23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Suudi Arabistan’da gözaltındaki kadın hakları savunucularına işkence yapıldığı iddia edildi

Wall Street Journal, Suudi güvenlik görevlilerinin bu yıl gözaltına aldıkları kadın hakları savunucularına işkence yaptığını ileri sürdü.

star.com.tr21 Kasım 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Suudi Arabistan’da gözaltındaki kadın hakları savunucularına işkence yapıldığı iddia edildi

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), konuya aşina isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suudi güvenilk görevlilerinin bu yıl gözaltına aldıkları kadın hakları savunucularına işkence yaptığını iddia etti.

Habere göre, 18 kadın hakları savunucusundan en az 8'ine işkence yapılırken, bu 8 kişiden en az 4'ü elektrik şokuna ve kırbaçlanmaya maruz kaldı.

Suudi Arabistan'da bu yıl hapsedilen kadın hakları savunucularından hiçbiri resmi olarak herhangi bir suçla suçlanmıyor. Kaynaklara göre, çoğu kadın aylarca hücre hapsinde tutulurken, bazıları uykudan mahrum kalmaları için parlak ışığa ve rahatsız edici şekilde düşük sıcaklıklara maruz bırakıldı. En az 1 kadının cinsel tacize maruz kaldığı belirtilirken, 1 kadının birçok kere intihara teşebbüs ettiği haberde yer aldı.
 
Bu yılın mayıs ayında, kadınların otomobil kullanması yasağının kalkacağı 24 Haziran'a haftalar kala çok sayıda kadın hakları savunucusu Suudi Arabistan'da gözaltına alınmıştı. 'Casusluk' ile suçlanan kadınlar arasında kamuoyunun yakından tanıdığı ünlü kadın hakları savunucuları Luceyn Haslul ile İman El Nefcen'in da bulunduğu açıklanmıştı.