25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Son dakika... Rus ordusu Harkov'u vurdu

Rusya-Ukrayna savaşı 45. gününe girdi. Ukrayna'nın doğusunda bulunan Harkov kentine Rus ordusu tarafından füze saldırısı düzenlenmesinin ardından Harkov Valisi Oleg Sinegubov, “Harkov'un Rus ordusundan temizlenen bölgelerinde sivil halka Buça'daki gibi davranıldı” dedi.

9 Nisan 2022 Cumartesi 07:13 - Güncelleme:
Son dakika... Rus ordusu Harkov'u vurdu

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlatılan askeri harekat 45. gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasında çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA BÖLGEDE YAŞANANLAR...

23:31 Ukrayna'nın doğusunda bulunan Harkov kentine Rus ordusu tarafından füze saldırısı düzenlenmesinin ardından Harkov Valisi Oleg Sinegubov, "Harkov'un Rus ordusundan temizlenen bölgelerinde sivil halka Bucha'daki gibi davranıldı" dedi.

22:40 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceklerini belirterek, "Ortaklarımızla birlikte ekonomik baskıyı artıracağız ve Rusya'ya yönelik yaptırımları her hafta yoğunlaştırmaya devam edeceğiz." dedi.

22:28 Ukrayna hükümeti, Rusya Federasyonu'ndan mal ithalatını yasakladı.

21:56 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Londra'nın Ukrayna devletinin güvenliğinde kilit bir rol oynamasını beklediklerini söyledi.

21:20 Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle ülke içinde yerlerinden edilen Ukrayna vatandaşları ile başka ülkelere giden mülteciler için düzenlenen uluslararası bağış kampanyasında toplam 9,1 milyar avro yardım taahhüdü alındı.

20:59 Ukrayna ve Rusya arasında esir değişimin yapıldığı bildirildi.

18:55 İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Ukrayna'daki savaş sebebiyle geçen ay Lviv şehrine taşıdıkları büyükelçiliklerini, yeniden başkent Kiev'e getireceklerini söyledi.

17:41 İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştüğü bildirildi.

17:34 ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin, Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.

16:58 Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gelerek Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşen Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, "İşlenen savaş suçlarını görmezden gelemeyiz" dedi.

15:29 Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Youtube kanalına erişim engellendi.

14:42 Rus ordusunun çekildiği Çernihiv kentine bağlı köylerde yapılan aramalarda sivillere ait cesetler bulunurken, Rus ordusunun karargah olarak kullandığı bir kilisenin harabeye döndüğü ortaya çıktı.

14:20 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, sivillerin bugünkü tahliyesi için 10 insani koridor üzerinde anlaşmaya varıldığını açıkladı. Vereşçuk, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, bugün çatışma bölgelerindeki sivillerin 10 koridor üzerinden güvenli bölgelere geçebileceğini bildirdi.

13:59 Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen ay kurulan 'Dondur ve El Koy Görev Gücü', şimdiye kadar Rus ve Belaruslu oligarklar ile şirketlerin 30 milyar Euro'luk varlıklarını dondurdu. Dün yapılan açıklamada ayrıca, yaklaşık 196 milyar Euro tutarında işlem bloke edildiği belirtildi.

12:56 Ukrayna Başsavcılığı, Rusya'nın saldırıları sonucu 24 Şubat'tan bu yana 176 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

12:48 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'nın İrpin şehrinde "Rus askerlerinin sivilleri katlettiği suçlamasıyla" provokasyon hazırlandığını iddia etti.

11:45 Kremlin'in ilk kez hafta içinde Ukrayna'da verilen ağır kayıpları kabul ettiği Rusya'da, Vladimir Putin Rus birliklerinin komutanını değiştirdi. General seviyesinde en az yedi komutanını kaybeden ve öldürülen askerlerinin beşte birinin subay olduğu Rus ordusunu artık Ukrayna'da Alexander Dvornikov yönetecek.

10:37 Ukrayna'nın Bucha kentinde ekiplerin yürüttüğü çalışmalarda birçok evde sivillere ait cesetler bulundu.

10:07 Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun 19 bin 100 asker, 151 uçak, 136 helikopter ve 705 tankını kaybettiği bildirildi.

09:33 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna radar ve uçaksavar kompleksini yok eden Su-30 ve Su-35 sortilerinin görüntülerini yayınladı.

04:00 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Rus ordusu Sumi kentinden tamamen çekildi." denildi. Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında ayrıca Rus ordusunun Zaporijya ve Donetsk bölgelerinde konuşlanmaya devam ettiği, Luhansk bölgesinde ise saldırılarını sürdürdüğü belirtildi. Rus ordusu daha önce, Ukrayna'nın kuzeyinden ve ülkenin başkenti Kiev çevresinden çekildiğini açıklamıştı.

02:59 Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinden çıkarılması kararına çekimser kalan ülkeler arasında yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti, Ukrayna-Rusya savaşında tarafsız kalmaya yönelik tutumunu yineledi.

02:05 Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile Ukrayna'daki durumu konuştu.

01:57 Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'nın Kiev bölge polisi müdürü Andrey Nebitov, Buça'daki toplu mezardan çıkan 40 cesedin sivillere ait olduğunu belirtti.

01:23 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avrupa'nın her hâlükârda Rusya'ya karşı gerçekten ilkeli ve güçlü yaptırımlar uygulamak zorunda kalacağını belirtti.

00:38 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 6 bin 665 sivilin daha insani yardım koridorları üzerinden güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi.

00:08 Ukrayna'nın Donetsk bölgesinin valiliği, Kramatorsk kentinde sivillerin beklediği tren istasyonuna gerçekleştirilen saldırıda can kaybının 52'ye yükseldiğini duyurdu.

00:00 Rusya'nın Londra Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteride, Rus askerlerinin Ukraynalıların evlerini "soyması" protesto edildi.

23:45 Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von Der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye, Avrupa Birliği'ne girişin ilk adımı sayılan ve sorularla dolu anketi teslim etti.