19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Son dakika... Rusya-Ukrayna müzakereleri pazartesi devam edecek

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı 25. gününe girdi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, ülkesinde Rus ordusu mensubu 562 savaş esirinin bulunduğunu belirtti. Ukrayna'nın, Belarus ile arasındaki demir yolu bağlantısının sonlandırıldığı bildirildi. Ukrayna'nın Lviv şehrinde Rus saldırıları ihtimaline karşın şehrin girişinde bulunan yön tabelaları kapatılmaya başlandı. 'Kalibr' ve 'Kinjal' hipersonik füzelerini kullandıklarını duyuran Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da yabancı paralı savaşçıların bulunduğu askeri eğitim merkezinin vurulduğunu bildirdi. Ukraynalı Pravda gazetesi, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin pazartesi günü devam edeceğini duyurdu.

20 Mart 2022 Pazar 07:20 - Güncelleme:
Son dakika... Rusya-Ukrayna müzakereleri pazartesi devam edecek

Ukrayna'da Rus güçlerinin saldırıları 25. günde de devam ediyor. Rus ordusu Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşırken bombardımanın şiddeti de her geçen gün artıyor. Başkent Kiev ve ülkenin birçok bölgesinde patlama sesleri duyuluyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin, Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini ve bazı yerleşim birimlerini ele geçirdiklerini belirtti.

Ukrayna'da askeri altyapı tesislerini uzun menzilli silahlarla imha etmeye devam ettiklerini aktaran Konaşenkov, bunun için Karadeniz ve Hazar denizden "Kalibr" seyir füzesi ile "Kinjal" hipersonik füze kullandıklarını söyledi.

Konaşenkov, Ukrayna'da son 24 saatte 62 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Jitomir bölgesinin Ovruç yerleşim biriminin yakınlarında Ukrayna'ya gelen yabancı paralı savaşçıların bulunduğu Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin özel operasyonlar eğitim merkezi yüksek hassasiyetli füzelerle vuruldu. 100'den fazla asker ve yabancı paralı savaşçı yok edildi."

Konaşenkov, Ukrayna ordusuna ait toplam 207 insansız hava aracı (İHA), 1467 tank ve çeşitli zırhlı araç, 148 uçaksavar füze sistemi, 573 obüs ve havan topu ve 1262 özel askeri aracın yok edildiği bilgisini paylaştı.

İşte anbean bölgede yaşananlar...

05:52 Ukrayna, Kiev'deki alışveriş merkezine düzenlenen saldırıda 4 kişinin öldüğünü duyurdu.

03:00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsrail'in arabuluculuk için yaptığı teklifi hatırlatarak Rusya ile müzakereleri Kudüs'te yapabileceklerini belirtti. Zelenskiy, "Rusya ile belki de Kudüs'te görüşmeye başlayacağız" dedi.

02:20 Yunanistan'ın Ukrayna'nın Mariupol kenti Başkonsolosu Manolis Androulakis, "Odyssey Operasyonu" adı verilen bir kurtarma operasyonu ile Rusya'nın büyük bombardımanı altında olan Mariupol kentinden tahliye edilerek Yunanistan'ın başkenti Atina'ya getirildi. Androulakis Mariupol'da karşılaştığı anlara ilişkin, "Mariupol'u ve insanlarını haritadan sildiler" dedi.

01:15 Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları aralıksız devam ederken, Rusya ve Ukrayna'nın üzerinde anlaştığı insani koridorlardan sivillerin tahliyesi sürüyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk yaptığı açıklamada, bugün yapılan sivil tahliyelerle ilgili bilgiler vererek, "Bugün 7 insani koridordan 4'ü aktif olarak çalıştı. Toplam 7 bin 295 kişi tahliye edildi. Özellikle Mariupol ve Berdyansk'tan 3 bin 985 kişi, 11 otobüs ve özel araçlarla Zaporijya'ya ulaştırıldı" ifadelerini kullandı.

01:10 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı yetkililere çağrı yaparak Mariupol şehrini 21 Mart 05.00'a kadar teslim etmelerini istedi. Bakanlık yetkilisi Mihail Mizintsev,"Kiev'deki yetkililer sizleri bir kez daha kendi kaderinize terk edip ölmenizi emrederlerse, canına kıymet veren herkese kendi başlarına silah bırakıp kenti terk etme çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Mizintsev, siviller ve silahsız askerler için insani koridor açacaklarını da sözlerine ekledi.

00:40 Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Telegram hesabından şehirde yaşanan bir patlamanın görüntülerini paylaştı. Kliçko, Kiev'in Podil semtinde bir dizi patlama meydana geldiğini duyurdu.

