14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Muhalifler ortak zemini reddetti

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, yetkilerini genişleten kararnameye yönelik tepkiler üzerine diyalog adımı attı. Ancak muhalifler kararname geri çekilmediği sürece ‘ortak zemin’de buluşmayı reddediyor.

Dış Haberler27 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Muhalifler ortak zemini reddetti

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ülkesinde büyük tepkilere nedene olan, yetkilerini yargı denetimi dışında bırakan kararnameye karşı çıkan Yüksek Mahkeme yargıçlarıyla bir araya geldi. Mursi görüşme öncesinde yaptığı çağrıda  hem yeni anayasa süreci üyelerinden hem de yargı mensuplarından görevlerinde kalmalarını istedi. Başkent Kahire’deki görüşmeler öncesinde muhalefetten yapılan açıklamalar bir uzlaşı çıkmasını oldukça zor olduğunu ortaya koyuyor.

Yargıçlarla da bir araya geliyor

İkinci defa Tahrir’i mesken tutan göstericiler Mursi’nin ‘ortak zeminde buluşalım’ çağrısını inandırıcı bulmadı. Göstercilerin bağlı olduğu siyasi parti ve STK’lardan yapılan açıklamlarda Mursi son yayımladığı kararnameden geri adım atmadığı sürece ortak bir zeminde buluşulamayacağı ifade edildi. Krizi aşmak için muhalef partileri ile aranan ‘ortak zemin’ ise “Diktatörle uzlaşma olmaz” diyerek reddedildi.Mursi muhalefete yaptığı çağrıdan olumsuz yanıt alırken kararnameye şiddettle itiraz eden bir diğer grup olan yargı mensuplarını da görüşmeye çağırdı. Mursi önceki gün kararnameyi savunarak, “geçici” olduğunu söylediği kararname konusunda diğer partilerle “ortak zemin” arayışına girdiğini de açıklamıştı. Açıklamada yetkilerin sadece “egemenlikle ilgili konularda” geçerli olması gerektiği belirtilerek, hafta sonunda kararnameyi protesto için ülke çapında grev çağrısı yapan hakimlerden işe dönmeleri istenmişti.

Mısır Borsası’nda büyük düşüş

Öte yandan Mursi’nin karalarına yönelik eylemler dördüncü gününde de devam etti. Kahire sokaklarında süren polis ve göstericiler arasındaki çıkan çatışmalarda 1 göstericinin hayatını kaybettiği ve yaklaşık 500 kişinin de yaralandığı belirtildi. Kahire sokakları kaynarken, zaten bıçak sırtında olan Mısır ekonomisinde borsanın yüzde 10 oranında düşüş göstermesi ülkedeki durumu daha da önemli hale getirdi.

Kahire sokaklarında kimler var

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, kararlarının yargıdan muaf olması yönünde çıkardığı kararnameye karşı eylemlerde özellikle liberal ve sol partilerin oluşturduğu ortak oluşumlar meydanlarda kendini gösteriyor. Mübarek’in devrilmesi’nde etkin olan Mısır gençliği de eylemlerde boy gösteriyor. Parti düzeyinde Sosyalist Birlik Partisi ve Devrimci Sosyalist Partisi sol’un muhalefetini üstlerine alarak harekete geçerken, liberallerde taraftarlarını meydanlara akıttı. Bir çok sivil toplum kuruluşu da partilerden bağımsız olarak protesto gösterilerine katılıyor. Mursi, geçtiğimiz hafta anayasal düzenlemeler çerçevesinde yeni kararlar almıştı. Mursi’nin bu kararları Cumhurbaşkanlığı kararlarını bütünüyle yargı denetiminin dışına çıkardığı  ve iktidarını güçlendirdiği görüşüne hakim oldu. Bunun yanında Mursi, Başsavcı Abdülmecid Mahmud’u da görevden alarak yerine Talat İbrahim’i atadı. Yaşanan bu gelişmeler ülkeyi yine protestoların merkezi haline getirdi.