Romney, yönetimin petrol aramaları için verdiği lisansları iptal ettirmesine değinerek, 'kaç lisans iptal ettirdin?' diye sordu ve Obama'nın üzerine yürüdü.
Obama ile Romney arasındaki münazarayı değerlendiren Star Gazetesi yazarı Selim Atalay, "İlk münazaraya göre daha canlı ve daha etkili bir Obama gördük. Romney de, Obama'yı aşmak ve daha fazla puan toplamak için daha agresifti. Münazaranın en az iki anında taraftarlar ciddi ciddi tartıştılar ve bu anlar ABD standartlarına göre hayli sertti” diye konuştu.
Obama ile Romney, New York'taki Hofstra Üniversitesi'nde, ekranları başındaki milyonlarca Amerikalı'nın önünde ikinci kez kozlarını paylaştı.
Beklendiği gibi ilkinden çok daha hararetli bir havada geçen münazara, özellikle ekonomik fırsatlar, göçmenlik reformu, istihdam, enerji ve Libya gibi konularda iki aday arasında sert tartışmalara sahne oldu.
İlk münazaradan farklı olarak, vatandaşlarla toplantı formatında geçen ve soruları salondaki 82 kararsız seçmenin sorduğu münazaranın, 90 dakika sürmesi planlanmasına rağmen bu süreyi biraz aştığı görüldü. Adayların da sorulara cevap verirken sürelerini aştığı gözlendi.
Obama'nın, ilk münazarada sergilediği, destekçilerinde 'hayal kırıklığı' yaratan ve anketlerde ciddi oranda puan kaybetmesine yol açan performansı sonrasında, Romney'ye kaptırdığı ivmeyi geri almak ve 'tedirgin' parti tabanını tekrar canlandırmak için bu sefer çok daha agresif olması bekleniyordu ve öyle de oldu. İzleyiciler, münazaranın başından sonuna kadar, karşılarında çok daha enerjik, hazırlıklı ve Romney'yi çok daha doğrudan ve keskin biçimde hedef alan bir başkan buldu.
Tartışma boyunca hemen hiçbir konuda anlaşamayan Obama ve Romney'nin, sık sık ayağa kalktıkları, birbirleri etrafında tur attıkları, zaman zaman birbirlerinin sözlerini kesip, sert çıkışlar yaptıkları ve birbirlerinin gözlerine bakarak karşılıklı sorular yönelttikleri gözlendi.
-Amerikan medyasına göre tartışmayı kazanan Obama-Tartışma boyunca Obama, Beyaz Saray'daki ilk 4 yılında hayata geçirdiği icraatları daha kuvvetli tonda anlatırken, Romney'ye de çok daha sert vurgularla yüklendi. Obama, ilk münazarada hiç bahsetmeyerek destekçilerini şaşırttığı, Romney'nin 'yüzde 47' gafını da beklendiği gibi bu kez gündeme getirdi.
Romney de yine somuta inmese de kendi planlarından bahsetti ve Obama'nın ekonomik karnesine sert eleştiriler yöneltti. Ancak Romney'nin, ilk münazaranın aksine, bu sefer Obama'nın üzerine çok fazla gidemediği görüldü.
İki taraf da birbirlerini doğruları söylememekle suçladı.
Amerikan televizyonlarında, münazara sonrasında yapılan ilk anketlere göre, ikinci açık oturumun galibi Obama oldu.
CNN televizyonunun anketinde, münazarayı izleyenlerin yüzde 46'sı Obama'yı galip ilan ederken, Romney'nin kazandığını düşünenlerin oranı yüzde 39'da kaldı.
CBS'in anketinde de 'Obama galip geldi' diyenlerin oranı yüzde 37, 'Romney kazandı' diyenlerin oranı da yüzde 30 oldu. Ankette, yüzde 33'lük kesim de münazaranın berabere bittiği görüşünü dile getirdi.
ABD Başkanlık seçimlerinin ikinci açık oturumu, ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney'in kıyasıya çekişmesine sahne olurken, ikili zaman zaman atıştı.
Obama ile Romney, New York'taki Hofstra Üniversitesi'nde, ekranları başındaki milyonlarca Amerikalı'nın önünde ikinci kez kozlarını paylaştı.
