18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Venezuela'daki elektrik kesintilerinin hedefi ülkenin ana gelir kaynağı petrol

Venezuela'yı karanlığa gömen elektrik kesintileri, halkı sokağa dökme çabasının yanında, ülkenin ana gelir kaynağı petrol ihracatını durdurarak Maduro'yu devirme planının bir parçası.

star.com.tr12 Mart 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
Venezuela'daki elektrik kesintilerinin hedefi ülkenin ana gelir kaynağı petrol
Anayasaya aykırı bir yöntemle kendini Venezuela devlet başkanı ilan eden Juan Guaido ve destekçisi ABD, elektrik kesintileri ile seçilmiş Devlet Başkanı Nikolas Maduro'yu devirmeye çalışıyor.
 
Venezuela'daki büyük çaplı elektrik kesintileri ve ABD yaptırımları, ülkenin ana geril kaynağı petrol operasyonlarını ciddi şekilde etkiledi. Kargo gemileri kıyıda beklerken, Meksika Körfezi'nde boşta kalan gemiler, alıcılarına satış sağlayamıyor.
 
Venezuela medyasında yer alan haberlere göre kesintiler sonrası Venezuela'nın ana petrol ihraç terminali ve ham petrol işleme rafirenirisi kapandı.
 
Ülkenin Ulusal Petrol Şirketi PDVSA'nın operasyonlarını neredeyse bitiren yaptırımlar ve elektrik kesintisinin, ülkeyi tamamen çaresiz durumda bırakma girişimi olduğu ortaya çıktı.
 
New York Times'ta çalışan gazeteci Anatoli Kurmanev, ülkenin gömüldüğü karanlık ile ilgili korkutucu bir analiz yayımladı. Kurmanev'in paylaştığı analizde, bazı kanıtların hidroelektrik santralindeki türbinlere sabotaj olduğunu gösterdiğini ve tamirinin oldukça zor ve uzun sürdüğü bilgilerine yer verildi.
 
Kurmanev, Venezuela'da meydana gelen kesintilerin daha önce de olduğunu ancak bu durumun çok daha ciddi bir durum olduğunu ifade etti.
 
ABD VE GUAİDO MADURO'YU PES ETTİRMEYE ÇALIŞIYOR
 
Elektrik kesintileri ile ilgili açıklama yapan ABD'nin desteklediği Guaido halkı tehdit edercesine ''Maduro gidince, elektrikler gelecek'' açıklamasıyla halka açık açık şantaj yaptı.
 
Guaido son açıklamasında halkı sokağa çağırarak, ''Çok kızgın olmak için her hakka sahipsiniz. Şimdi harekete geçme zamanı'' ifadelerini kullandı.
 
Elektrik kesintilerine atıfta bulunarak Venezuela halkına gözdağı veren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, ''Maduro'nun politikaları karanlıktan başka bir şey getirmez.'' dedi.
 
MADURO DİRENİYOR
 
ABD'nin siber saldırılar ile ülkeyi teslim almaya çalıştığını söyleyen Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro, "ABD emperyalistlerinin halkımıza karşı ilan ettiği ve yönlendirdiği elektrik enerjisi savaşı bertaraf edilecek. Hiç kimse ama hiç kimse Hugo Chavez'in halkına karşı kazanamaz.'' dedi.
 
Maduro son açıklamasında da Simon Bolivar Hidroelektrik Santrali'ne yönelik yeni bir sabotaj hazırlığı yapan iki kişinin yakalandığını duyurdu.