24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya 3 astronot gönderiliyor

Bugün Rusya'nın Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden, Uluslararası Uzay İstasyonu'na üç astronot Soyuz FG roketi ile fırlatacak.

TM Dijital Haber Merkezi14 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya 3 astronot gönderiliyor
14 Mart 22:14'te (TSİ) Rusya'nın Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden Soyuz FG roketi ile fırlatacak astronotlar atmosfer astmosfere ulaştıktan sonra yoluna MS-12 kapsülü (uzay aracı)devam edecek.
 
Soyuz MS-12 kapsülüyle, Uluslararası Uzay İstasyonu'na NASA'dan Nick Hague ile Christina Koch ve Rusya Federal Uzay Ajansı'ndan (Roscosmos) Alexey Ovchinin 59'uncu mürettebat olarak ulaşmış olacak.
 
MS-12, yaklaşık 5 saatlik kendi motorlarıyla tamamlayıp 03:14'te (TSİ) Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşacak.
 
Fırlatma işlemini buradan canlı takip edebilirsiniz:
 
 
NASA’nın 2011 yılında Atlantis uzay mekiğinin yaptığı son insanlı uçuşun ardından 9 yıldır ülkesinden uzaya astronot gönderemeyen ABD, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek astronotlarını Rusya'nın Soyuz kapsülleri ile gönderiyor.
 
NASA ve diğer uzay ajansları için mürettebat taşıyan yeni kapsüller üreten SpaceX, Crew Dragon kapsülünü geçtiğimiz günlerde Falcon 9 roketiyle başarıyla Uluslarası Uzay İstasyonu'na göndermiş,  İstasyonda bir hafta kenetli kalan uzay kapsülü geçtiğimiz cuma günü dünyaya başarıyla geri dönmüştü.
 
Aracın bu testinin başarıyla sonuçlanmasının ardından NASA ve SpaceX yıl sonuna kadar ABD topraklarından ilk insanlı uçuşu gerçekleştirmeyi planladığını açıklamıştı.
 
Öte yandan Rusya şubat ayı sonunda yaptığı açıklamada, 2019 yılı içerisinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na dördü insanlı üçü de kargo olmak üzere yedi uzay aracı fırlatacağını açıkladı.
 
Rusya, ilk insanlı fırlatmanın, haberimizin de konusu olan MS-12 olacağı, bir sonraki fırlatmaların ise, 6 Temmuz'da gerçekleşeceğini, bu uçuşta da üç kişilik bir ekip daha ISS'ye gitmesini planlıyor. Bu kapsamda, Roscosmos'tan Alexander Skvortsov, Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) Luca Parmitano ve NASA'dan Andrew Morgan’ın uzay görevine başlaması bekleniyor.
 
Üçüncü insanlı lansmanın (Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilk astronotunun da içerisinde bulunduğu) 25 Eylül'de yapılması planlanıyor.