Romney'nin, tartışmada 'son sözü söyleyen' konumunda olmaya çalışırken birçok yerde Obama'nın sözlerini kesmesi veya süresi bitmesine rağmen ısrarla tekrar konuşmaya çalışması dikkatlerden kaçmadı.
Demokratlar, Romney'nin bu tutumunu 'saygısızlık' şeklinde nitelendirirken, Cumhuriyetçiler Romney'in tutumunu 'atiklik' olarak değerlendirip beğeniyle karşıladı.
Enerji konusunda Romney ve Obama'nın karşılıklı atışması, açık oturumun en tansiyonu yüksek anlarından biriydi.
Romney, Obama'yı enerji konusunda federal toprak ve sular üzerinde çalışan firmaların lisansını elinden almakla suçlarken Obama, 'Doğru değil Vali Romney' dedi. Romney ise 'Ne kadar kestin onları?' şeklinde sorması üzerine Obama, 'Vali Romney, açıkçası biz daha fazla petrol ürettik' şeklinde yanıtladı.
Romney'nin 'Hayır hayır kaç tane lisansı ve izni kestin?' demesi üzerine Obama, 'Vali Romney, bizim yaptığımız, birçok firma...' derken, Romney, tekrar sözünü keserek, 'Hayır, hayır, benim sorum var' dedi. Obama soruya cevap için ağzını açtığı sırada, Romney'nin tekrar sözünü kesmesi üzerine Obama, 'Soruya cevap vermemi istiyorsun...' diye müdahale etmek istedi. Ancak Romney yine, 'Ne kadarını kestin?' diye Obama'nın sözünü kesti.
Obama, daha soğukkanlı kalarak, cümlesini 'Soruya cevap vermemi istiyorsun. Ben de cevaplamayı isterim' diye tamamladı. Ama Romney, yine 'Tamam o zaman, nedir?' diye tekrardan müdahale etti. Obama ise soğukkanlı kalarak, seyircilere dönüp, federal topraklar üzerinde çalışma lisansı olup işletmeleri çalıştırmayanlar olduğunu, onlara 'Kamu arazisinde petrol araması mı yapacaksın, ya yap ya da hakkını kaybedersin' dediklerini anlattı.
-Obama'yı eleştirdi, ama aynısını yaptı-Bunun ardından, Romney'nin tekrar Obama'nın sözlerine müdahalesi üzerine ikili arasında tansiyon yükseldi. Romney'nin, federal arazilerdeki petrol üretiminin azalttığı eleştirisi üzerine, Obama bunun doğru olmadığını söyledi.
Daha sonra Romney, aynı konuda söz aldı. Genellikle Romney sözlerini bitirirken konuşmak için ayağa kalkan Obama'nın, Romney kendisine soru soruyor gibi görünmesi üzerine yine ayağa kalktı ama Romney, arkasına dönüp, 'Birazdan size şans verilecek, şu anda ben konuşuyorum' dedi. Obama ise 'Eğer bana soru soruyorsan, ben de cevaplıyorum' dedi.
Ancak, Obama'yı ayağa kalktığı için eleştiren Romney, iki dakika sonra, daha Obama sözlerinin ortasındayken ayağa kalkıp, müdahale etmeye hazırlandı. Ancak, Obama, Romney'ye yönelik benzeri bir karşılık veya söz kullanmadı.
-Romney'den Obama ve moderatörü bastırma hamleleri-Romney'nin, Obama ve CNN televizyonundan moderatör Candy Crowley'ye yönelik müdahaleleri tüm münazara boyunca sürdü.
İkilinin ilk atışmasından kısa süre sonra, benzer konuda Obama'nın konuşmasının ardından Romney de konuşmak istedi.
Ancak moderatörün, bir sonraki soruya geçtiklerine yönelik sözleri üzerine Romney, 'O (Obama) ilk soruyu aldı, dolayısıyla bu soruda son yanıt hakkı benim' demesi üzerine moderatör Crowley, '(Yöntem) böyle işlemiyor' yanıtını verdi. Romney'nin tekrar müdahale etmek istemesi üzerine moderatör, 'Size yine konuşma şansı vereceğim burada, söz veriyorum' diyerek Romney'yi sakinleştirdi.
Ancak Romney, moderatöre seslenerek, yine de konuya ilişkin açıklamasını yapmaya çalıştı. Moderatörün araya girmeye çalışmasına rağmen Romney, söylemek istediği sözleri söyledi.
