Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'ın daveti üzerine Kongre'ye hitap etmek için Mart ayında Washington'a gelecek olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmeyeceğini açıkladı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan yaptığı açıklamada, "Uzun geçmişe dayanan uygulama ve prensip gereği, yabancı bir ülkedeki bir demokratik seçimi etkiliyor görünmekten kaçınmak için, seçimlere yakın tarihlerde (o ülkenin) devlet başkanları ya da adaylarıyla görüşmüyoruz" ifadesini kullandı.
Meehan, bu prensibe uygun olarak, Başkan Obama'nın, Kongre'ye hitabından sadece iki hafta sonra İsrail'de seçimlerin düzenlenecek olması nedeniyle Washington'ı ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmeyeceğini bildirdi.
Obama'nın, nükleer müzakerelere zarar verebilecek ve uluslararası camiayı bölebilecek şekilde Kongre'nin İran'a yönelik yeni bir (yaptırım) tasarı geçirmesine muhalefetini net şekilde ortaya koyduğuna işaret eden Meehan, Obama'nın bu konuda Netanyahu ile çok sayıda görüşmesinin olduğunu ve hem bu konu hem de diğer önemli meselelerde aralarındaki temasın devam edeceğini belirtti.
Netanyahu'nun daveti, Kongre ile Beyaz Saray arasında gerilime neden olmuş durumda. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner, dün İsrail Başbakanı Netanyahu'yu 11 Şubat'ta İran konusunda Kongre'nin ortak oturumuna hitap etmesi için davet ettiğini, bu girişimi hakkında Beyaz Saray'la istişarede bulunmadığını söylemişti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise Netanyahu'nun ziyaretinden Boehner'ın açıklamasından hemen önce bilgilendirilmelerinin "ilginç" olduğunu kaydederek, kendileriyle istişare edilmeden yapılmış bu daveti "normal diplomatik protokolün ihlali" olarak nitelemişti.
Bu arada Boehner, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, daha önce Netanyahu'ya Kongre'ye hitabı konusunda 11 Şubat için yapılan davetin, Netanyahu'nun talebi üzerine 3 Mart olarak değiştirildiğini bildirdi. Netanyahu'nun, Mart ayı başında Yahudi lobi kuruluşu AIPAC'ın yıllık konferansına katılacağı için tarih değişikliği talebinde bulunduğu belirtildi.
İran konusu, yeni yasama yılının bu ay başlamasından sonra, ABD'deki son ara seçimlerde her iki kanadı da İran'a karşı sertlik yanlısı Cumhuriyetçilerin eline geçen Kongre ile Obama arasında dış politika alanındaki ilk ciddi restleşmeyi oluşturuyor.
Kongre'de, özellikle Cumhuriyetçilerin desteğiyle İran'a karşı yeni bir yaptırım tasarısı için hazırlıklar hızlanırken, Başkan Barack Obama ise İran'la müzakereler devam ederken yeni yaptırımlar geçirmenin sürece zarar vereceği uyarısında bulunup, masasına bir yaptırım tasarısı gelirse bunu veto edeceğini belirtiyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron ile Beyaz Saray'da geçen Cuma günü düzenlediği ortak basın toplantısında, Kongre'ye olası yeni yaptırım hamlesine karşı sert uyarılar yapan Obama, önceki günkü "Birliğin Durumu" konuşmasında da şu anda Kongre'den geçebilecek yeni yaptırımların diplomasinin çökmesini neredeyse garanti edeceği, Amerika'yı müttefiklerinden uzaklaştıracağı ve İran'ın nükleer programına yeniden başlamasına neden olma riski taşıdığına işaret etmişti. Obama, "Bu mantıklı değil. Bu nedenle bu gelişmeyi tersine çevirme tehdidini içeren herhangi bir yaptırım tasarısını veto edeceğim. Amerikan halkı bizden sadece son çare olarak savaşa gitmemizi bekliyor ve bu akla bağlı kalmaya niyetliyim" demişti.