00:04 Sivastopol Valisi Mikhail Razvozhayev, Karadeniz Donanması Komutan Yardımcısı Kıdemli Albay Andrei Paliy'nin Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'daki çatışmalar sırasında öldüğünü iddia etti.

23:00 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sonrası Ukrayna'ya yardım amaçlı gönderilen mobil mutfak TIR'ı Ukrayna'ya ulaştı.

21:39 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında bugüne kadar 6 Rus generalin öldürüldüğünü bildirdi.

20:50 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İsrail parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada İsrail'den askeri destek beklediklerini ifade ederek, "Ukrayna'nın Ukrayna'daki Yahudileri korumasına yardım edin." dedi.

20:20 Ukraynalı Pravda gazetesi, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin pazartesi günü devam edeceğini bildirdi.

19:30 Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak, "Bu savaşı yüzde 93 Ukrayna kazanacak" dedi.

18:20 Ukrayna'da sıkıyönetim süresi 30 gün daha uzatıldı.

17:38 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Putin ile görüşme imkanına sahip olmak için herhangi bir formatı, herhangi bir şansı kullanmamız gerektiğini düşünüyorum ancak bu girişimler başarısız olursa bu bir üçüncü dünya savaşının başladığı anlamına gelir." dedi.

16:45 Ukrayna: Rusya'nın tüm cephelerdeki ilerleyişi durduruldu

15:06 Ukrayna, Vladimir Putin'in geride kalan üç haftayı aşkın sürede kaybettiği askerin 15 bine yaklaştığını bildirdi

15:05 Ukrayna'nın Çernihiv kentinde Rus birliklerince atılan 91 bomba ele geçirildi.

13:48 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da yabancı paralı savaşçıların bulunduğu askeri eğitim merkezinin vurulduğunu bildirdi.

11:55 Ukrayna'da Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 115 çocuğun hayatını kaybettiği, 140 çocuğun yaralandığı bildirildi.

11:44 Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki savaşın çok yıkıcı olduğunu, şimdiye kadar Ukrayna'yı terk edenlerin ve ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 10 milyona ulaştığını bildirdi

10:42 Mariupol Şehir Konseyi: Rus güçleri, 400 kişinin sığındığı sanat okulunu bombaladı

10:41 Rusya Savunma Bakanlığı: Uçaklarımız dün gece Ukrayna'nın 62 askeri tesisini imha etti

10:20 Ukrayna'nın Lviv şehrinde Rus saldırıları ihtimaline karşın şehrin girişinde bulunan yön tabelaları kapatılmaya başlandı.

07:46 Japon lastik ve kauçuk mamul üreticisi Bridgestone, Rusya'da faaliyetlerini durdurduğunu bildirdi.

06:07 Avustralya hükümeti, Rusya'ya karşı savaşan Ukrayna'ya yaptığı askeri ve insani yardımları toplam 156 milyon Avustralya dolarına (Yaklaşık 115,7 milyon Amerikan doları) yükselttiğini açıkladı.

05:33 Ukrayna ordusu, Rusya'nın bu gece Ukrayna'nın Kiev bölgesine düzenlediği saldırılarda 2 çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.

04:53 Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda ağır yaralanan Ukrayna'nın dünyaca ünlü tanınmış baletlerinden Artem Datsishin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

04:40 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya almaya karar verdiğini belirtti.

04:33 Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal ile telefon görüşmesi yaptığını açıklayan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Ukrayna ve halkına olan güçlü desteklerini tekrarladıklarını belirtti.

04:20 Rusya'nın Ukrayna saldırıları sırasında ölen ve yaralanan Rus askerlerinin Belarus'un Gomel kentine sevk edildiği öğrenildi.

03:40 Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin, ABD'nin yaptırımlar çerçevesinden Rusya'nın GPS bağlantısını keseceğini belirterek, Rusya'nın kendi GPS sistemlerine geçmesi gerektiğini kaydetti.

03:25 Rusya Federal Güvenlik Servisi, Rusya'nın askeri operasyonlara başladığı ilk günden itibaren Odessa açıklarına Ukraynalılar tarafından mayınlar döşediğini ve bu mayınlarda kopmalar başladığından mayınların İstanbul Boğazı ve Akdeniz'e ulaşabileceğini açıkladı.

02:27 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesindeki savaştan sorumlu olanların, İsviçre'deki banka hesaplarının dondurulması çağrısında bulundu.

01:24 Ukrayna'nın, Belarus ile arasındaki demir yolu bağlantısının sonlandırıldığı bildirildi.

00:27 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, ülkesinde Rus ordusu mensubu 562 savaş esirinin bulunduğunu belirtti.

00:08 Ukrayna'da Rusya'nın saldırılarının başladığı günden bu yana ülkede görev yapan 6 yabancı uyruklu gazetecinin, Rusya'nın saldırıları sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.