Moderatör yeni soru için Obama'ya dönerken de Obama 'Sözlerimin kesilmesine alışkınım' diyerek imada bulundu.
Bunun yanında, ekonomi üzerinde konuşurken süresini aşan Romney, moderatörün müdahalesine rağmen konuşmasını bitirmeyi reddetmesi üzerine, moderatör tekrar araya girdi ama Romney'in konuşmakta ısrarı üzerine, bu kez araya Obama girmeye çalışırken, moderatör konuyu kapatarak, yeni soruya geçti.
-'Vali Romney, Çin'e karşı sert olacak son kişi sizsiniz'-Münazarada ikili arasında Çin konusunda da ilginç bir diyalog yaşandı.
Romney, başkan olması halinde Çin'in daha çok üzerine gideceği, baskıyı artıracağını söyledi.
Obama ise 'Vali Romney'nin, istihdamı Çin'e taşıyan şirketlere yatırım yaptığı ve Çin'in kendi halkını gizli gözetlemesi için izleme cihazları üreten şirketlere de yatırım yapmaya devam ettirdiği düşünüldüğünde, (Romney'ye yüzünü dönüp) Vali Romney, Çin'e karşı sert olacak son kişi sizsiniz' dedi.
Romney de açık oturumun sonlarına doğru, göçmenlik konusunun konuşulduğu bir sırada Obama'ya yanıt olarak Çin konusuna tekrar dönmek istedi. Ancak, Obama, buna izin verilmemesi için müdahale etmeye çalıştı. Romney ise 'Başkan ben konuşuyorum' diye karşılık verirken, Obama'nın araya girmeye çalışması sonrası, 'Neden bitirmeme izin vermiyorsun? Devam edeceğim, devam edeceğim' diye Obama'ya çıkıştı.
Moderatör ise bu sırada, 'Vali Romney, konuşmanızı kısa tutabilir misiniz. Bütün bu insanları görüyorsunuz, hepsi sizi bekliyor. Konu dışında çıktık' diye uyarıda bulundu.
Bunun üzerine Romney, kendisinin Çin gibi ülkelere yatırımlarından bahsederken, konuyu Obama'nın maaşına getirerek, 'Hiç emekli maaşınıza baktınız mı?' diye sordu. Romney, daha Obama konuşmadan ikinci kez sözünü kesti. Obama da 'Bakmadım, seninki kadar yüksek değil, o yüzden bakması çok vakit almıyor, çok sık bakmıyorum ' diye konuştu. Bunun üzerine Romney, 'Size tavsiyem, kontrol edin maaşınızı, sizin de Çin'e yatırımınız var, senin de ABD dışında yatırımların var' dedi.
-Romney, önceki başkan Bush'tan ne kadar farklı-Bir Amerikalı izleyici Romney'ye, Obama yönetiminden hayal kırıklığı duyduğunu ama kendisinin politikalarının da önceki başkan George W. Bush'unkine benzemesinden kaygı duyduğunu belirterek, Romney'ye, Bush'tan farkının ne olduğunu sordu.
Romney, kendisinin Amerika'nın enerji ihtiyacını, 'Araplara ve Venezuelalılara giderek değil, ABD'nin kendisinin sağlaması gerektiğini düşündüğünü ama Bush döneminde konuya böyle bakılmadığını' belirterek, 'İkinci olarak ben Çin'e baskı yapacağım, Başkan Bush yapmadı, üçüncü olarak dengeli bütçe oluşturacağım, Bush bunu da yapmadı. Son olarak küçük işletmelerin savunuculuğunu yapacağım' dedi.
Obama da Romney'yi, önceki başkan Bush üzerinden eleştirerek, 'Vali Romney'yi, George Bush'tan ayıran bazı noktalar var. Bush, Medicare'i senete çevirmeyi teklif etmedi. George Bush, kapsamlı bir göçmenlik reformunu benimsedi, sınır dışı etme çağrısı yapmadı. Bush hiçbir zaman aile planlamasının fonlanmasını kaldırmayı teklif etmedi. Bush ile Romney arasındaki farklılıklar ekonomi politikalarında değil ama Romney, konu sosyal politikalara geldiğinde bir noktada Bush'dan daha aşırı noktalara gidiyor ve bence bu yanlış' dedi.