13 Aralık 2024 Cuma / 12 CemaziyelAhir 1446

NATO Genel Sekreteri Rasmussen: ‘Ben de ikna oldum’

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Esad’ın kimyasal silah kullandığına kendisinin da ikna olduğunu söyledi. Fransa Başbakanı ise Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını gösteren kanıtları sunmak için milletvekilleri ile biraraya geleceğini açıkladı

3 Eylül 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
NATO Genel Sekreteri Rasmussen: ‘Ben de ikna oldum’

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault dün bir araya geldiği milletvekilerine Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin Fransa’nın “kanıtlarını” sunarken, NATO Genel Sekreteri Ansers Fogh Rasmussen Genel Sekreter, “İstihbarat raporlarıyla ilgili konuşacak değilim. Çok somut kanıtlar sunuldu. Ben ikna oldum. Suriye rejimi bu saldırıdan sorumludur” dedi. Fransa’nın dosyasındaki bilgilerin Suriye’nin sarin dahil 1000 tondan fazla kimyasal silahı olduğuna işaret ettiği belirtilirken, ABD Başkanı Barack Obama gibi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da askeri operasyonla Suriye yönetiminin cezalandırılması gerektiğini savunuyor. François Hollande’ın meclisten onay isteme niyeti yok. Ancak ABD ve İngiltere’deki gibi parlamento onayı araması için Hollande üzerindeki baskı artıyor. Ama yarı başkanlık sistemiyle yönetilen ülkede, müdahale için meclisten tezkere çıkartılması gerekmiyor.

BM onayı olmadan asla

NATO’yu temsilen açıklama yapan Rasmussen ise Suriye’nin saldırması durumunda Türkiye’nin korunması için planların hazır olduğunu belirtti. 21 Ağustos’ta gerçekleşen kimyasal saldırının görmemezlikten gelmenin mümkün olmadığını ifade eden Rasmussen, uluslararası toplumun sert tepki göstermesini sözlerine ekleyip, “Patriot’lar Türkiye’nin korunması için yerleştirildi,” dedi.

Suriye’den BM’ye çağrı

Arab Ligi’nden de Suriye’ye askeri müdahalenin bir seçenek olmadığını, Esad’ın kimyasal saldırılardan sorumlu olduğunu ancak “ askeri operasyonun tartışma dışı “olduğu açıklaması geldi.Suriye yönetim ise BM’ye bir çağrı yaparak Suriye müdahale hazırlığı yapan ABD önderliğindeki koalisyonu durdurmasını istedi.BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, BM’yi uluslararası meşruiyet kurallarını korumaya ve Şam’a yönelik ABD liderliğindeki saldırganlığı durdumaya çağırdıklarını söyledi. Caferi, Suriye yönetiminin Ban Ki Mun’a başvurarak Han el-Esal’da tarafsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini söyleyen ilk taraf olduğunu vurguladı.

İngiltere’de ise bazı milletvekilleri, Suriye’de çatışmaların başlamasından 10 ay sonra bu ülkeye kimyasal madde ticaretine izin verilmesini parlamento gündemine taşımaya hazırlanıyor. Hükümet ise iki maddeye ihracat izni verildiğini doğruluyor.