25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Sözde demokrat özde faşist! 

Gezi kalkışması sırasında gösteri hakkı ve demokrasi vaazları veren Fransa, Sarı Yeleklilerle baş edemeyince faşizan bir yasa düzenledi. Meclis tarafından onaylanan yasayla, izinsiz gösteriler yasaklanırken, maske takanlara hapis cezası getirildi.

14 Mart 2019 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Sözde demokrat özde faşist! 

Her fırsatta dünyaya demokrasi ve insan hakları dersi vermeye kalkan, Gezi kalkışması sırasında Türkiye’ye gösteri özgürlüğü vaazı veren Fransa, akaryakıt zammı protestosuyla başlayarak zamanla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a tepkinin sembolü haline gelen Sarı Yelekliler’le mücadele için skandal bir yasaya imza attı. Macron iktidarının gösteri ve yürüyüş hakkına ne kadar Fransız kaldığına işaret eden düzenleme ile yasağa rağmen protestolara katılanlara ve maske takanlara hapis cezası verilmesinin önü açıldı.  

NAZİ BENZETMESİ 

Fransa Ulusal Meclisi, eylemcilere karşı sert cezalar öngören yasa tasarısını onayladı. İktidardaki Cumhuriyet Yürüyüşü vekillerinin 50’sinin katılmadığı oylamada, tasarı 115 ‘hayır’ ve 18 ‘çekimser’ ve 210 ‘evet’ oyu aldı. İçişleri Bakanı Christophe Castaner, yaptığı açıklamada, bu tasarının, keyfi uygulamaların başlangıcı olmadığını savundu.  Bakan Castaner Anayasa Mahkemesinin de bu tasarıyı inceleyeceğini ve tüm şüpheleri ortadan kaldıracağını belirtirken, muhalefet, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron iktidarını Nazi işgali sırasında ülkeyi yöneten işbirlikçi Vichy hükümetine benzetti. Marne milletvekili Charles de Courson parlamentoda yaptığı konuşmada, “Halk sokağa çıkmasın diye valiliklere izinsiz gösterileri yasaklama yetkisi veriyorsunuz. Bu nasıl bir yasa? Sanırsınız Vichy Fransa’sında yaşıyoruz” dedi.  

Sarı Yelekliler’in eylemlerini frenlemek adına hazırlanan yasaya göre, gösterilerde ‘maske’ takan protestoculara 1 yıl hapis ve 15 bin avro para cezası verilebilecek. 

KİŞİYE ÖZEL YASAK  

Valilere ‘tehdit oluşturan şahsın eyleme katılmasını yasaklama’ yetkisi tanıyan yasa, izin almadan gösteri yapanların ve gösterilerde şiddet olayları çıkaranlara da hapis cezasını öngörüyor. Skandal metinde ayrıca, gösteri yasağı getirilen vatandaşların kararı ihlal etmesi halinde 6 ay hapis ve 7 bin 500 avro para cezasına çarptırılacağı ifade ediliyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te geçen Kasım ayından beri her cumartesi eylem yapan Sarı Yelekliler sık sık polis şiddetine maruz kalıyor.

Sarı isyan 16 Mart’ta

Akaryakıt zammı protestosuyla başlayan ve hükümet politikalarından rahatsızlığın sembolü haline gelen Sarı Yelekliler’in Macron iktidarının meclisten geçirdiği gösteri hakkını ve demokrasiyi yok sayan yasaya sokakta karşılık vereceği bildirildi. Hükümetle yaptıkları müzakerelerin sona ereceği tarih olan 16 Mart’ı gösteri günü olarak belirleyen Sarı Yelekliler, “16 Mart’ta Paris’i işgal et!” sloganıyla başkentteki eylemlerde vites büyüteceklerini ilan etti. 

AB TEPKİLİ  

Öte yandan, Paris yönetiminin skandal yasasına Brüksel’den tepki gecikmedi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, yaptığı açıklamada, bu yasa tasarısının ifade özgürlüğü hakkını kısıtlamaması gerektiğini söyledi. Mijatovic, “Fransız hükümetine insan hakları ve temel özgürlüklere saygı duyma çağrısında bulunuyorum” dedi.