler, sınıra ulaşmak için Edirne otobüslerine akın etti. Bilet satılmayan göçmenlerin bir bölümü sınıra yürümeye kalkıştı.

16 Eylül 2015 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Karadan göç

Savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen göçmenler Avrupa ülkelerinin sınırlarını kapatacağı yönündeki haberler ve Almanya’nın gece yarısına kadar 400 bin sığınmacı kabul edeceği söylentisinin ardından harekete geçti. Sosyal medya üzerinden haberleşen göçmenler Yunanistan ve Bulgaristan’a geçme niyetiyle kiraladıkları araç ve otobüslerle Edirne’ye yöneldi.

Sığınmacıların bulunduğu kentten başka kente geçemeyeceği yönündeki genelge gereği kent girişinde polis ve jandarma tarafından durdurulan araçlardan inen göçmenler bu defa TEM Otoyolu’ndan yürüyüşe geçti.

 

BİNLERCESİ GELDİ

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin,  bir haftada yaklaşık 7 bin sığınmacının geri gönderildiğini sadece önceki gece sınırı geçmek için 4 bin mültecini kente giriş yapmak istediğini aktardı. Vali Şahin kent kente ulaşmayı başaran 1000 kadar göçmenin ise perişan durumda olduğu kaydetti.

BEKLİYORLAR

Bilet alamayan çok sayıda göçmen Edirne ve İstanbul’daki otogarlarda bekliyor. Polis  güvenlik önemlerini arttırırken, sığınmacılar sınırı geçebilmek için yardım bekliyor. Üzerinde Aylan bebeğin fotoğrafının bulunduğu dövizler taşıyan göçmenler, Ege Denizi üzerindeki yolun güvenli olmadığını bu nedenle kara yolunu kullanmak istediklerini belirtiyor.

YİNE FACİA: 22 ÖLÜ

Avrupa’nın yeni önlemler alacağı haberini alan çok sayıda göçmen de deniz yolunu kullanmaya devam ediyor. Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında mültecileri taşıyan tur teknesinin batması sonucu 8’i çocuk 11’i kadın 22 kişi hayatını kaybetti, 211 kişi kurtarıldı. Bodrum’da ise botla açılmak isteyen çok sayıda mülteci yakalandı.Sığınmacılar şanslarını tekrar deneyeceklerini söyledi.